Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2431.90
BIST 100
9969.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Elektrikli araç bataryaları için talaşlı çözümü

Yeni Zelanda merkezli bir şirket, elektrikli araçların bataryalarında talaş kullanmaya başladı.
Elektrikli araç bataryaları için talaşlı çözümü
27 Şubat 2024 13:43:10
Yeni Zelanda merkezli bir şirket, elektrikli araçların bataryalarında talaş kullanmaya başladı.

Yeni Zelanda merkezli bir şirket, ıskarta durumdaki talaşı sentetik grafit olarak dönüştürmeyi başararak önemli bir adım attı. Bu gelişme, bataryalarda kullanılan grafitin tedarikinde Çin'e olan dünya bağımlılığını azaltabileceği öngörülüyor.

CarbonScape adlı şirket, talaştan elde edilen alternatif grafitin daha sürdürülebilir bir çözüm sunduğunu iddia ediyor ve Avrupa'nın lityum-iyon bataryalar için Çin'e olan bağımlılığını azaltacağını savunuyor.

Çevre dostu çözüm sunuyor

Elektrikli araç bataryalarının üretiminde kilit öneme sahip olan grafit doğal kaynaklardan elde ediliyor ve bu kaynakların madenciliği yapılıyor. Sentetik grafit ise petrol ürünlerinden üretiliyor.

CarbonScape'in CEO'su Ivan Williams'a göre, şirketin talaştan ürettiği grafit, çevre dostu bir çözüm sunuyor. Williams, Euronews'e yaptığı açıklamada, "Geleneksel yöntemlerle sentetik grafit üretmek için fosil yakıtlı hammaddeler kullanılıyor. Üretilen her ton grafit için 35 ton karbondioksit salınımı yapılıyor" dedi.

Geçen yıl, CarbonScape, Finlandiya-İsveç ortaklığındaki ormancılık şirketi Stora Enso ve Hong Kong merkezli batarya üreticisi Amperex'ten toplam 18 milyon dolarlık yatırım almıştı.

CarbonScape'in talaştan sentetik grafit üretimi haberi, elektrikli araç pazarında grafit talebinin arttığı bir dönemde geldi. Küresel olarak grafit tedarikindeki açığın 2030'a kadar 777 bin tona ulaşması bekleniyor.