Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2393.02
BIST 100
10246.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Elon Musk'tan dikkat çeken 1453 paylaşımı

İstanbul'un fethinin hazmedemeyen Batılılar, uzun yıllardır Müslümanların şehri açık unutulan bir kapı yüzünden kazandığı iddia ediyor. Öyle görünüyor ki, hazmedemeyenler arasında Elon Musk da var...
Elon Musk'tan dikkat çeken 1453 paylaşımı
18 Haziran 2022 11:41:39
İstanbul'un fethinin hazmedemeyen Batılılar, uzun yıllardır Müslümanların şehri açık unutulan bir kapı yüzünden kazandığı iddia ediyor. Öyle görünüyor ki, hazmedemeyenler arasında Elon Musk da var...

Milatgazetesi.com

Twitter'ı aktif olarak kullanan Elon Musk, bu kez İstanbul'un fethi ile ilgili paylaşım yaptı. Musk, paylaşımında İstanbul'un açık unutulan bir kapı yüzünden kaybedildiğini ima etti.

Musk'ın paylaşımın bir Bizans askeri, yatağında uykuya hazırlanırken 'Acaba kapıyı kilitledim mi?' diye düşünüyor.

Bu paylaşım her ne kadar espri olarak algılansa da, aslında Batı dünyasında sürekli dillendirilen bir iddiayı yansıtıyor. İstanbul'u kaybetmenin verdiği hazımsızlığı hala sindiremeyen Batı, kendisini o iddia ile avutuyor.

Stefan Zweig'ın İstanbul öfkesi

Aynı iddia, ünlü yazar Stefan Zweig'in Yıldızın Parladığı Anlar kitabında da yer alıyor. Kitabın ilgili bölümünde şu ifadeler geçiyor:

"(Osmanlı askerleri) İki sur arasında şaşkın şaşkın dolaşarak çevreyi seyrederlerken Kerkaporta denilen küçük bir kapının anlaşılmaz bir tedbirsizlik yüzünden açık kalmış olduğunu görürler. Aslında bu, büyük kapıların henüz açılmadığı saatlerde ve barışta yayalara ayrılmış bir sürü küçük kapıdan biridir. Askeri bakımdan hiçbir önemi bulunmadığı için de varlığı son gecenin büyük telaşı içinde unutulmuş olmalıdır.

Yeniçeriler, bir ölü sessizliği içindeki istihkamın ortasına rastlayan bu küçük kapının şu anda kendilerine açık bulunduğunu hayretle görüyorlar. İlk önce bir savaş aldatmacasından kuşkulanıyorlar. Pazar günü sessizliği içinde ve ta şehrin ortasına kadar açık bu Kerkaporta kapı içinde herhangi bir yanlışlık olabileceğini ummuyorlar. Ne olur ne olmaz diye yardımcılar çağırıyorlar ve hiçbir karşı koymaya rastlamayan bütün bir kıta asker, hiçbir şeyin farkında olmayan dış sur savunucularının ardını birden bire çeviriyor. Birkaç savaşçı, Türkleri kendi safları arkasında sanıyor ve bütün savaşlarda toplardan çok daha öldürücü darbeler indirmiş olan bir feryat, yükseliyor: Şehir alındı"

Zweig ayrıca, kitapta Fatih Sultan Mehmet'ten diktatör ve gaddar diye bahsederek adeta içindeki öfkeyi kusuyor. Kitabın ön sözüne ''tarihsel olayları anlatırken, gerçekleri hiçbir biçimde değiştirmedim” yazması ise ironik.

Uzaya araç gönderdi ama gözü hala İstanbul'da

Müslüman Türklerin şanlı zaferini küçümsemek ve 'aşılmaz' denilen duvarların aşıldığını kabullenmemek için Batı dünyasında sürekli dillendirilen bu iddianın Elon Musk tarafından paylaşılması, hazımsızlığın hala geçmediğini gösteriyor.