Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

El Hakem isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna

"Mutlak hakim. hakkı batıldan ayıran. Hikmetle hükmeden" anlamına gelen El Hakem Esmaül Hüsnası''nın faziletleri nedir? El Hakem Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Hakem ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...
El Hakem isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna
09 Şubat 2019 11:11:00
"Mutlak hakim. hakkı batıldan ayıran. Hikmetle hükmeden" anlamına gelen El Hakem Esmaül Hüsnası''nın faziletleri nedir? El Hakem Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Hakem ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...

"Mutlak hakim. hakkı batıldan ayıran. Hikmetle hükmeden" anlamına gelen El Hakem Esmaül Hüsnası'nın faziletleri nedir? El Hakem Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Hakem ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...

El-Hakem : Hükmedici,bilgisi ve adaletiyle hakkı yerine getiren anlamlarına gelir.

BismillahirrahmanirRahim

“Eğer içinizden bir grup benimle gönderilene inanır,bir grup da inanmazsa, Allah aramızda hükmedinceye kadar sabredin.O,hüküm verenlerin en hayırlısıdır.”

Araf Suresi : 87. Ayet

El-Hakem

Hakkı batıldan ayıran ve kıyamet günü kullarının arasında hükmedip haksız ve zalimlerden mazlumun hakkını alıp sahibine iade eden veren manası içermektedir.

Hükmeden, hakkı yerine getirecek olan Allah’u Teâlâ Hâkim’dir, her şey’in hükmünü de O vermektedir ve de hükmünü eksiksiz kullarına icra edip verir. Hâkimlerin hâkimliğine,hükümdarların hükümdarlığına hüküm veren de ancak Allah’tır. O’nun hükmü olmadan hiçbir şey, hiçbir hâdise meydana gelemez ve O’nun hükmünü bozacak, geri bıraktıracak, infazına mâni olacak hiçbir kuvvet, hiçbir hükûmet,hiçbir makam da olamaz.Tek hüküm Yüce Yaradan Mevlamıza aittir.

El-Hakem

Cenab-ı Hak Buyuruyor:

“Allah size Kitab’ı açık açık indirmişken O’ndan başka bir hakem mi isteyeyim? “ Enam Suresi: 114 Ayet

“… Allah aranızda hükmedinceye kadar bekleyin. O hakimlerin en iyisidir.” Araf Süresi : 87. Ayet

Allah’ın bu esma-i zikri bütün üstün sıfatları ve güzel isimleri içine alıp toplamaktadır. Çünkü işitmeyen, görmeyen ve haberi olmayan birinin Hakem olması mümkün olamaz. O,bu dünyada ve ahirette açık ve gizli olarak kulları arasında tek hüküm verecektir.Verdiği emirlerin, koyduğu yasaların,icra ettiği tüm hükümlerin,varlıklar üzerinde sözlü vefiili olarak uyguladığı kararların hepsi O’nun gerçek tek hakim olduğunun bir göstergesidir biz aciz kullarına…

Hakem ismi de Rabbimizin zatı sıfatlarından birisidir. Hüküm verme yetkisi sadece ve sadece her zaman Allah’u Teala’ya ait olan bir karardır. Hükmü elinde tutup,iyiyi kötüyü ayırd edip ve de verdiği hükmü kimsenin bozamayacağı yegane merci sahibi de Allah’tır. Hiç bir kuluna zerre miktarı kadar da olsa haksızlık yapmaz,yapamaz. Kullarına da günahından fazla ceza verip çektirmez.

Yüce Allah’ın hükmüne karşı, hükmüne müracaat edilebilecek hiçbir hakem tasavvur olamıyacağız gibi, ilâhî hükmü anlamak ve tebliğ etmek için de diğer âyetlerin,mucizelerin delaleti,icazı, kitabın mucizesi kadar kuvvetli,açık ve tafsilatlı değildir ve olamazda…

El-Hakem Esması

Kul tek hüküm verme yetkisinin yalnızca Allah’u Teala Celle Celaluhe ait olduğuna inanmadığı müddetçe gerçek iman etmiş olamaz.

Bir müslüman kul gönülden ihlaslı biŕ şekilde “Yâ Hakem” diyerek bu mübarek esma-i zikrine devam ettiği takdirde Allah’ın eserlerine nâil olmaktadır. Bu kulun sözüde insanlar üzerinde etkili olmaktadır. Davalarında başarıya gidip aynı zamanda da İlim ve hikmet sahibi bir kişi haline gelir.

Her müslüman kul, Allah’tan başka Hakim ve Hakem olmadığını, Allah’ın bütün fiillerinin dava ve hüküm; bütün sözlerinin hikmet ve vasiyetler olduğunu, peygamberlerin hikmet kaynağı ve hikmet ehli zümrelerden olduğunu, Allah’ın yalnız onlara hüküm verme yetkisi verdiğini,peygamberlerin dışında herkesin onlara uyması gerektiğini bildiriyor biz kullarına…

Her müslüman kul, Allah’ın hükümleriyle hükmeden bir mahkemeye çağırıldığı vakit bu çağrıya cevap verip gitmek ve aleyhinde bir hüküm çıkması halinde de buna uymak zorunluluğu vardır. Aksi takdirde bu kişi zulmedenlerden olabilir.

Hakim ve yöneticiler, Allah’ın çizdiği sınırların dışına çıkmamalıdır hiçbir zaman ve de Allahın koymuş olduğu yasaları da çiğnememelidir. İnsanlar arasında adil davranıp kimselerede ayrıcalık tanımamalıyı öğrenmelidir ve bilmelidir. Aleyhlerinde bile olsa doğruluktan hiçbir zaman ayrılmayıp hak ile hüküm vermeyide bilmedir.

El-Hakem Esmasının Ebced Değeri ve Zikir Saati

Zikir Adedi: 68

Zikir Saati: Güneş

Zikir Günü: Pazar

Sabah erken vakitte

İkindi sonrasında

Bu esma-ı zikir ‘El-Hakem-YaHakem’ diyerek çekilir.

El-Hakem Esmasının Fazileti,

Havas ve Esrarı

El-Hakem ism-i şerifi, sözünün faydalı ve hükmünün geçerli olması için, “Ya Hakem Celle Celalühü” diyerek 68 defa zikredilmesi gerekir.

Bir kimse gece yarısı abdestli olarak 100 defa El-Hakem ism-i şerifini “Ya Hakem Celle Celalühü” diyerek okursa ilahi sırlarla dolan bir kul haline gelir.

Kim, gece yarısı uzun bir müddet abdestli olarak El-Hakem ism-i şerifini “Ya Hakem Celle Celalühü” diyerek okuduğu zaman da sahih ve sağlam bir itikad sahibi bir kişiliğe eren kullardan olur.

Özellikleri ve bazı faydaları:

Vaktinde ve saatinde bu tertibi yerine getiren kimse yetkili biri ise yetkisini hatasız kullanır.Bütün işlerinde ve kararlarında isabetli davranır.Dolayısıyle kıyamet günü hesabı hafif ve kolay olur.

Bu ismin usulüne uygun olarak virdine devam edenler,Allah’ın izni ve iradesiyle amaçlarına kavuşur. Hayvani gudalardan ve şüpheli şeylerden sakınarak rizayet yapan ve tenha bir yerde 668 defa “YA HAKEM” diye rikreden kimse “Allahümme inni es-elüke en takdi haceti” diye dua ederse ,istediğini elede eder. Gece yarısı 68 defa okumaya devam eden,gizli sırlara vehikmete mazhar olur.

Haklı olduğu bir davayı kazanmak isteyen kimse,üç gün riyazetle oruç tutup sabaha karşı (4624) kere “YA HAKEM”diye zikrederse ve sonunda secdeye kapanıp istek ve ihtiyaçlarını dua ile Allah’a iletirse,duası kabul olur ve davasını kazanır.

İçinde El Hakem İsm-i şerifi geçen Kur’an ayetleri :

1-) Hac suresi 69 ayet

اللَّهُ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِيمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ Okunuşu :

Allâhu yahkumu beynekum yevmel kıyâmeti fîmâ kuntum fîhi tahtelifûn(tahtelifûne).

Anlamı : Allah, kıyâmet günü, hakkında ihtilâf etmiş olduğunuz şeyler konusunda sizin aranızda hükmedecek.

2-) Enam suresi 114. ayet

أَفَغَيْرَ اللّهِ أَبْتَغِي حَكَمًا وَهُوَ الَّذِي أَنَزَلَ إِلَيْكُمُ الْكِتَابَ مُفَصَّلاً وَالَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْلَمُونَ أَنَّهُ مُنَزَّلٌ مِّن رَّبِّكَ بِالْحَقِّ فَلاَ تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

Okunuşu :

E fe gayrallâhi ebtegî hakemen ve huvellezî enzele ileykumul kitâbe mufassalâ(mufassalan), vellezîne âteynâhumul kitâbe ya’lemûne ennehu munezzelun min rabbike bil hakkı fe lâ tekûnenne minel mumterîn(mumterîne).

Anlamı : Artık Allah’tan başka bir hakem mi arayayım? Size Kitab’ı açıklanmış (tafsilatlı) olarak indiren O’dur. Kendilerine kitap verdiğimiz kimseler, O’nun, senin Rabbinden hak ile indirildiğini biliyorlar. O halde sakın sen, şüphe edenlerden olma!

3-) Araf suresi 87. ayet

وَإِن كَانَ طَآئِفَةٌ مِّنكُمْ آمَنُواْ بِالَّذِي أُرْسِلْتُ بِهِ وَطَآئِفَةٌ لَّمْ يْؤْمِنُواْ فَاصْبِرُواْ حَتَّى يَحْكُمَ اللّهُ بَيْنَنَا وَهُوَ خَيْرُ الْحَاكِمِينَ

Okunuşu :

Ve in kâne tâifetun minkum âmenû billezî ursiltu bihî ve tâifetun lem yu’minû fasbirû hattâ yahkumallâhu beynenâ, ve huve hayrul hâkimîn(hâkimîne).

Anlamı : Ve eğer içinizden bir kısmınız (bir grup), onunla gönderildiğim şeye inanır ve bir kısmınız (diğer bir grup) inanmazsa, o taktirde Allah, aramızda hüküm verinceye kadar sabredin. O, hüküm verenlerin en hayırlısıdır.

4-) Nisa suresi 65. ayet

فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا

Okunuşu :

Fe lâ ve rabbike lâ yu’minûne hattâ yuhakkimûke fîmâ şecera beynehum, summe lâ yecidû fî enfusihim haracen mimmâ kadayte ve yusellimû teslîmâ(teslîmen).

Anlamı : Artık hayır, Rabbine andolsun ki, aralarında çekiştikleri şey hakkında, seni hakem tayin edip, sonra da senin verdiğin hükümden dolayı “içlerinde bir sıkıntı duymaksızın tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça” îmân etmiş olmazlar.

Bir Hadis

İbn Ömer’den Rivayet edildiğine göre

Rasulullah şöyle buyurmuştur:

“Haksız yere kan dökmedikçe, mü’min kişinin gönlü, inanç bakımından olabildiğince ferahtır (Allah tarafından bağışlanma umudu yüksektir.

Hakem İsmi Duası

Ey Hükmedenlerin en hayırlısı olan

HAKEM!

Sen verdiği hükmü kimsenin değiştirmeyeceğisin.

Sen hükmünü dünyada da ahirette de eksiksiz yerine getirensin.

Sen kulların arasında adaletle hükmeyleyensin.

Dünyaya gelişimiz de,ölümümüz de Senin hükmünledir.

Hesap günü bizi rahmetinden uzaklaştırma!

“Hüküm ancak Sana ait olacağı” o günde bizi çaresiz bırakma.

Amin… Ecmain… Rabbim…

El Basir isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Es Semi isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El Müzil isminin manası nedir? Zikrinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna