Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2400.26
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Evde kendinizi güncelleyin

Evde hareketsiz kalmanın da vücudun direncini düşüreceğini belirten uzmanlar, ‘İnsan kendi sağlığı ve hastalığının başyazarıdır. Yemek vakti gibi spor vakti ayarlayın. Felaket tellalı haberleri ve paylaşımları dinlemeyin. Gıda ve temizlik hususunda kendinizi güncelleyin’ uyarılarında bulunuyor.
Evde kendinizi güncelleyin
23 Nisan 2020 00:02:00
Evde hareketsiz kalmanın da vücudun direncini düşüreceğini belirten uzmanlar, ‘İnsan kendi sağlığı ve hastalığının başyazarıdır. Yemek vakti gibi spor vakti ayarlayın. Felaket tellalı haberleri ve paylaşımları dinlemeyin. Gıda ve temizlik hususunda kendinizi güncelleyin’ uyarılarında bulunuyor.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Tüm dünyada koronavirüsle mücadele sürüyor. İnsanlar evlere kapandı pandeminin geçmesini bekliyor. Bu ölümcül virüse yakalanma korkusu toplumları her anlamda olumsuz yönde etkiliyor. Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Mehmet Portakal ve Tıbbi Beslenme Danışmanı Uzman Dr. Eyyüb Yılmaz koronavirüse karşı alınabilecek önlemleri Milat’a anlattı.

İnsan kendi sağlığının başyazarıdır

Koronavirüse karşı vücudun direncini arttırma konusunda bağışıklığı güçlendirmek için özellikle dikkat edilmesi gereken ana başlıkları ifade eden Dr. Mehmet Portakal, “Beslenme, egzersiz, fiziksel aktivite, uyku kalitesi, kronik hastalıklar takibi ve gerekli hijyen gibi kurallara dikkat etmeliyiz. Zira her insan kendi sağlığı ve hastalığının başyazarıdır” dedi.

Kendimizi güncelleme vakti

Evde geçirilen bu dönemde kendimizi güncellememiz gerektiğini vurgulayan Portakal, vakti güzelleştirmek için yapılabilecek çok şey olduğunu kaydetti. Belirlenen uğraşlarla evde hem hareket etme olanağı bulurken hem de iş-uğraş derken gereksiz aşırı yemelerden kendimizi koruyabileceğimizin altını çizen Portakal, “Keyifle yapabileceğimiz işlere yönelmemiz lazım. Mesela evde bir egzersiz zamanı ve egzersiz odası oluşturmalıyız. Çünkü böyle zamanlarda omurga problemleri ile çok sık karşılaşıyoruz. Çünkü kaslar çok çabuk zayıflamaya başlıyor. Bel Fıtığı olmadan bel kaslarını, boyun fıtığı olmadan boyun kaslarımızı kuvvetlendiren egzersizleri yapalım” diye konuştu.

Fazla kilo vücudu çabuk yıpratır

Türkiye’de şeker hastalığı görülme oranlarının geçmişe göre 8 kat arttığını kaydeden Portakal, gıda alımımızı güncellememiz konusuna değinerek şöyle konuştu: “Fabrikasyon ürünleri, un ve şekerli gıda alımını en aza indirelim. Tahıl ihtiyacını katkısız olduğu için bulgur ve kurubaklagillerden karşılayalım. Fazla kilo almayalım ve spora her gün devam ederek bunu bir yaşam tarzı haline getirelim. Kilo alma eğilimi varsa arada terazi ile kilo kontrolünü yapalım. Çünkü fazla kilo vücudu çabuk yıpratır.”

İmmün sistemini güçlendirmeliyiz

Virütik hastalıklara karşı korunma için beslenirken dikkat edilmesi gereken hususların altını çizen Portakal immün sisteminin güçlendirilmesinin elzem olduğunu ifade etti. Portakal, “Hastalığı olanlara özel besinler ilave edilmeli. Mesela, şeker hastasıysa insülin direncini kıran tarçın, yüksek tansiyon ve kalp damar hastasıysa damar yapısını düzelten sarımsak, karaciğer yağlanması varsa devedikeni tohumu gibi doğal gıdalar tedaviyi güçlendirir, hastalığa direnci artırır. Ancak bunları hem hazırlarken hem de kullanırken çok dikkatli olunmalı. Deneyimli bir uzmanın ve hekimin bilgisi dâhilinde yapılmalı. Aksi takdirde sıkıntılar yaşanabilir” şeklinde konuştu.

Harekette bereket vardır

İnsan bedeninin hareketsizliği sevmediğini söyleyen Portakal, “Ne kadar çok sık pozisyon değiştirsek kaslarımız daha esnek hale gelir ve vücudumuzda dolaşım artar. Dokular beslenir, hastalıklara karşı riskimiz azalır. Bu aynı zamanda fiziksel, zihinsel ve ruhsal performansımıza da katkı sağlar. Duygusal olarak da kendimizi daha iyi hissederiz çünkü kanda mutluluk sağlayan bazı maddeler artmaya başlar. Bu yüzden harekette bereket vardır” dedi.

Yemek vakti gibi spor vakti de olmalı

Evde düzenli sporun mümkün olduğuna dikkat çeken Portakal sözlerini şöyle noktaladı: “Bundan böyle odamızın birini spor odası yapalım ve her gün hareket edebileceğimiz bir egzersiz zamanı oluşturalım. Kahvaltı gibi, akşam yemeği gibi bunun da bir vakti olmalı. Bu zamana kadar hiç spor yapmadıysak bile artık egzersiz saatini hayatımıza ekleyelim. Evde kalma sürecinde kendimiz ve geleceğimiz için yapacağımız en önemli yatırımlardan biri de spordur.”

Dışarıdan gelince burnunuzu yıkayın

Bir dezenfektan olarak kolonya cildi tahriş edici olduğunu belirten Dr. Eyyüb Yılmaz, “Hijyen için kullanılacak dezenfektanları yenilebilir ve içilebilir olanlardan tercih etmek gerekiyor çünkü cilde sürülen her şey kana geçer. Virüsten korunmak için ilk olarak burnu temizlemek gerekiyor. Burun kıllarında yerleşmeye çalışan virüsleri dışarıdan geldiğimizde mutlaka burnumuzu yıkamalıyız” diye konuştu.

Felaket tellallarına izin verilmemeli

İnsanları tedirgin edici haberleri sınırlanmak ve televizyonda eğlenceli programlara yer vermek gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Şiddetli bir korku insana damardan 1000 mg kortizon verilmiş gibi etki eder. Şu an toplumu öyle bir korku sarmış ki bunun önüne geçmek ve topluma umut vermek lazım. Felaket tellalı paylaşımlardan kaçınılmalı ve koronavirüs konusunda toplum üzerinde korku bu kadar hâkim olmamalı” ifadelerini kullandı.