Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fatih Kilicarslan: 'Tek Çocuk' psikolojisi

Fatih Kilicarslan:  'Tek Çocuk' psikolojisi
14 Kasım 2015 01:00:00

Toplumsal değişme, aile yapısını etkiliyor. Geniş aile, yerini çekirdek aileye bırakıyor.

Çekirdek ailelerin en dikkat çeken yönü azalan çocuk sayısıdır.

Şehirleşmeyle birlikte ailede tek çocuk sayısı artıyor.

Şehirleşme, kadının çalışma hayatına katılması, ekonomik kaygılar, çocuğun bakımında karşılaşılan zorluklar eşleri tek çocuk tercih etmeye sevk ediyor. Günümüz koşulları içerisinde özellikle büyük şehirlerde, tek çocuklu aile sayısı her geçen gün artıyor.

Tek çocuğum gelişim evresi!

İlk üç yılda annesiyle iletişim ve etkileşim içinde önemli olan çocuk, üç yaşından sonra akranlarıyla iletişime girme, oyun yoluyla paylaşma ve sosyalleşme dönemi başlar.

Üç yaşına gelmiş olmasına rağmen hala sadece ebeveynleriyle birlikte oluyorsa, akranlarıyla zaman geçirme fırsatı verilmiyorsa, bu durum çocuğun sosyalleşmesini ve yaşıtlarıyla sağlıklı ilişkiler kurabilmesini geciktirebilir. Çocuk paylaşmayı, beklemeyi, dinlemeyi, kurala uymanın önemini, bir gruba ait ve var olmanın en etkili akranlarıyla yaşadığı ilişkilerle öğrenebilir. Akranlarıyla iletişime giren çocuk paylaşımda, etkileşimde bulunacak böylece sosyal, duygusal ve iletişim becerileri gelişebilecektir.

Gelişim, uyum ve davranış güçlükleri!

Tek çocuk olarak benmerkezciliği pekiştirilen, ilgi merkezi olmaya alıştırılan; her ihtiyacı, hiç geciktirilmeden karşılanan, sosyalleşmesine fırsat verilmeyen bir çocuk aynı ilgiyi ileriki yaşantısında da isteyecektir. Sosyal ortamlarda, okulda, işte, yakın ilişkilerinde aynı ilgiyi göremediğinde, öncelikli konuşma, karar verme hakkı ona verilmediğinde hayal kırıklığı, öfke yaşayabilir, çevrelerine saldırgan davranabilirler ya da yeterince sevilmeye değer olmadıklarını düşünüp içe kapanabilirler. Doyumsuz olabilirler, çabuk sıkılırlar, mutlu olmaları birçok koşula bağlı olduğundan kolay mutlu olamazlar. Paylaşmakta zorluklar yaşayabilirler. Sosyal ortamlarda kabul görmeyebilir, dışlanabilirler. İhtiyaç ve istekleri başkalarıyla çakıştığında, erteleyemezler. Annelerine bağımlılıkları uzun sürebilir. Eleştiriye tahammülsüz olabilirler. Okulda, iş yaşamında sabırsızlıklar ve uyum sorunları olabilir. Sağlıklı ebeveyn yaklaşımları!

Her istediğini hemen karşılamak yerine, zaman içerisinde sabrederek karşılaması gereğini eğiterek geliştirin.

Okul öncesi eğitimle arkadaşlarıyla birlikte olmasına ve oyun gruplarına girmesine önem verin.

Arkadaş ilişki, grup halinde yaşaması kendini tanımasını, sorumluluk duygusunu kazanmasını sağlar ve sosyal yaşam gereklerine alıştırır.

Oyun içindeki ilişkiler çocuğun gücünü geliştirir, birlikte çalışma zevki verir, uyum ve yeteneklerini tanıma olanağı sağlar.

Giyinme, soyunma, yemek yeme, temizlik gibi her türlü öz bakımını yapmasına fırsat verin.

Çocuğun bağımsız sorumluluklarını yerine getirebilmesini destekleyin.

Çocuğun davranış kurallarla belirleyerek, kararlılıkla uygulayın.

Tek çocuğun olumlu özellikleri!

Tek çocuk sahibi olmanın ebeveynleri için avantajlarda vardır. Tek çocuğun beslenme, giyim ve eğitimi anne-baba açısından daha kolaydır Bu bakımdan tek çocuk, çok çocuğa oranla daha iyi yaşam ve eğitim imkanlarına sahiptir. Uygun ebeveyn tutumlarına bağlı olarak, çocuğun sosyalleşme sürecinin desteklenmesi koşuluyla özgüven duygusu gelişmiş, benlik saygısı yüksek, toplumsal hayat içerisinde başarılı tek çocukların sayısı oldukça fazladır.

Ailede mutluluk, çocuk sayısına bağlı!

Avustralya'nın Edith Cowan Üniversitesi'nde Dr.Bronwyn Harman tarafından yürütülen bilimsel araştırmada, 4 ya da daha fazla çocuğu olan ailelerin 'en mutlu aile'ler olduğu, geniş bir ailede yetişen çocuğun daha özgür yetiştiğini ve ileriki yaşlarında daha çok arkadaş edindiğini belirlemiştir.Aile planlaması yaklaşımı açısından, ebeveynlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, bakımını ve eğitimini sağlayabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları en uygun yaklaşım olduğunu söyleyebiliriz.