Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

DW'nin ikiyüzlülüğü deşifre oldu!

Söz konusu Türkiye olunca farklı tavrını birçok kez ortaya koyan Almanya Merkezli Yayın Kuruluşu DW, giriştiği algı operasyonu bir kez daha deşifre oldu.
DW'nin ikiyüzlülüğü deşifre oldu!
06 Ağustos 2023 12:38:31
Söz konusu Türkiye olunca farklı tavrını birçok kez ortaya koyan Almanya Merkezli Yayın Kuruluşu DW, giriştiği algı operasyonu bir kez daha deşifre oldu.

Türkiye'nin son yıllarda uygulamaya koyduğu 'Milli Enerji ve Maden Politikası', enerji sektöründeki yerli ve milli kaynakları daha etkin bir şekilde kullanma hedefiyle gerçekleştirilen bir stratejidir. Ancak, bu politika çerçevesinde atılan adımlar bazı çevreleri rahatsız etmiş ve ülkenin enerji hamlelerini baltalamaya çalışan odaklar ortaya çıkmıştır.

Türkiye'nin enerji bağımsızlığını artırmak amacıyla gerçekleştirdiği proaktif politikalar, bazı çevreler tarafından eleştirilmiş ve provokasyonlarla karşı karşıya kalmıştır. Muğla Milas'taki termik santrallerle ilgili yaşanan olaylar, CHP'nin kışkırtma çabaları ve çevrecilerin karalama kampanyaları bu rahatsızlığı yansıtan örnekler arasında yer almaktadır.

Özellikle, Almanya merkezli yayın kuruluşu DW'nin, Türkiye ve enerji politikaları hakkında farklı haberler sunması, çevrelerin ikiyüzlü çabalarını gözler önüne sermiştir.

İkiyüzlülüğü deşifre oldu

DW'nin 2022 yılında yaptığı 'Almanya kömür santrallerine dönmede karar aşamasında' başlıklı haberinde, "Elektrik üretiminde Rusya'nın doğal gazına alternatif arayan Almanya'da hükümet kömür santrallerini yeniden devreye sokmaya hazırlanıyor. Kışın yaşanacak doğal gaz sıkıntısında taşkömürü ve ham petrol yakıtlı 16 termik santral tekrar faaliyete geçebilecek" ifadelerini kullandığı görülüyor.

DW, 'Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin bedelini kim ödüyor?' başlıklı haberinde ise adeta iftira niteliğinde gerçek dışı bilgiler servis ediyor. DW, sosyal medya hesabından haberi şu ifadelerle öne çıkarıyor: Akbelen'deki ağaç kıyımıyla gündeme gelen Yeniköy ve Kemerköy santralleri halk sağlığını tehdit ediyor. Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri 35 bin 195 erken ölüme, yaklaşık 230 bin çocuğun bronşit hastası olmasına yol açtı.

dv2_a4b4a85a35ede3f485d6ba824483f0ec.jpg

Akbelen gerçekleri

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen mevkiinde faaliyet yürüten ve 1.095 MW güce sahip olan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 2.5'ini, Aydın, Denizli ve Muğla'nın enerji ihtiyacının ise yüzde 62'sini karşıladığı ortaya çıktı. Santrallerin maden arama ruhsatının 23 bin 307 hektar büyüklüğünde olduğu ve söz konusu alanın sadece 78 hektarlık kısmında arama yapıldığı bildirildi. Santrallerin yerli linyit kaynağı sayesinde sadece 2022'de 1,3 milyar metreküp doğalgaz ithalatının önüne geçtiği, cari açığın kapatılmasına yıllık 1 milyar dolar katkı sağladığı öğrenildi.

3 kentin ihtiyacının yüzde 62'sini karşılıyor

Bölgede bulunan kömür rezervinin kalitesine ve kimyasal özelliklerine bağlı olarak terzi işi inşa edilen Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinde sadece bölgede çıkarılan yerli kömürün kullanılabildiği ifade ediliyor. Söz konusu santrallerin ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 2.5'ini, önemli bir turizm bölgesi olan Ege'nin 3 kenti Aydın, Denizli ve Muğla'nın yaklaşık yüzde 62'sini karşıladığı belirtiliyor.

dw1_eb71f3683578716292ed5a014f43fc53.jpg

Önemli istihdam sağlıyor

Santraller bölge halkının istihdamı için de önem taşıyor. Santrallerde toplamda 3 bin 100 vatandaş çalışıyor. Çalışanların yüzde 75'ini bölge halkı oluşturuyor. Yerli linyit kaynağı sayesinde sadece 2022'de 1,3 milyar metreküp doğalgaz ithalatının önüne geçilirken, carı açığın kapatılmasına da 1 milyar dolar katkı sağlıyor. Santrallerin 23 bin 307 hektarlık alanda ruhsat hakkı bulunuyor. Elektrik üretiminin devamı için ruhsat alanının sadece 78 hektarlık kısmında çıkarma işlemi yapılıyor.

Ağaçlandırma yapıldı

Santraller ile Orman Genel Müdürlüğü arasında 2020'de yapılan "Ağaçlandırma Protokolü" gereğince 3 milyon fidan dikimi gerçekleştiriliyor. 2025 sonuna kadar fidan dikiminin 5 milyona çıkarılması hedefleniyor. Bilirkişilerce hazırlanan raporun mahkeme tarafından kabul edildiği, yürütmeyi durdurma kararının reddedildiği, 78 hektarlık alandaki iznin, santrallerinin elektrik üretimi için kritik önem taşıdığı vurgulanıyor.

1992'den günümüze kadar maden sahalarında 415 binin üzerinde akasya, zeytin, kızılçam, fıstık çamı, mavi selvi, sakız ağacı ve incir ağacı dikimi yapıldığı, sahaya dikilen 22 bin 100 zeytin ağacından toplanan zeytinlerden zeytinyağı elde edildiği ve bölge ekonomisine katkı sunuyor.

Dünyanın her yerinde aynı sistem

Bir ülkenin madenlerinin bulunduğu yeri değiştirme şansının olmadığı ve madenlerin nerede keşfedilirse oradan çıkarıldığı ifade ediliyor. Ormanlık araziye denk gelen madenlerde, önce maden araması yapılan şirkete izin veriliyor ve karşılığında daha fazla alanın ağaçlandırılması yapılıyor.

Kaynak: Sabah

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİ