Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2433.92
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

FETÖ'cü hakim ve savcılar darbenin içindeymiş

Ankara Başsavcılığı'nın askeri hakim ve savcılarla ilgili 15 Temmuz soruşturmasında, FETÖ bağlantılı savcı ve hakimlerin o gün işten ayrılmadığı, izinli olanların da geri döndüğü belirtildi.
FETÖ'cü hakim ve savcılar darbenin içindeymiş
04 Mart 2017 11:16:00
Ankara Başsavcılığı'nın askeri hakim ve savcılarla ilgili 15 Temmuz soruşturmasında, FETÖ bağlantılı savcı ve hakimlerin o gün işten ayrılmadığı, izinli olanların da geri döndüğü belirtildi.

Ankara Başsavcılığı'nın 15 Temmuz kanlı darbe girişimiyle ilgili yürüttüğü soruşturmaya ilişkin olarak, darbe sırasında ve sonrasında sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirildiği öne sürülen askeri hakim ve savcıların o gün mesaileri bitmesine rağmen makamlarından ayrılmadığı, izinli olanların geri döndüğü iddia edildi.

Ankara Başsavcılığı'nın askeri hakim ve savcılarla ilgili soruşturmasında, örgüt üyesi askeri yargı mensuplarının, kalkışmaya direnecek TSK personeline yönelik gözaltı, yakalama, tutuklama, arama ve el koyma, ifade alma gibi işlemleri gerçekleştirmek, kolluk güçlerine talimat vermek için darbeden saatler önce hazır kıta beklediği belirlendi.

İzinde olan FETÖ'cülerin ise o gün döndüğü tespit edildi. Soruşturmada, bu hazırlığın 'Sıkıyönetim Direktifi'nin 5 numaralı bendinde belirtilen "Kolluk güçleri sıkıyönetim mahkemeleri tarafından verilen talimatların yerine getirilmesinden sorumludur" şeklindeki emri yerine getirme amacı taşıdığı tespiti yapıldı.

DABRBEYİ DE SORUŞTURMUŞLAR!

Dosyada darbe mahkemelerinde görevlendirilen FETÖ'cülerin, kanlı kalkışmayı bir emir komutaya bağlı darbe gibi göstermek için tüm hazırlığı önceden yaptığı vurgulandı. Dosyada Genelkurmay, Kara Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı Askeri savcılıklarında görevli bazı askeri hakimlerin, görev alanlarına girmemesine rağmen darbe girişimine ilişkin 'sözde' soruşturma başlattıkları da tespit edildi. Soruşturmaların darbe girişiminin gerçekleştiği veya darbenin ana noktalarından olan Kara Havacılık Okulu, Akıncı Üssü, Jandarma Okullar Komutanlığı ve Donanma'daki kalkışmalara ilişkin başlatıldığı belirtildi. Bu kapsamda arama, el koyma, ifade alma gibi işlemleri gerçekleştirdikleri, bu işlemleri yapan askeri savcı ve hakimlerin FETÖ'nün sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesinde oldukları tespit edildi. Sıkıyönetim direktifinin ve yapılan askeri hakim atamalarının kim ya da kimler tarafından hazırlandığı konusunda, incelenen belgelerden tespit yapılamadığı belirtildi. Ancak atamaların askeri hakim subaylara ait olması, bazı görevlere özel atamalar yapılması, bazı askeri hakimlerin görevlerinden alınarak Milli Savunma Bakanlığı emrine alınmış olmasından yola çıkararak göreve devam etmesi öngörülen, üst derecede görev yapan bir veya birkaç askeri hakim tarafından hazırladığı değerlendirildi.

AYİM, Askeri Yargıtay Başkanlığı ve Sıkıyönetim Mahkemelerine yapılan atamaların farklı kişiler tarafından yapıldığı, bu listelerin daha sonra birleştirildiği, ayrıca üzerinde detaylı olarak çalışıldığı kanaati oluştuğu da belirtildi.