Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2436.79
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ELEKTRİKLİ ARABA NASIL ÇALIŞIR?

Elektrikli araba nasıl çalışır sorusu bu araç modelinin artmasıyla birlikte sıklıkla merak ediliyor. Merak edilen konulardan diğerleri ise elektrikli aranın çalışma prensibi ve şarj edilme şekli. İşte elektrikli araç hakkında merak edilenler.
ELEKTRİKLİ ARABA NASIL ÇALIŞIR?
14 Aralık 2022 16:29:22
Elektrikli araba nasıl çalışır sorusu bu araç modelinin artmasıyla birlikte sıklıkla merak ediliyor. Merak edilen konulardan diğerleri ise elektrikli aranın çalışma prensibi ve şarj edilme şekli. İşte elektrikli araç hakkında merak edilenler.

Elektrikli araba nasıl çalışır sorusu bu araç modelinin artmasıyla birlikte sıklıkla merak ediliyor.

Elektrikli araba modellerinde içten yanmalı motor bulunmuyor. Bu modellerde sağlanan güç elektrik motorundan elde ediliyor. Buna bağlı olarak doğa dostu olan elektrikli araçlar adından da anlaşılacağı üzere elektrik sistemiyle çalışıyor. Yani elektrikli araç sisteminde pil setleri ile birlikte bir de batarya bulunuyor. Batarya ve piller depoladıkları enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek aracın güç almasına yardımcı oluyor. Elektrikli araç üretimi aslında 19. yüzyıla dayanıyor. 19. ve 20. yüzyılda yoğun bir şekilde kullanılan elektrikli araçlar daha sonra petrol kaynağı ile çalışan araçların üretimiyle popülerliğini yitirmeye başlıyor. Ancak günümüzde çevreye sağladığı olumlu etki nedeniyle sıklıkla tercih edilen araç grubu arasında yer alıyor.

ELEKTRİKLİ ARABA MODELİNİN ÇALIŞMA YÖNTEMİ

Elektrikli araba modelinin çalışma yöntemi günümüzde en çok araştırılan konular arasında. Birçok kişi elektrikli araba modellerinin nasıl çalıştığını merak ediyor. Elektrikli araba modellerine sağlanan güç batarya ve piller yardımıyla gerçekleşiyor. Yani pil ve bataryalar aldıkları enerjiyi bünyesinde depoluyor. Depolanan bu enerji elektrik enerjisine dönüştürülerek motorun çalışmasını sağlıyor. Araç bünyesinde bulunan piller tekrar şarj edilebiliyor. Ayrıca elektrikli araçlarda herhangi bir enerji kaybı oluşmuyor.

elektrikli araç_f4e2ec9aa32b86b6bfc9ec3f35dd138b.jpg

ELEKTRİKLİ ARABA NASIL ŞARJ EDİLİR?

Elektrikli araba nasıl şarj edilir sorusuna bakıldığında aslında yanıt oldukça basittir. Elektrikli araca yeni geçiş yapanları endişelendiren konuların başında aracın nasıl şarj edileceği gelir. Ancak bu durum öyle sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Elektrikli araçların artmasına bağlı olarak elektrikli araç şarj istasyonlarında da artış vardır. Elektrikli araçlarda bataryanın şarj oranına dikkat etmek önemlidir. Batarya yüzde 20'nin altına düşmeden araba şarj edilmelidir. Elektrikli araba evde ya da şarj istasyonlarında şarj edilebilir. Şarj ederken kablosuz şarj yönteminden de faydalanılabilir. Bu işlem için araç şarj alanına konumlandırılarak şarj olması beklenir.