Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2466.30
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erdoğan İİT'in kapanış konuşmasını yaptı

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kapanış oturumunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında İslam İşbirliği Teşkilatı için destek bağışları yapıldı. Liderler kendi ülkeleri adına bağış miktarlarını müzakere etti.
Erdoğan İİT'in kapanış konuşmasını yaptı
15 Nisan 2016 12:38:00
İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kapanış oturumunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında İslam İşbirliği Teşkilatı için destek bağışları yapıldı. Liderler kendi ülkeleri adına bağış miktarlarını müzakere etti.

Türkiye'nin bağışlayacağı rakamı Erdoğan şöyle açıkladı:

Türkiye olarak biz 2 milyon dolarlık bir katkıyla İslam İşbirliği Teşkilatı'na böyle bir bağışta bulunacağız. Bunun 1,8 milyon doları Genel Sekreterliğe, 100 bin doları İnsan Hakları Komisyonuna, 100 bin doları İslami Dayanışma Fonuna olmak üzere teşkilata, toplam 2 milyon dolar gönüllü katkı taahhüdümüzü açıklıyoruz.

BU PARA BİLE ÖDENEMİYORSA NE DENLİ AKTİF OLABİLİRSİNİZ?

(Bazı liderlerin bağış miktarları hakkında rakam vermeyip, miktarları ikili görüşmelerde istişare etme isteği üzerine) Erdoğan:

İnancımızda nafile ibadetler gizlidir, farz olan açıktır ki diğerlerini de teşvik etsin. Ya bu bağış sistemi tamamiyle ortadan kaldırılabilir, aidat sistemiyle yürütülebilir. Bakın 56 ülkeden borcu olmayan ülkeleri okuyorum: Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn, Endonezya, Irak, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Fas, Umman, Katar, Tunus, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye...Toplam 20 ülke.

Diğer ülkeler aidat ödemelerinde sıkıntısı var. Genel Sekreterliğe ödenmesi gereken rakam 163 milyon dolar. Bu rakamın ödenmemesi durumunda ne denli aktif olabilirsiniz? Görünen o ki başka açıklamak isteyen ülke yok.

İSTANBUL BİLDİRGESİ KABUL EDİLDİ

İİT Toplantısı'nın sonunda İstanbul Bildirgesi kabul edildi. Kabul kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

İstanbul bildirgesinin İslam dünyasına hayırlı olmasını umuyoruz.

Nasıl daha huzurlu bir dünya inşa edebileceğimiz konusunda fikir alışverişinde bulunduk.

Önümüzdeki 10 yıl içni üye ülkere hedefler belirleyen Eylem programı Belgesi de ekonomik kalkınma yolunda önemli bir adımdır. Belgenin kabulü önemli olsa da asıl önemli olan etkin bir şekilde uygulanmasıdır.

Teşkilat üyesi olmayan ülkelerdeki Müslüman toplumların ihtiyaçları konusunda duruşumuzu ortaya koyduk.

Gözlerini İstanbul'a çeviren islam aleminin zor şartlarının aşılmasında ihtiyaç duyduğumuz en önemli şey birlik, beraberlik ve dayanışmadır. Zirvedeki kardeşlik tablosuyla önemli mesajlar verdik. Aldığımız kararlar milyarlarca insana umut vermiştir.

Ev sahibi ülke olarak İslam dünyasının mevcut sorunları ve bunların çözümüne yönelik yaklaşımlarımızı ortaya koyan İstanbul Bildirgesi'ni açıklayacağız.

Kabul ettiğimiz Filistin kararı, Filistinli kardeşlerimizin göstermekte olduğu onurlu direnişe İslam dünyası olarak verdiğimiz desteğin bir kez daha en üst düzeyde ispatıdır, en üst düzeyde ifadesidir. Filistinli kardeşlerimizi bugüne kadar asla yalnız bırakmadık. İnşallah hiçbir zaman da yalnız bırakmayacağız.