Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fas'ın başkenti Rabat'ta Müslüman Çocuklar Zirvesi düzenlendi

Fas'ta düzenlenen Müslüman Çocuklar Zirvesi'ne katılanlar, Filistinli çocuklarla dayanışma içinde olduklarını belirterek, yaşadıkları acıları tüm dünyaya duyuracaklarına söz verdi.
Fas'ın başkenti Rabat'ta Müslüman Çocuklar Zirvesi düzenlendi
25 Nisan 2024 20:02:04
Fas'ta düzenlenen Müslüman Çocuklar Zirvesi'ne katılanlar, Filistinli çocuklarla dayanışma içinde olduklarını belirterek, yaşadıkları acıları tüm dünyaya duyuracaklarına söz verdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvelerine benzetilerek yapılan Müslüman Çocuklar Zirvesi, İİT'ye üye çeşitli İslam ülkelerinden, Fransa, Almanya, Kanada ve Yunanistan'dan çocukların katılımıyla başkent Rabat'ta gerçekleştirildi.

Zirvenin başkanlığını yapan Suudi Arabistanlı çocuk İlyas ez-Zehrani, açılış konuşmasında, "Filistinli çocukların neler yaşadığını herkes biliyor. Haksızlığa ve zulme maruz kalıyorlar ama yine de direniyorlar. Filistinli çocukların yaşadıkları acıları ve umutlarını dünyaya anlatacağız. Tüm dünyaya Filistin sonsuza kadar kalbimizde mesajını vereceğiz." dedi.

Zirveye Irak'ı temsilen katılan çocuk Muhammed el-Adi, Gazze'de yaşananların çok üzücü olduğunu belirterek, ülkelerin İsrail'in karşısında birlik olmasını temenni ettiğini dile getirdi.

Filistinli çocuk Ragad da ülkesindeki akranlarının İsrail'in açtığı savaş nedeniyle acı çektiğini, saldırılarda 14 bin çocuğun öldüğünü söyledi.

- "Filistinli çocukları koruyalım"

Faslı çocuk Yasemin Ayet Belıyd, "Filistinli çocukların onlarca yıldır devam eden trajedisinin sona ermesini" istediğini belirtti.

Belıyd, "Dünyanın bizi duyması ve şunu söylemesi için sesimizi yükseltiyoruz: Filistinli çocukları koruyalım." ifadesini kullandı.

- "Çocukların haklarının gasp edilmesine nasıl izin veririz?"

Misafirler için düzenlenen oturuma katılan Fas Krallığı Akademisi Sekreteri Abdulcelil el-Hacmeri de "Şiddetin yayılmasına, çocukların haklarının gasp edilmesine, oyuncaklarından mahrum bırakılmasına, nefret söyleminin bu kadar yaygınlaşmasına nasıl izin veririz?" dedi.

Hacmeri, Filistinli çocukları koruma çağrısı yaptı.

Filistin'in Rabat Büyükelçisi Cemal eş-Şubeki ise binlerce Filistinli çocuğun silahlarla öldürüldüğünü, binlercesinin de savaşta ilk kez kullanılan aç bırakma yöntemiyle öldürüldüğünü, bebeklerin ilaç eksikliği yüzünden yaşamını yitirdiğini söyledi.

Şubeki, "Filistinli çocukların acısı insanlığın sorumluluğundadır ve Filistinli çocukları kurtardığımızda insanlığı kazanacağız ve kurtaracağız." ifadesini kullandı.

Kudüs Beytulmal Ajansı Direktörü Muhammed Salim eş-Şarkavi de, "Kimse cenaze evlerinde birbirlerini teselli eden Filistinli çocukların gözyaşlarını görmeye dayanamaz." diye konuştu.