Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Enerjide büyük proje devrede

Milat’ın gündeme getirdiği hidrojen gazından enerji üretilmesine yarayacak proje yatırıma dönüştü. Mucit Turgay Kamışlı’nın patentini aldığı yöntemle üretilen hidrojen gazı sayesinde Türkiye’nin ilerleyen aşamada elektrik ihtiyacının yüzde 20’si karşılanacak.
Enerjide büyük proje devrede
25 Temmuz 2019 09:44:00
Milat’ın gündeme getirdiği hidrojen gazından enerji üretilmesine yarayacak proje yatırıma dönüştü. Mucit Turgay Kamışlı’nın patentini aldığı yöntemle üretilen hidrojen gazı sayesinde Türkiye’nin ilerleyen aşamada elektrik ihtiyacının yüzde 20’si karşılanacak.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Milat’ın yerli yeraltı ve yerüstü kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına öncelik veren habercilik anlayışı sonuç verdi. Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak üstelik sanayiden çıkan zararlı metal atıkların da bertaraf edilmesini sağlayacak enerji yatırımını konu alan haberimizi sonuç verdi. Turgay Kamışlı’nın projesini gündeme getiren Milat’ın haberini de dikkate alan kamu görevlileri projenin hayata geçmesi için düğmeye bastı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Adana Valiliği’ne sunduğu projenin kabul edildiğini belirten Kamışlı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da gereken incelemeyi yaparak gerekli evrakları hazırladığını kaydetti. Kamışlı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un imzalamasından sonra projeyi hızla hayata geçireceklerini dile getirdi.

Milat gündeme getirdi

Bundan tam bir yıl önce 20 Temmuz 2018 tarihinde “Enerji’de Büyük Keşif” haberi ile gündeme gelen metal atıklardan gazlaştırma yöntemi ile hidrojen üretilmesi kamuoyunda dikkat çekmişti. Haberde Mucit Turgay Kamışlı’nın patentli yöntemi ile ürettiği hidrojen gazının önemine dikkat çekilmiş ve Türkiye’nin ithal ettiği bu gazda dışa bağımlılığın sonlanacağını kaydetmişti. İhtiyaç fazlası gazın termik santralde yakılarak elektrik enerjisine dönüştürüleceğini ifade eden Kamışlı, bu gazı üretmek için Türkiye’de ‘Tehlikeli Atık’ statüsünde depolan 200 bin ton metal atığın kullanılacağını söylemişti. Bu atıkların aynı zamanda güvenli bir yöntemle bertaraf edileceğine vurgu yapan Kamışlı, bu yöntemle ekonomiye ciddi bir katkı sağlanacağının altını çizmişti.

Elektrik ihtiyacının yüzde 20’si karşılanacak

Gelinen noktadan mutlu olduğunu belirten Kamışlı, “Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un imzasından sonra projemizi hayata geçireceğiz. Adana Valiliği Türkiye’nin enerji konusundaki tek sanayi bölgesi olan Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesinde bize 76 dönüm arazi tahsis etti. Burada kuracağımız tesis ile etapta günlük iki ton hidrojen üretilecek. 6 binden fazla konutun elektrik ihtiyacı giderilecek. İlerleyen dönemde devreye giren bölümlerle birlikte 50 bin konutun elektrik ihtiyacı giderilecek. Başlangıçta nitelikli eğitim sahibi 100 kişi istihdam edilecek ardından diğer ünitelerin faaliyete geçmesi ile istihdam sayısı 600 kişiye kadar ulaşacak. Türkiye’nin yıllık bin tonluk ithal edilen hidrojen gazı ihtiyacı tesisimiz tarafından karşılanarak dövizin ülkemizde kalması sağlanacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinde de yatırım yapıldığı zaman Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 20’si karşılanabilir.” diye konuştu.