Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2400.72
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

EKONOMİDE SIÇRAMA BEKLENİYOR

7 Haziran sonrasındaki duraklama döneminin ardından 1 Kasım seçim sonucunun Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren SETA Ankara Ekonomi Araştırmacısı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, "Türkiye, ortaya çıkan seçim tablosunun ardından siyasi istikrarı ekonomik sıçramaya dönüştürerek reform uygulamalarına devam edecektir" dedi.
EKONOMİDE SIÇRAMA BEKLENİYOR
06 Kasım 2015 15:04:00
7 Haziran sonrasındaki duraklama döneminin ardından 1 Kasım seçim sonucunun Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren SETA Ankara Ekonomi Araştırmacısı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, "Türkiye, ortaya çıkan seçim tablosunun ardından siyasi istikrarı ekonomik sıçramaya dönüştürerek reform uygulamalarına devam edecektir" dedi.

Ezgi ÇelikAnkara

7 Haziran'dan 1 Kasım'a kadar geçen sürede Türkiye ekonomisi hakkında felaket senaryoları yazıldı. AK Parti, 2002'den itibaren sağladığı başarıyı ise milletin desteğiyle 1 Kasım'da tekrar yakalamış oldu. Ortaya çıkan seçim tablosu ekonomik istikrarın teminatı olan AK Parti'ye milletin güveninin devam ettiği yönünde yorumlandı. Şimdi ise gözler tekrardan ekonomiye çevrildi. İş dünyası, 7 Haziran sonrası yaşanan zorunlu duraklamanın ardından güçlü bir ekonomi ve üretim ortamının iyileşmesini bekliyor. 1 Kasım seçimlerinden AK Parti'nin tek başına iktidar çıkması içeride ve dışarıda Türkiye'ye olan güveni artıyor. Siyasi istikrarın gerçekleştirilecek reform uygulamalarıyla ekonomiyi de canlandıracağı vurgulanıyor.

"Siyasi istikrar ekonomi sıçramasına çevrilmeli"

Seçimin ekonomiye yansımalarını değerlendirdiğimiz SETA Ankara Ekonomi Araştırmacısı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, konuya dair önemli analizlerde bulundu. AK Parti'nin ekonomik göstergeler, kişi başı gelir, sosyal ve ekonomik haklar anlamında önemli başarıları olduğunu hatırlatan Karagöl, bu başarının 7 Haziran'da kesintiye uğradığını dile getirdi. Bu nedenle 7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki süreci iyi okumak gerektiğini ifade eden Karagöl, ülke ekonomisinin AK Parti'nin sağladığı başarıyla şoklara karşı dayanıklı güçlü duruşunu 7 Haziran sonrasında da devam ettirdiğine dikkat çekti. Bu durumu halkın iyi değerlendirdiğini belirten Karagöl, "7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki geçen süreye bakıldığında Türkiye'nin ne kadar büyük kazanımlar elde ettiğini çok rahatlıkla gördük. Ekonomik projelerle ilgili örnek verecek olursak Rusya'nın Türkiye'ye vermesi gereken indirimi vermemesi, ertelemesi bile durumu özetliyor. 7 Haziran'ın ardından gelecekle ilgili göstergelerin karamsar olması ve terörü göz önünde bulundurduğumuzda siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğunu gözler önünü seriyor" dedi.

"Seçim sonuçları ekonomi için fırsat olacaktır"

Duraklama döneminin ardından 1 Kasım sonrası ortaya çıkan tabloyla Türkiye'nin kaldığı yerden devam edeceğine dikkat çeken Karagöl, "Türkiye, ortaya çıkan siyasi tablonun ardından siyasi istikrarı ekonomik sıçramaya dönüştürerek reform uygulamalarına devam edecektir.Türkiye'nin enerji merkezi olma yolundaki çabalarının daha verimli olması ve enerji merkezli olma konusundaki başlatılan projelere daha yenilerinin katılması gibi büyük mega projeleri gerçekleştirme noktasında da ilerleyecektir.Bu seçim sonucu Türkiye için büyük bir şanstır" dedi.

"Ekonomisi güçlü yeni Türkiye"

Türkiye'nin yeni bir başlangıç yaparak bölgesindeki negatif durumlara rağmen ekonomik bir çıkış yapması beklendiğini söyleyen Karagöl, "Türkiye'nin yıllarca ertelediği yapısal reformların gerçekleştirilmesi noktasında önünde iyi bir zaman var. Etrafımızdaki ülkelerin durumunu göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye'nin ekonomik bir çıkış yapma, ekonomik büyümesini ve şu andaki düşük büyüme rakamlarını yükseltme ve ihracatını artırma noktasında da önünde iyi bir fırsat var. Türkiye bu durumu fırsata çevirdiğinde ve yüksek gelirli ekonomi ülkeleri içerisinde yer aldığında Türkiye çok daha farklı bir ülke olacaktır. Dışardan ve içerden ülkeye gelebilecek negatif şoklar, müdahaleler bir şekilde ortadan kalkmış olacak. O zaman çok daha farklı, yeni bir Türkiye'den bahsetmiş olacağız" şeklinde konuştu.