Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fişlemenin panzehri kanunlaştı

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Artık veriler yetkisiz kişiler tarafından kaydedilemeyecek ve özel hayatın gizliliğini ihlal edenlere ağır hapis ve para cezası verilecek.
Fişlemenin panzehri kanunlaştı
20 Ocak 2016 11:08:00
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Artık veriler yetkisiz kişiler tarafından kaydedilemeyecek ve özel hayatın gizliliğini ihlal edenlere ağır hapis ve para cezası verilecek.

Ezgi ÇelikAnkara

Meclis Başkanlığına sunulan Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı kişilere, Avrupa Birliği standartlarında koruma getiriyor. Tasarı çerçevesinde kişisel veriler artık yetkisiz kişiler tarafından kaydedilemeyecek. Özel hayatın gizliliği ve temel hak ve özgürlükleri ihlal edenlere ise 1 milyon liraya kadar para ve 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Özel hayatın gizliliği koruma altında

Bakanlık tarafından kişisel verilerle ilgili olarak kanunun uygulanmasını denetleyecek "Kişisel Verileri Koruma Kurumu" oluşturulacak. Konuyla ilgili düzenleyici işlemler yapma yetkisine sahip olacak kurul, yedi üyeden oluşacak. Kişisel verilerin işlenmesi konusuna düzen getiren tasarı, özel hayatın gizliliğini ve kişinin hukuki rızasını esas alacak. Yasanın hayata geçmesiyle birlikte, muhafaza edilmesine artık ihtiyaç duyulmayan veriler silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek. Kişisel veriler kural olarak ilgilinin açık rızası olmaksızın üçüncü kişilere aktarılamayacak. Kişisel verilerin yurtdışına aktarılması konusunda ise güvenceler getiriliyor. Kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasında aktarılacak ülkede yeterli güvence bulunmaması halinde yeterli korumanın sağlanacağının iki tarafın veri sorumlusu tarafında yazılı olarak taahhüt edilmesi ve Kurul tarafından izin verilmesi halinde aktarılacak veriyi Kurul değil ilgilisi aktaracak ancak Kurulun fonksiyonu izin vermeden ibaret olacak.

Cezalar artıyor

TCK'nın 135. maddesinde bulunan hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesine yönelik düzenleme aynen korunmakla birlikte kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin öze nitelikli verileri kaydedenlere verilecek cezaların yarı oranında arttırılacağına ilişkin düzenleme yapılıyor. Tasarıyla, "Veri Sorumluları Sicili" kurulması öngörülüyor. Bu sicilde; veri işleyenlerin kimlik adres ve iletişim bilgileri, hangi kategorideki verileri işledikleri gibi bir kısım bilgiler kamuya açık olarak tutulacak.