Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2434.28
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ekipler müdahale ediyor! Çanakkale'de yangın

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Nusratlı köyü yakınlarındaki Kazdağları'nda yangın çıktı.
Ekipler müdahale ediyor! Çanakkale'de yangın
07 Eylül 2023 15:41:26
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Nusratlı köyü yakınlarındaki Kazdağları'nda yangın çıktı.

Çanakkale Orman Yangın Yönetim Merkezi, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü Küçükkuyu Şefliği Nusratlı rampaları yakınlarında meydana gelen yangınla ilgili duman ihbarı aldı. Bunun üzerine Çanakkale, Bayramiç ve Edremit bölgelerinde konuşlu helikopterler ile Edremit'te bulunan 2 su atar ve 2 amfibik uçak olmak üzere toplam 4 uçak, Ayvacık ve çevresindeki orman işletmelerinden gelen kara ekipleri yangın bölgesine sevk etti.

Ekipler, yangınla mücadele çalışmalarını hem havadan hem de karadan sürdürmekte.

anakkalede-orman-yangini_9b1621e6c05228bfd537f2aa00552412.jpg

Yangın anında yapılması gerekenler hayati öneme sahiptir ve insanların güvenliğini sağlamak için hızlı ve doğru bir şekilde hareket etmek gereklidir. İşte yangın anında yapılması gerekenler:

Hemen İhbar Edin:

İlk olarak yangını yetkililere bildirmeniz gerekmektedir. Yangın söndürme ekipleri hızla olay yerine ulaşmalıdır. Türkiye'de 112 acil hattı yangın gibi acil durumlar için kullanılabilir.

Yangın Alarmını Çalın:

Yangın alarm sistemleri varsa, bu alarmları hemen çalıştırın. Böylece diğer insanlar da yangından haberdar olur.

Güvenli Bir Yere Kaçın:

Yangın sırasında bina veya yangın kaynağından uzak bir güvenli alana kaçmalısınız. Kapıları kullanırken sıcak kapı kollarını ve kapıların yüzeylerini kontrol edin. Kapı kolları sıcaksa o kapıyı kullanmayın.

Hızla Hareket Edin:

Yangın çok hızlı yayılabilir, bu nedenle hemen hareket etmelisiniz. Panik yapmayın ve sakin bir şekilde çıkış yolunu takip edin.

Dumanı Nefes Almadan Engelleyin:

Eğer yangın sırasında duman içindeyseniz, mümkünse düşük seviyelerde hareket edin, çünkü duman genellikle tavan seviyelerinde yoğunlaşır. Dumanı solumamak için bir bez veya giysi kullanabilirsiniz.

Asansörleri Kullanmayın:

Yangın sırasında asansörleri kullanmamalısınız, çünkü asansörler sıkışabilir ve sizi tehlikede bırakabilir.

Yangın Söndürme Ekipmanını Kullanın (Eğitimli İseniz):

Eğer eğitimli bir yangın söndürme personeliyseniz ve yangın küçükse, yangın söndürücüyü kullanarak yangını kontrol altına almaya çalışabilirsiniz. Ancak bu konuda deneyiminiz yoksa veya yangın büyükse, uzman ekiplerin gelmesini beklemelisiniz.

Yangın Kapısını Kullanın:

Eğer güvendiğiniz bir yangın kapısı varsa, bu kapıyı kullanarak yangının yayılmasını önleyebilirsiniz.

Camı Kırarak Kaçın:

Eğer çıkış yolu kapalıysa ve pencereye yakınsanız, camı bir elbise veya başka bir nesne ile koruyarak kırabilirsiniz. Ancak camı kırarken dikkatli olun, camın kesici olabileceğini unutmayın.

Yangın Sırasında Sıcak ve Dumandan Koruyucu Bir Yere Saklanın:

Eğer kaçış imkanınız yoksa ve yangın sırasında sıcaklık ve duman nedeniyle ilerleyemiyorsanız, pencereye yakın bir yerde beklemeye çalışın. Evinizde sizi beklemeye alacak bir yere saklanın ve yetkililerin sizi kurtarmasını bekleyin.

Unutmayın ki yangın anında panik yapmak yerine sakin ve kontrollü bir şekilde hareket etmek hayat kurtarabilir. Yangın tatbikatlarına katılmak ve yangın güvenliği önlemlerini bilmek, yangın anında doğru tepkileri verebilmenize yardımcı olacaktır.