Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fitch'ten Türkiye mesajı: "Dirençli olduklarını kanıtladı"

Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch, Türk borç sermaye piyasalarının iyileşen yatırımcı güveni ile canlandığını açıkladı.
Fitch'ten Türkiye mesajı: "Dirençli olduklarını kanıtladı"
15 May 2024 15:00:00
Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch, Türk borç sermaye piyasalarının iyileşen yatırımcı güveni ile canlandığını açıkladı.

Haber: Yunus Akseki

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, devlet finansmanı, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans geliştirme gündeminin önümüzdeki iki yıl boyunca Türk borç sermaye piyasası (DCM) ihraçlarını yönlendirmeye devam edeceğini ifade ederek yatırımcı duyarlılığının iyileşmesiyle yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığına dikkat çekti.

Refinansman riskleri azaldı

Fitch Ratings İslami Finans Küresel Başkanı Bashar Al Natoor yaptığı açıklamada, "Döviz cinsinden borç ihraçlarındaki son canlanma, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinin ardından yatırımcı duyarlılığının iyileşmesiyle yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığına işaret ediyor." dedi.

'Dirençli olduklarını kanıtladı'

Natoor açıklamasının devamında, "Aralık 2023 itibariyle önümüzdeki 12 ay içinde vadesi dolacak 225 milyar ABD dolarının üzerinde dış borcu ile Türkiye, yatırımcı duyarlılığındaki değişimlere karşı kırılgan olsa da devlet ve özel sektör dış finansmana erişim konusunda dirençli olduklarını kanıtlamışlardır" ifadelerini kullandı.

Fitch, Türk bankaları ve şirketlerin Devletlerarası Borçlanma Piyasası'ndaki (DCM) payının devletlere kıyasla daha düşük olduğunu ve yüksek maliyetler nedeniyle ihraçların çoğunlukla fırsatçı olduğunu belirtti. Orta vadede, DCM'nin 450 milyar ABD dolarını aşması ve sukuk ihracının yüzde 20'yi aşması bekleniyor.

VF kat sağ