Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2472.87
BIST 100
10492.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ekonomik saldırıların ardında ABD ve İsrail var

ABD ve İsrail merkezli finansal operasyonlarda Suudi Arabistan’ın maşa olarak kullanıldığına dikkat çeken ekonomistler, kur saldırılarının devam edeceğini belirterek, hazırlıklı olunmasını istedi.
Ekonomik saldırıların ardında ABD ve İsrail var
15 May 2019 00:02:00
ABD ve İsrail merkezli finansal operasyonlarda Suudi Arabistan’ın maşa olarak kullanıldığına dikkat çeken ekonomistler, kur saldırılarının devam edeceğini belirterek, hazırlıklı olunmasını istedi.

GÜLDEN AĞ

Türkiye’nin yükselişinden rahatsızlık duyan dış güçler, ülkemizi kur, faiz üzerinden köşeye sıkıştırmak için her yolu deniyor. Türkiye’ye yönelik dolar üzerinden yapılan baskısının perde arkasında Amerika ve İsrail lobilerinin olduğunu dile getiren ekonomi uzmanları, bu baskıların S-400’lerin gelmesiyle artacağına dikkat çekti.

Finans Analisti İslam Memiş, dolar artışını etkileyen sebepler üzerine önemli açıklamalarda bulundu. ABD ve İsrail’in Türkiye’nin Orta Doğu politikasından rahatsız olduğu için saldırıların şiddetinin arttığını vurgulayan Memiş, dış politikadaki görüş ayrılıklarının tansiyonu yükselteceğini dile getirdi.

Jeopolitik riskler etkiliyor

Memiş, ABD ve Türkiye arasındaki krizin temel sebebinin S-400’ler olsa da sorunun daha geniş çerçeveden ele alınması gerektiğini söyledi. Suriye, Filistin konusunda Türkiye’nin attığı adımların küresel güçlerin planlarını bozduğunu belirten Memiş, “ABD tarafında S400 füzeler ne kadar şu anda gündemde olsa da ben şu an Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin ABD ve Avrupa’yla Türkiye’nin dış politika noktasında görüş ayrılıklarını biraz daha hızlandırabileceğini düşünüyorum” dedi.

Suudi Arabistan’ı maşa seçtiler

ABD ve İsrail’in kur saldırılarını Suudi Arabistan üzerinden yürüttüğünü dile getiren Memiş, şunları kaydetti: “Suudi Arabistan Orta Doğu jeopolitik risk halkasında Müslüman ülkelere karşı finans operasyonu başlatabilir. Bu Amerika İsrail gibi ülkeler direkt finansal operasyonlarda kendini ön planda tutmayabilir. Suudi Arabistan gibi finans kaynağı güçlü ülkeleri kullanarak, orada swap işlemi kullanarak ya da farklı gecelik vadeli borçlarda işlemler yaparak, Müslüman ülkelere karşı bir operasyon süreci başlayabilir.”

Avrupa ekonomik krizde

Dünyayı saran krizin sadece Türkiye’yi etkilemediğini aktaran Memiş, Avrupa ülkelerinin de ciddi oranda sorunlar yaşadığını söyledi. Memiş, “İspanya, İtalya gibi ülkelerde ekonomik krizin biraz daha çalkalandığı ülkeler sınıfına girebilir. Bu da Avrupa bölgesinde ekonomik krizin biraz daha konuşulacağı bir dönemi bize işaret edebilir. Türkiye için önemli olan TL’nin değer kaybetmeye devam etmemesi” şeklinde ifade etti.