Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2438.17
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

El Şebab ABD'yi püskürttü

İngiliz basınına göre ABD komandolarının Somali'de El Şebab'a karşı başlattığı operasyon başarısızlıkla sonuçlandığını iddia ederken ABD basını ise, sivil halkın tehlikeye atılmaması için geri çekilmenin olduğunu savundu.
El Şebab ABD'yi püskürttü
08 Ekim 2013 00:00:00
İngiliz basınına göre ABD komandolarının Somali'de El Şebab'a karşı başlattığı operasyon başarısızlıkla sonuçlandığını iddia ederken ABD basını ise, sivil halkın tehlikeye atılmaması için geri çekilmenin olduğunu savundu.

El Şebab militanlarının ABD komandolarını geri püskürttüğü iddia edildi. Sky News, ABD operasyonunun başarısızlıkla sonuçlandığını ve şafak vaktinden önce baskın yapan Usame Bin Ladin'i öldüren ünlü Seal komandolarının hedeflerini yakalayamadığına dikkat çekti. Baskının şemasını yayımlayan The Times, El Şebab'ın baskından sonra Amerikan Seal komandolarının 6. Tim'ini püskürttüğünü vurguladı. El Şebab'ın hücum botlarıyla plaja inen Amerika'nın en eğitimli komandolarıyla çatışmaya girdiklerini yazan The Times, baskının ismi açıklanmayan bir El Şebab teröristinin Barave'deki iki katlı evine yapıldığını ileri sürdü. Baskının bir yakalama olayı olduğunu söyleyen ilgililer, Seal komandolarının hedeflerini almadan çekilmek zorunda kaldığını söylerken hedeflerinin kim olduğunu teyit etmediler. Kasaba sakinleri Amerikan komandoların sivil halkı tehlikeye sokmamak için çekildiklerini söylediler.

Ev ev arama yapıldı

El Şebab militanlarının baskından sonra ev ev gezerek evin istihbaratını veren casusu aradıkları kaydedildi. ABD'nin baskın yaptığı Somali kasabasının Müslüman militan üssü olduğuna dikkat çeken The Wall Street Journal, baskının Somali'de son yıllarda bilinen en önemli baskın olduğunu belirtti. Baskında birçok Müslüman militanın öldürüldüğü ileri sürüldü. Haberde, çatışmanın sivil halkın hayatını tehlikeye koyacağı düşünülünce Seal komandolarının çekildiği kaydedildi.

ABD'den ihbarcıya 7 milyon

Amerika, El-Şebab lideri Ahmed Abdi Godane diğer adı ile Mukhtar Abu Zubeyr'i bulana veya bulunduğu yeri haber verene ödül olarak 7 milyon dolar vereceğini açıkladı. Kenya'nın başkenti Nairobi'de meydana gelen ve El-Şebab terör örgütü tarafından üstlenilen terör saldırısı ile adını sıkça duyurmaya başlayan örgüt için son haber ABD'den geldi. Başına 7 milyon dolar ödül konan ve 2008 yılından beri El-Şebab'ın liderliğini yürüten Godane'nin adı birçok kanlı saldırı ile anılıyor. Üniversite eğitimini Pakistan'da alan Godane'nın uzun zaman Afganistan'da El-Kaide tarafından eğitildiği hakkında bilinen en önemli ayrıntılar. Eğitiminin ardından ülkesi Somali'ye dönen Godane, burada El-Şebab'a katılarak kısa zamanda örgüt liderliğine yükseldi. Örgüt elemanlarına yönelik uluslararası aramaları hızlandıran ABD, özellikle Libya ve Somali'de örgüt militanlarını bulmak üzere her türlü bağlantı bilgisini değerlendiriyor. Önümüzdeki günlerde konu ile alakalı baskınların artırılması bekleniyor.