Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2453.44
BIST 100
10157.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Eris Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir?

​Covid-19 varyantının bir alt varyantı olarak öne çıkan Eris virüsü, birçok kişinin merak ettiği konular arasında.
Eris Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir?
08 Ağustos 2023 10:59:23
​Covid-19 varyantının bir alt varyantı olarak öne çıkan Eris virüsü, birçok kişinin merak ettiği konular arasında.

Virüs ile ilgili haberlerin çıkmasından hemen sonra vatandaşların araştırdığı soruların başında Eris virüsü nedir? Eris virüsü belirtileri nelerdir? soruları geliyor. 31 Temmuz tarihinde keşfedilen ve bilimsel adı EG.5.1 olan Eris virüsü, Covid-19 virüsünün alt bir varyantı olarak öne çıkmıştır. Bu yeni alt varyant, Sars-Cov-2 virüsünün Omicron varyantından evrildiği düşünülüyor. Ancak uzmanlara göre, şu an için endişe verici bir durum olmadığı vurgulanıyor. Eris adıyla da anılan bu alt varyant, henüz ciddi bir tehlike oluşturmadığına dair genel bir görüş mevcut. Ancak sağlık otoriteleri ve bilim insanları, virüsün yayılma ve etkilerini yakından takip etmekte ve gerektiğinde önlemler almayı sürdürmektedirler. Her zamanki gibi, güncel ve güvenilir kaynaklardan alınan bilgiler, toplumun bilinçli bir şekilde hareket etmesine yardımcı olacaktır.

virus_823699f9144350d41b8f52799ceb83fd.jpg

Eris Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Virüs ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalışan ve araştırma yapmaya koyulan hemen herkes Eris virüsü belirtileri nelerdir? sorusuna yanıt arıyor. Eris virüsü olarak adlandırılan yeni varyantın belirtileri aşağıdaki gibi;

  • Boğazda rahatsızlık hissi
  • Burnun akması
  • Burun tıkanıklığı
  • Hapşırma nöbetleri
  • Kuru öksürük
  • Baş ağrısı
  • Sulu öksürük
  • Ses kısıklığı
  • Kas ağrıları
  • Koku alma duyusunda değişiklik

    Dolayısıyla virüsün ortaya çıkmasında yukarıda belirtilen etkiler görülmeye başlıyor. Belirtiler normal grip ya da soğuk algınlığı gibi durumlarda yaşanan belirtilerle çok benzer. Covid-19 virüsünde de benzer belirtiler görülmüştü.

eris-virusu_684c4e57aa29ba51fc5c0b8d5fed0213.jpg

Eris Virüsü Nerelerde Görüldü?

Eris virüsü nerelerde görüldü? sorusu da merak edilenler arasında öne çıkıyor. Şu anki verilere göre Eris varyantı, Asya'da kaydedilen COVID-19 vakalarının yaklaşık %20'sini, Avrupa'daki vakaların %10'unu ve Kuzey Amerika'da görülen vakaların %7'sini oluşturmaktadır. İsrail, bu yeni varyantın etkisini yaşayan ülkelerden biridir. Resmi yetkililer, 24 Temmuz tarihine kadar ülkede en az 18 vakada bu varyantın teşhis edildiğini belirtmişlerdir. Eris varyantının etkisiyle dünya genelinde toplamda 36 ülkede 2000'den fazla vaka tespit edilmiştir. Virüsün Türkiye'de görülüp görülmediği de merak ediliyor. Dolayısıyla vatandaşlar Eris virüsü Türkiye'de var mı? sorusuna yanıt arıyor. Ancak henüz bu konu ile ilgili bir vaka tespiti olduğuna dair veri paylaşımı yapılmadı.