Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2426.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fıstık Festivali’nde hasat yapıldı

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroANTEP) kapsamında Gaziantep’in Karkamış ilçesi Teketaşı Kırsal Mahallesi’nde Antep Fıstığı hasadı yapıldı.
Fıstık Festivali’nde hasat yapıldı
14 Eylül 2019 08:50:00
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroANTEP) kapsamında Gaziantep’in Karkamış ilçesi Teketaşı Kırsal Mahallesi’nde Antep Fıstığı hasadı yapıldı.

GÜLDEN AĞ - GAZİANTEP

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) işbirliğinde düzenlenen 2. GastroANTEP Festivali, coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzeti Dünya’ya tanıtmak amacıyla organize edilen gastronomi festivalinin nabzı Nizip’te attı. Festivalin ikinci gününe, 90 dönüm Antep Fıstığı tarlasındaki hasatla, dünyaca ünlü şefler, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri, gurmeler, gastronomi yazarları unutulmaz anlar yaşadı. Fıstık hasadına; Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep milletvekillerinden Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Müslüm Yüksel, Mehmet Sait Kirazoğlu, Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren’in yanı sıra 40 ülkeden Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, UNESCO gastronomi şehirlerin temsilcileri katıldı.

Hedef: 400 bin ton fıstık

Hasat öncesi açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “Koltuğuna oturduğumda ilk talimatım, Tarım Daire Başkanlığını kurmak oldu. Çünkü her şey topraktan başlıyor. Çiftçilere verdiğimiz altın gübre desteğiyle fıstığın yok yılını var yılına çevirdik, oda başkanları, erkek ağaçla dişi ağaç arasında fark olduğunu söylediler, Fıstığa yönelik yapılması gereken ne varsa onu yaptık. Birlikte başarılı çalışmalarla rekolteyi her yıl yükseltiyoruz. Geçen yıl 270 bin ton olan rekolteyi 400 bin tona ulaştırmayı amaçlıyoruz. Bu ise istihdam demek bu ihracat demek. Geçen yıl dünyaca ünlü şefler geldiler, kendi ürünlerinin içerisine fıstığı koydular, fıstığın rengi, kokusu, aroması ürünü nü çok beğendiler. Bu işin kaybedeni yok” dedi.

Gaziantep mutfağının vazgeçilmezi

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, “Fıstık tarlaları içinde büyümüş, fıstık çiftçisi bir ailenin çocuğuyum. Okul harçlıklarını yaz tatillerinde fıstık tarlalarında çalışarak kazandım. Burası bereketin merkezidir. Önümüzdeki yıllarda yapılacak olan çalışmalarla birlikte fıstık ürünümüz şüphesiz artacaktır. Böylece Gaziantep için çok değerli olan fıstık, dünyayı saran önemli bir değer haline gelecek” dedi. AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Gürsel de “Şehrimizin birçok rengi var. Gaziantep’in mutfağı ve lezzeti de bu renklerden sadece birkaç tanesidir. Burada bir farkındalık oluşturarak şehrimizin potansiyelini göstermek amacıyla Gastronomi Festivali düzenleniyor. Bu doğrultuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Antep fıstığı hasadı başladı. Başkan Şahin ve protokol üyeleri, fıstık ağaçlarından fıstık topladı, konuklara fıstığın faydalarını ve işlenme sürecini anlattı.