Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2396.23
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fırsatçılara 6 ay 6 bin km şamarı!

Fahiş fiyat fırsatçılığının önüne geçecek ikinci el otomobil satışına getirilen '6 ay 6 bin kilometre şartı'nı değerlendiren yöneticiler, "Karar piyasaları etkileyecektir. Hem fahiş fiyatların önüne geçecek hem de vatandaşın araca daha kolay ulaşmasını sağlayacak" dedi.
Fırsatçılara 6 ay 6 bin km şamarı!
15 Ağustos 2022 00:00:00
Fahiş fiyat fırsatçılığının önüne geçecek ikinci el otomobil satışına getirilen '6 ay 6 bin kilometre şartı'nı değerlendiren yöneticiler, "Karar piyasaları etkileyecektir. Hem fahiş fiyatların önüne geçecek hem de vatandaşın araca daha kolay ulaşmasını sağlayacak" dedi.

Vatandaş bayide otomobil bulamazken, galericiler kurdukları düzenekle neredeyse bayilerde ‘sıfır’ araç bırakmadı. Hal böyle olunca bayiler yok satmaya başladı. Bunu fırsat bilen, ikinci el araç satması gereken galericiler, ‘fahiş’ fiyattan ‘sıfır araç’ satmaya başladı. Tabi bu fırsatçılığı sadece galericiler değil, al-satçılardan tutun da, daha da zamlanır diye araçları stoklayan kurumsal ikinci el araç firmalarına kadar bir çok kişi ve kurum yaptı.

6 ay 6 bin kilometre şartı

Durum öyle bir hal aldı ki; ‘kime ne tuttururlarsa’ mantığıyla ‘ortalıkta’ yüksek fiyattan ‘sıfır araç’lar satıldı. Piyasaları alt üst eden bu durumla alakalı devreye giren Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışına yeni düzenleme getirdi. Böylece, ilk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak. Konuyla ilgili açıklama yapan yöneticiler, yeni yönetmeliğin fırsatçılığın önüne geçeceğini belirtti.

altugercis_d3cdd4562e5a5ac8032899bc7daa17bd.jpg

Altuğ Erçiş: Fırsatçılığın önüne geçecek

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), Başkanı Altuğ Erciş, “Ticaret Bakanlığı’nın ikinci eldeki fahiş fiyatların önüne geçmek adına attığı bu adımı destekliyoruz. İkinci el araçların ilk tescilinden sonra 6 ay ve 6 bin kilometre satılamaması hükmünün getirilmesi konusu, geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantıda bizimle paylaşılmıştı. Piyasayı düzenlemesini beklediğimiz yeni yönetmeliğin fırsatçılığın da önüne geçmesini ümit ediyoruz” dedi.

Tüketiciler araca daha kolay ulaşacak

Yüksek fiyatlar nedeniyle tüketicilerin sorun yaşadığını söyleyen Erciş, “Özellikle de son dönemde Yetkili Satıcılar üzerinde oluşan şikayetler ve rahatsızlıkların giderilmesi açısından yeni yönetmeliğin fayda sağlayacak bir önlem olduğunu düşünüyoruz. Piyasada Yetkili Satıcılardan sıfır araç alıp, hemen ikinci elde fahiş fiyatla satan kurumlar olduğu biliniyor. Bu önlem gerçek tüketicinin araçlara daha kolay ulaşmasını sağlayacak” diye konuştu.

alikarakas_8f364fcf72e756c4237010db6333b06f.jpg

Ali Karakaş: Stok yapan çok fazla birey de var

Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş ise, “Kararlar uzun vadeli ve uzun soluklu olmalı, karaborsaya dönüşen sıfır kilometre araçlardaki stokçuluk problemine karşı gelen yeni 6 ay/6 bin kilometre yönetmeliği ise kısa vadeli, geçici bir önlem olacaktır. Zira şirketler, galeriler ve kiralama şirketlerinin yanı sıra sıfır kilometre araç alıp, stoklayan çok fazla birey de mevcut ve yeni yönetmelik bireysel kullanıcıların yaptığı satın alımları kapsamıyor” şeklinde konuştu.

Karar mutlaka piyasayı etkiler

Karakaş, “Bugün Türkiye'de her 30 kişiden 1'i otomobil alıp satma işiyle uğraşıyor. Bu tarafa yetkili satıcılar ya da bakanlık tarafından bir çözüm getirmezse, aynı şekilde alıp satmaya devam edecekler. Alınan karar mutlaka piyasaya etki eder. Sıfır ve 1 yaşındaki araçlarda kısa vadeli yüzde 5-6 bandında fiyat gevşemesi görülür. Ancak maalesef bütünüyle bir çözüm olmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.