Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Esed'in seçim tiyatrosu hukuksuz

Esed'in savaş suçları nedeniyle seçim düzenleyemeyeceğini belirten Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Dr. Nasr el-Hariri, seçimin BM kararlarına aykırı olduğunu söyledi.
​Esed'in seçim tiyatrosu hukuksuz
25 May 2021 04:00:00
Esed'in savaş suçları nedeniyle seçim düzenleyemeyeceğini belirten Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Dr. Nasr el-Hariri, seçimin BM kararlarına aykırı olduğunu söyledi.

NEŞAT GÜNDOĞDU / ANKARA


Elin kanlı meşruiyeti olmayan bir yönetimin yaptığı seçimin demokratik gören taraflara da seslenen El-Hariri, “Rejimim seçim tiyatrosuna karşı bütün dünya kütük kadar sessiz” dedi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Dr. Nasr el-Hariri Suriye’de gerçekleştirilen seçime ilişkin Milat’a özel açıklamalarda bulundu. El-Hariri, seçimin bir tiyatrodan ibaret olduğunu söyleyerek yaptığı kimyasal saldırılar nedeniyle Uluslararası Kimyasal Silahları Yasaklama Komitesi (OPCW) örgütünün Esed rejiminin tüm haklarını askıya aldığını hatırlatarak, “Suriye halkı, Suriye’de kabul edilebilir tek seçimin, 2254 sayılı uluslararası karara uygun seçimler olduğunu ve başta Beşşar Esed olmak üzere, rejimin savaş suçlularının bu seçimlerde yeri olmadığını haykırıyor.” dedi.

Büyük bir hakaret

Esed rejiminin tüm yaptıklarını bir kenara bırakarak yapılan seçimi demokratik kabul eden tarafların demokrasiye ihanet ettiğini belirten El-Hariri, “Söz konusu seçimlerin baştan hileli olduğu ve hiçbir meşru temele dayanmadığı bu kadar açıkken maalesef bazı medya kurumları, bu seçimden normal bir seçimmiş gibi bahsetmekte bir beis görmüyor. Hâlbuki Esed rejimi, gizleme gereği duymadan usulsüzlük ve hilelere boğduğu bu seçimi zorla Suriye halkına dayatıyor. Tecavüz ve yağma atmosferinde beşeriyet tarihinin en önemli kazanımlarından biri olan ve halkları yönetimin meşru kaynağı olarak ortaya çıkaran demokratik seçimlere karşı yapılan büyük bir hakaretle karşı karşıya bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

suriye_f79b45f474557a7cd3694496963e07d8.jpg

Dünya kütük gibi

Yapılan sözde seçimle süreci siyasi rotadan uzaklaştırmanın hedeflediğini vurgulayan El-Hariri, “Rejimin bu süreçte attığı bütün adımlar birer aldatmacadan ibaretti. Zira rejimin çözüm için toplanan kongre ve müzakerelere gönderdiği heyetler de vakit kaybından başka hiçbir yapmadılar. Suriye, son 10 yıldır gerçek bir felaket yaşamaktadır. Bu süreçte Esed rejimi binlerce savaş suçu işlerken bu suçların belgeleri hâlâ uluslararası toplum tarafından adaletin sağlanması için kullanılmak üzere tozlu raflarda beklemektedir. Yaşadığımız bu 10 yıl, artık neredeyse kanunsuz olan bu dünyada kötülük ve kaosun ulaşabileceği son noktayı bize gösterdi. On yıldır Suriye için ortaya konan bütün uluslararası çözüm mekanizmalarını boşa çıkaran Rusya, rejimin seçim tiyatrosunu hazırlarken dünya ülkeleri ve uluslararası kurumlar ise bu utanç verici manzara karşısında bir kütük kadar sessiz.

Seçime bütün Suriyeliler katılmalı

Suriye’de kabul edilebilir tek seçimin, 2254 sayılı uluslararası karara uygun seçimler olduğunu ve başta Beşşar Esed ile rejimin savaş suçlularının bu seçimlerde yeri olmadığını dile getiren El-Hariri, “Suriye’de gerçek bir seçim için geçiş sürecini yönetecek tam yetkili bir Geçici Yönetim Kurulunun oluşturulması, seçimlerin BM gözetiminde tarafsız ve şeffaf bir şekilde yapılabilmesi için yasal ve fiili zemini hazırlayacak yeni ve özgürlükçü bir Anayasa’nın yürürlüğe girmesi ve bu ortamda Suriye’den tehcir edilmiş bütün Suriyelilerin seçime özgür iradesiyle katılımının sağlanması gerekmektedir. Suriye halkı, Esed rejiminin bu seçim tiyatrosuna değer veren bütün bölgesel yaklaşımlara, uluslararası kararları hiçe sayan ve Esed rejimini yeniden ayağa kaldırmayı hedefleyen girişimler olarak bakmaktadır. Bu girişimler, sahiplerini ancak Suriye halkına yönelik uygulanan katliamların ve savaş suçlarının ortakları hâline getirecektir.” diye konuştu.