Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Estonya'dan hadsiz 'Konstantinopolis' mesajı

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve Başpsikoposu I. Bartholomeos'un Estonya ziyaretinde skandala imza attı.
Estonya'dan hadsiz 'Konstantinopolis' mesajı
13 Eylül 2023 07:58:07
Estonya Başbakanı Kaja Kallas, İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve Başpsikoposu I. Bartholomeos'un Estonya ziyaretinde skandala imza attı.

Başpsikoposu karşıladığı anları sosyal medya hesabından paylaşan Kallas, I. Bartholomeos için "Kostantinopolis Başpsikoposu" tanımlamasını kullandı.

Yunanistan'ın Ayasofya'nın camiye çevrilmesiyle doruklara ulaştırdığı 'Helenizm' rüyasına Estonya Başbakanı Kaja Kallas da dahil oldu.

İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve Başpsikoposu I.Bartholomeos, Kuzey Avrupa ülkesi Estonya'yı ziyaret etti. I.Bartholomeos, ziyaret kapsamında Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile de bir araya geldi.

Kallas, I. Bartholomeos'u Tallin'de bulunan Hükümet Konağı'nın kapısında karşıladığı anları ise sosyal medya hesabından bir video ile paylaştı.

'Konstantinopolis' skandalı

Ancak Kallas, söz konusu paylaşımda büyük bir skandala imza attı. Estonya Başbakanı yaptığı paylaşımda, İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve Başpsikoposu I. Bartholomeos'u "Kostantinopolis Başpsikoposu ve Ekümenik Patrik" sözleriyle tanımlayarak "Bartholomeos şu anda Estonya'yı ziyaret ediyor." ifadelerini kullandı.

95obi16945793381193_237b781b3dbcfd40caf8893427a77682.jpg

Yunanistan'ın hazımsızlığı

Ayasofya'nın 24 Temmuz 2020 tarihinde yeniden cami olarak ibadete açılması, Yunanistan'da büyük bir hazımsızlığa neden olmuştu.

Başta Yunan siyasetçiler olmak üzere ülkede İstanbul'un adı "Konstantinopolis" olarak lanse edilerek çeşitli provokasyon girişimleri düzenlenmişti.

Konstantinopolis ne zaman İstanbul oldu?

İstanbul ilk olarak MÖ 657 yılında Byzantion olarak biliniyordu. Bugünkü İstanbul üzerinde bir koloni kuran Dorlu Yunanlı yerleşimciler, bu yeni yerleşim bölgesine, kralları Byzantas veya Byzas’ın adını vermişlerdi. M.S. 1. yüzyılda, kent, Romalılar’ın eline geçince ismi Byzantium oldu.

İlerleyen yıllarda Roma İmparatoru I. Konstantin, M.S. 330 yılında İstanbul’u Roma İmparatorluğu’nun başkenti ilan etti ve Latincede “Yeni Roma” anlamını taşıyan Nova Roma ismini verdi. Ancak İmparator I. Konstantin’in M.S. 337’de ölümünün ardından onun şerefine kentin adı, “Konstantin’in kenti” anlamını taşıyan Konstantinopolis olarak değiştirildi.

1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethederek, Osmanlı İmparatorluğu’nun dördüncü başkenti ilan etmesinden sonra bile, bu isim kullanılmaya devam edildi. Osmanlılar, 15. yüzyılda yönetimi devraldıklarında Konstantinopolis’in adını resmi olarak değiştirmediler.

Günümüzde Osmanlıların binlerce resmi belgesinde diğer isimlerin yanı sıra İstanbul’a ‘Kostantiniyye’ dedikleri bir gerçektir. Yunanca anlamı “Konstantin’in kenti” olan Konstantinopolis, Kostantiniyye’nin Arapça anlamı “Konstantin’in yeri” dir.

İstanbul isminin anlamı nedir?

Zaman içinde İmparatorluğun başka yerlerindeki insanlar “İstanpolin” kelimesini kullanmaya başladılar. Bu kelime Yunanca “Şehre” demek olan “eis ten polin” ifadesinden uyarlanmıştır. Kısacası Anadolu’nun diğer bölgelerinden insanlar İstanbul’a gelirken şehre gidiyorum ifadesini kullanıyorlardı. Yüzyıllar geçtikçe, yerel dil yavaş yavaş değişti ve böylece Istanpolin sonunda İstanbul oldu.

Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinin ardından, Osmanlı Hanedanı idaresi 1922’de kaldırıldı ve 1923’te Türkiye Cumhuriyeti doğdu. Kısa bir süre sonra 1930’da, Türk posta teşkilatı bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğine karar verdi ve İstanbul’u şehrin resmi adı yapmayı seçti. Diğer kurumlar da posta teşkilatını izledi. Aynı yıl ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünyadaki diğer hükümetler resmi iletişimlerinde İstanbul’u kullanmaya başladılar.