Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2410.18
BIST 100
10107.98
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fertilite ve Tüp Bebek diyeti

Fertilite ve Tüp Bebek diyeti
20 Kasım 2019 17:03:00

Bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz, güzel bir tüp bebek tedavisi ve sorunsuz bir hamilelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olabilmek için öncelikle doğru düzenlenmiş bir beslenme programını uygulamalısınız. Özellikle de anne olmak isteyen ancak yardımcı üreme yöntemlerine ihtiyaç duyan bir kadının tüp bebek tedavisini uygulamaya başlamadan önce ideal kilosunda olması gerekiyor. İdeal kilonun altında olmak ve vücut yağ oranının idealden düşük olması gebelik şansını azaltıyor .

Ankara Tüp bebek merkezi : https://sevtaphamdemir.com/ankara-tup-bebek/

Yağ oranının düşük olması kadar karın bölgesinde oluşan yağlanma da gebelik şansını azaltan bir diğer faktör. Yapılan çalışmaların sonucuna bakıldığında ideal kiloda olmak tüp bebek tedavisinde önemli derecede başarıyı artıran bir faktör olarak görülüyor. Bu nedenle özellikle tüp bebek tedavisi öncesi sağlıklı bir zayıflama programı ile kilo vermek ve tedavi sırasında da düşük glisemik indeks ve yüksek proteinli beslenme prensibi uygun görülmektedir.

Tüp bebek hakkında merak edilenler: https://sevtaphamdemir.com/tup-bebek-tedavisi/

Fertilite Diyetinde Uygulanması Gerekenler:

Bu aşamada temel prensibiniz az tuzlu ve düşük glisemik indeksli beslenmek olmalı:

1.Yüksek posalı yiyecekler tüketin.

2.Yüksek glisemik indeksli yiyecekler tüketmeyin. Örneğin; şeker, şekerli tatlılar, hamur işi, beyaz un, pirinç, beyaz makarna, krema, fırınlanmış ya da kızartılmış patates, mısır gibi besinlerden uzak durun .

3.Doymuş yağ ve trans yağı diyetinizden azaltın. Kızartma, kavurma, margarin, aşırı yağlı etler tüketmeyin.

4.Süt ve süt ürünlerini light tercih etmeyin. Yapılan çalışmalar tam yağlı süt ve süt ürünlerinde bulunan bazı kimyasalların gebelik şansını artırdığını göstermektedir.

5.Öğün sayısını artırın. Günde 3 ana 2-3 ara öğün yapın

6.Propolis kullanmanın gebe kalma şansını artırdığı çalışmalarda gösterilmiştir. Eczanelerde bal-polen-propolis karışımını bulabilirsiniz. Alerji riski olan kişilere önerilmemektedir.

7.Gebelik öncesi tedavide anne adayının folik asit alması, folik asitten zengin besinlerle beslenmesi şart. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bu yiyeceklerin miktarları da önemlidir. Haftada 3 kez kurubaklagil, haftada 50 gr badem, haftada 50 gr kadar fındık yemelisiniz. Günde 400 mg folik asit takviye alın. Eğer kullandığınız ilaçların içerisinde var ise gerek kalmayabilir.

8.Magnezyum ve çinko hamilelik şansını artırır. Özellikle ıspanak , badem , mantar, yoğurt gibi besinlerin tüketimini artırın .

9.C vitamininden zengin gıdalar seks hormonlarının iyi çalışmasını sağlar. Bol miktarda kivi, limon, portakal, mandalina, biber tüketebilirsiniz.

10. Günde 2- 2,5 litre su için.

11. Sigara ve alkol tüketmeyin.

12. Şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durun.

13. Katkılı , tuzlu ve monosodyumglutamat (çin tuzu) içeren ürünlerden uzak durun.

14. Kafeini diyetinizden azaltın; kola, çikolata, kakao, çay, kahve ve bazı ağrı kesiciler kafein içerir.

15. Organik sebze ve meyve tercih edin.

16. Mutlaka her gün koyu yeşil yapraklı sebze tüketin.

17. Kabak çekirdeğine diyetinizde yer açın.

18. Fıstık ezmesi, avokado, balık tüketin.

19. Eğer kabızlık sıkıntınız yoksa her gün potasyum desteği sağlaması adına bir ufak boy muz tüketebilirsiniz.

20. Düşük riskini artırdığı düşünülen adaçayı, diğer bitki çayları, ahududu çayı, keten tohumu gibi besinler gebelik süresince önerilmemektedir.

Ankara’da Tüp bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç: https://sevtaphamdemir.com/