Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erdoğan: Bu katilleri söküp atalım

Pakistan'daki EİT liderler zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, etnik ve mezhep çatışması uyarısı yaptı.
Erdoğan: Bu katilleri söküp atalım
02 Mart 2017 08:27:00
Pakistan'daki EİT liderler zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, etnik ve mezhep çatışması uyarısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyesi dokuz ülke liderine "Bölgemizi etnik ve mezhebi temelde çatışma, rekabet ve kaosa sürüklemeye çalışan tertiplere karşı dikkatli olmalıyız. Bölgeye yabancı unsurların çıkarları için istikbalimizi tehlikeye atamayız. Öncelikli vazifemiz Suriye, Irak, Yemen, Libya gibi kardeş coğrafyalarda akan kanı durdurmak, fitne ateşini söndürmektir" dedi.

Türkiye, İran ve Pakistan'ın kurucularından olduğu EİT'in 13. Liderler Zirvesi, dün Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapıldı. Toplam 10 üyesi olan EİT'in diğer üyeleri ise Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan. KKTC'nin de gözlemci üye olduğu zirvede konuşan Erdoğan, liderlere şu mesajları verdi:

KRİTİK DÖNEM VE GÜVENLİK UYARISI

Kritik bir dönem gerçekleştirilen zirve üye ülkeler, bölge ve insanlık için hayırlara vesile olsun. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi güçlendirmek ancak güvenlik ve istikrarımıza yönelik tehditlerin bertaraf edilmesiyle mümkündür. Özellikle üzerinde durmak istediğim konu şudur: Her ne kadar bu toplantı bir Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi olsa da bunun asıl çerçevesini çizen siyasettir, siyasi yaklaşımdır. Öyleyse bu kardeşler topluluğu için özellikle adımlarımızı atarken siyaseti bir kenara koymamız mümkün değil. Öyleyse bu siyasi mücadelede birbirimizle olan dayanışmamız çok büyük önem arz etmektedir.

KENDİ GÖBEĞİMİZİ KENDİMİZ KESELİM

Birçok ülkemizin burada sıkıntıları var. Afganistan'ın sıkıntıları var. Azerbaycan'ın yıllardır çektiği sıkıntı var. Özellikle Dağlık Karabağ sorununu görmemezlikten gelemeyiz. 20 yılı aşkın bir süredir devam eden görüşmeler bir neticeye ulaşamamıştır. Minsk Üçlüsü bu işi çözememiştir. Öyleyse biz kendi göbeğimizi beraber, birlikte kesmek zorundayız.

ERMENİSTAN'A ELEŞTİRİ

Burada gerek ECO, gerekse İslam İşbirliği Teşkilatı olarak dayanışma içerisinde bu adımları kararlılıkla atmak durumundayız. Ermenistan'ın işgalci tavrını hep birlikte her tür uluslararası toplantıda dillendirmek durumundayız. Gerek ECO, gerek İİT olarak bunun sürekli takipçisi olmak durumundayız. Ben inanıyorum ki eğer bunu birlikte sürdürürsek netice almamız da daha kolay olacaktır. Aynı şey Afganistan için de geçerli. Afganistan'ı eğer kendi başına bırakacak olursak Afganistan da terörün kucağından kurtulamayacaktır.

TERÖRLE MÜCADELE UYARISI

Terörizmin her türüne karşı dayanışma ve işbirliğimizi artırmamız gerekiyor. bugün Türkiye, DEAŞ, FETÖ, PKK, PYD gibi eli kanlı terör şebekeleriyle yoğun bir mücadele yürütüyor. Masum insanları vahşice katleden, hiçbir ilke, ahlak ve değer tanımayan bu katil sürülerini bölgemizden söküp atmalıyız. Bu terör örgütlerini insanlık dışı cinayetleri sebebiyle Müslümanların töhmet altında bırakılmasına asla müsaade edemeyiz.

ETNİK VE MEZHEBİ ÇATIŞMAYA DİKKAT

Bölgemizi etnik ve mezhebi temelde çatışma, rekabet ve kaosa sürüklemeye çalışan tertiplere karşı da dikkatli olmalıyız. Bölgeye yabancı unsurların çıkarları için istikbalimizi tehlikeye atamayız. Öncelikli vazifemiz Suriye, Irak, Yemen, Libya gibi kardeş coğrafyalarda akan kanı durdurmak, fitne ateşini söndürmektir.

KKTC MESAJI

Haksız bir izolasyona tabi tutulan KKTC'deki kardeşlerimizle dayanışmamızı artırmamız lazımdır. Bu bağlamda KKTC'nin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki geçici gözlemcilik statüsünü sürekli hale getirmemiz ve bazı Ekonomi İşbirliği Teşkilatı faaliyetlerinin KKTC'de düzenlenmesini teşvik etmemiz faydalı olacaktır.

KAYNAK: MİLLİYET