Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2397.61
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

EN UZUN, EN GENİŞ, EN YÜKSEK KÖPRÜ

Ayşe ŞENER
EN UZUN, EN GENİŞ, EN YÜKSEK KÖPRÜ
08 Mart 2016 01:00:00
Ayşe ŞENER

Köprü'ye nasılsevindik...Temeli 29 Mayıs2013'te atıldı. Bitti bitecek. Öyle eskiden alıştırıldığımız gibi yıllarca süründürülmeyecek. Başlanmış bir namaza zamanında verilmiş güzel bir selam gibi, halk yararına nice merhabaları olacak bu köprünün...

Sözlükte böyle yazıyor: Köprüyseköprülüğünüyapacak. Herhangi bir engelle ayrılmış"iki yaka"yıbirbirine bağlayacak. İkideğil,çokşeyarasındabağveya ilişkiyisağlayacak. Yavuz Sultan Selim Han, hayatta iken gerçekleştirmeyeazmettiğiİttihad-ıİslamgibi, ona yakışantorunlarınıneliyle bir defa daha -birbirlerine karşıdanbakan, uzak bilen, karşıt, zıtbelleyen, "iki cihan bir araya gelse biz gelmeyiz" diyeni, sananıkavuşturacak.

Dünyanınen geniş, en uzun, en yüksekkulesine sahip asma köprüsü. Demek ki dünyadabir araya gelmesi mümkünolmadığınainanılanayrılıklara, daha genişbir çerçevedenbakılırsa, üzerindeuzun uzun düşünülürve ayrışmanınnedenlerine derinlemesine inilir ve o noktalardan birleştiricikementler atılır, köprülerkurulursa... Şöyledünyanınimreneceğibir vuslat gerçekleştirilebilecek. Öyle ya ne kadar farklıolursa olsun akıldanakıla, düşüncedendüşünceyebir geçiş, bir bağmuhakkak vardır. Kalplerden kalplere de...Çünküböyleolmuyor. Aynıgökçatılmışken başlar üstüne, böyle ayrıayrıyaşanmıyor. Olmuyor. Aynıyerin üstündevar edilmişher farkın, her insanınvarlığına, tercihine saygıduymak, onu anlamak, ona yer açmak, arzınimkanlarınıpaylaşmakköprüsükurulmadan yaşanmıyor. Bir çeşit nefes içinbu gökçokbüyük. Yetmişiki milletin nüfusudiledikleri gibi bir hayat soluğuile soluklanacak ki kimse nefessiz kalmasın.

Köprüleryıkılmayacak bu kadar, farklıinançlar ve tercihler arasında. Köprülerkurulacak. Anlamsızayrılıklarındüşünüldüğündehiçte kavga, savaş, yakıpyıkma, birbirini yok etme nedeni olamayacağınıgörecekinsanlar. Bunun için birbirimizin hayatına, inancına, kültürüne tanımak, tanışıp kaynaşmak için bir geçmek lazım. Bize böyle böyle köprüler lazım.

Saygıköprüdür. Sevgi daha bir köprü. İman; Allah'a duyulan en büyük güven köprüsü... Yukarı köprü! Kim olursa olsun her insana saygıduymayı, onlarınbeklemediğikadar hayatlarınıniyileştirilipgüzelleştirilmesini, emin ellerde baharıyaşamasınısağlamayıemreden büyükköprü!Hakk'ın"elinden" tutarak halkımesud bir hayata bağlamak sorumluluğu...Adalet, muhteşembir köprüdürki her sultanın dünyada çatamadığı. Ya merhamet? Varlığıyaşama sevincine ulaştıran geçitler geçidi...

En geniş, en uzun, en yüksek köprünün ülkesiyiz. Bu vesile ile karşı/t olduğumuz noktalarımızdan birbirimizi anlamaya çalışarak geçebilir, karşının yerine kendimizi koyarak onu anlayabilir ve birlik ve beraberlik çabalarımızı, tıpkı bu köprü gibi en geniş, en uzun, en yüksek düzeyde yaşayabiliriz. Eğer farklılıklar arasında illa bir aynılık, müşterek bir nokta, birliği ifade ettiğine inanılan "müşterek bir kelime", imani, insani ortak paydalar köprüsünü kuramazsak bu köprümüz de yakılmış yıkılmış olur maazallah.

Köprüaynılaşmakdeğildir. Birbirimizi kabul etmeyi bilmek ve farklılıklarda saygı, aynılıklarımızdasevgiyle şuüçgünlükdünyada, mesaisi, dinlenmesiyle üçtam günüde sakin ve neşeyleyaşayıpgitmektir. Birbirimizi ağlatmaktan vazgeçmektir. Güldürmektir hatta...Barışmaktırköprü. Hayatınkavgasızlıktancanınınsıkılması, şiddetin olmadığı zaman ve mekanda nice tabii seslerin, çocuk ve kuş seslerinin, hatta karıncaların ayak seslerinin dahi duyulmasıve sakinleşeninsan ruhunun karıntokluğuylayetinmeyip gönültokluğunagayrete gelmesi; bilimi, zanaatı, sanatıüretmesidir. Hikmete ve derinliğe yönelmesidir. Hızır; bereket, her yönden, her uçtanfilizlenme, yeşerme, çiçeklenme, bahar, ancak böylebir mekana ve zamana uğrayacaktır.

Yavuz'un "alevi celladı"olarak anılmasıve köprüyeisminin konulmasıyla-karşıtlıklaracaydırıcırolünüüstlendiği-iddialarıbir yana, aklı selim sahibi herkesin ülkeve millet yararınayapılanainsaf ve saygıile, ön yargısız bakabilmelerini umuyoruz. Varsa söylemlerininkarşı kıyısınabu "köprü"den geçmelerini...

En geniş, en uzun, en yüksek köprü; birbirimize duyabileceğimiz saygı ve sevgidir. Ve bunun inşasında usta bir akla ve kalbe hepimiz sahibiz.

"İkindi güneşi" kadar kısa ömürlü fakat başarıları bakımından "uzun gölgeli" Sultan'ın bize kadar uzanan gölgesindeyiz, şiir diyerek hezeyanlarımızı değil, bir davayı mırıldanıyoruz:

"İhtilafütefrika endişesi,

Ku00fbşe-i kabrimde hattabikarar eyler beni;

İttihadkensavlet-i a'dayıdef'e çaremiz,

İttihadetmezse millet, dağıdareyler beniu2026"