Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.56
Gram Altın
2411.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erkeklerin 2 estetik kabusu: jinekomasti ve kepçe kulak

Erkeklerin 2 estetik kabusu: jinekomasti ve kepçe kulak
21 Ocak 2020 13:52:00

Metroseksüellik kavramı dilimize ve yaşantımıza girdi gireli erkekler kendi vücut ve yüzleriyle daha bir ilgilenir oldular. Bakımlı olmak, kadınları olduğu gibi erkekleri de mutlu eder hale geldi. Önceden göze batmayan hatta akla bile gelmeyen bazı rahatsızlıkların düzeltilmesi için estetik cerrahların kapısını aşındırır oldular. Bu sorunlardan en sık görülen jinekomasti ve kepçe kulak estetiği ile ilgili sorularımızı estetik cerrah Op. Dr. Defne Erkara cevapladı.

Jinekomasti nedir?

Erkek memesinin olağandan büyük olması tıpta jinekomasti adıyla bilinir. Meme bezi büyümesi ya da yağ birikimi sonucu olabilir. Bedeni bir hastalık sayılmaz. Ancak görsel olarak rahatsız edip sosyal ortamlardan soyutlanmaya sebep olabilir. Bu yüzden jinekomasti bir hastalıktır diyen bir kesim de vardır. Tedavi edilmezse hayati bir sonuç doğurmaz. Görsel rahatsızlığı düzeltmenin tek yolu bu meme fazlalığının cerrahi olarak çıkartılması yani ameliyattır.

Jinekomasti neden olur?

En sık neden ergenlik yağlarını kilolu geçirmektir. Bu yaşlarda kendine denge kurmaya çalışan hormonlardan östrojen hormonu yağlarda fazla depolandığı için meme bezini büyütür. Ergenlik geçince maalesef bu büyüme geri dönmez.

Bazen de çeşitli ilaç kullanımı nedeniyle meme büyür. Bunların başında vücut geliştirme de kullanılan steroidler gelir.

Alkol kullanımı da jinekomasti sebepleri arasındadır.

Hormon salgılayan bazı tümörler memeyi büyütebilir.

Yaşlanma da jinekomasti sebebi olabilir.

Jinekomasti tedavisi

Jinekomastinin tıbbi bir tedavisi yoktur. Tek çözüm ameliyattır. Ameliyat planlaması jinekomastinin derecesine göre yapılır. Meme büyüklüğüne göre jinekomasti 4 dereceye ayrılır. En hafifi 1. derece en ağırı 4. derecedir. Bir hastalığa, alkol kullanımına ve ilaç kullanımına bağlı jinekomastiler, eğer bu şartlar devam ediyorsa tekrar edebilir. Altta yatan hastalık varsa onun tedavisi gerekir.

Kepçe kulak nedir?

Kulak ense açısının artması sonucu kulakların önden bakılınca olağandan fazla görünür olmasına kepçe kulak denir. Tamamen anatomik bir durumdur. İşitmeye olumlu yada olumsuz anlamda bir etkisi olmaz. Kozmetik olarak kişiyi rahatsız ediyorsa tedavi edilir. Tedavi olarak tek çözüm ameliyattır.

Kepçe kulak ameliyatı 6 yaşını doldurmuş çocuklardan başlamak üzere her yaşta yapılabilir. 6 yaşında kulak gelişimini büyük oranda tamamlamış olur. 14-15 yaşına kadar olan dönemde genel anestezi ile yapılır. Daha sonraki yaş gruplarında lokal anestezi ile de yapılabilir.

Ameliyat 1-2 saat arasında sürer. Hastanede yatmak gerekmez. Ameliyat sonrası en büyük zorluk 1 ay boyunca saç bandı takma gerekliliğidir. Çoğu kişi sosyal yönden rahatsızlık verdiği için bu bandı takmayı ihmal eder ama problemin tekrar etmemesi için bu kurala sıkı bir şekilde uymak gerekir.

Sonuç olarak; jinekomasti olsun, kepçe kulak olsun aslında hastalık olmadıkları veya hayati bir probleme sebep olmadıkları için tedavi gerektirmezler. Ancak sosyal yönden kişiyi rahatsız ediyorlarsa bir plastik cerrah tarafından bu problemler ortadan kaldırılır.