Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Fransa'yı vuran kendi sömürgeci düzeni

Fransa'nın dünyanın farklı bölgelerinde yaptığı zulüm ve sömürgeci düzeninin kendisini vurmasını tecrübe ettiğini kaydeden Uzmanlar: "Ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı yasal düzenlemeler yapılacağı taahhüdünde bulunması gerekirken Macron yönetimi bu yönde adım atmıyor. Banliyö ve gettolardan yeni isyan dalgaları yükselebilir."
​Fransa'yı vuran kendi sömürgeci düzeni
10 Temmuz 2023 09:24:47
Fransa'nın dünyanın farklı bölgelerinde yaptığı zulüm ve sömürgeci düzeninin kendisini vurmasını tecrübe ettiğini kaydeden Uzmanlar: "Ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı yasal düzenlemeler yapılacağı taahhüdünde bulunması gerekirken Macron yönetimi bu yönde adım atmıyor. Banliyö ve gettolardan yeni isyan dalgaları yükselebilir."

Haber: Özlem Doğan

Tarihi katliam ve soykırımlarla dolu olan Fransa’da protestoların ardı arkası kesilmiyor. Charlie Hebdo gibi insanlık düşmanı dergilerin ülkesi Fransa, 2018’de gösteriler düzenleyen sarı yeleklilerin ardından yeni bir protesto dalgasıyla karşı karşıya. 17 yaşındaki Cezayir asıllı gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan gösterilerle sokakları savaş alanına dönen ülkenin bazı bölgelerinde geceleri sokağa çıkma yasağı uygulandı, binlerce kişi göz altına alındı.

Yüz yılı aşkın süredir başta Cezayir olmak üzere Afrika ülkelerinin tüm kaynaklarını sömüren Fransa’nın uzun zamandır karşı karşıya olduğu kaos ortamını ve nedenlerini Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan ile Uluslararası ilişkiler Uzmanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger Milat’a değerlendirdi.

23338091200x627_b60a1df3c247f3b4531bd6cc71fed1db.jpeg

Fransa'nın siyasal yapısına reddiye

Fransa’da yaşanan olayların sebeplerine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Özkan, “En temelde ötekileştirici, dışlayıcı ve göçmen-düşmanı bir zihniyetin sonucu olan Fransız kurumsal ve siyasal yapısına bir reddiye. Fransızların sömürge zihniyeti asimilasyon ve Fransızlaştırma üzerine kurulu. Bu minvalde yaşanan gelişmeler de her dönem farklı şekillerde kendisini gösteren tepkilerin, protestoların ve itirazların son vücut bulmuş hali. Fransa tarih boyunca çok kültürlülük tecrübesine sahip olamadı. İlk defa sömürge haline getirdiği ülkelerden gelen göçmenlerle bu şekilde bir tecrübe yaşıyor. Fakat zenofobik, islamofibik zihniyet bu kesimleri ne kadar iyi Fransızca konuşursa konuşsun dışlıyor ve ötekileştiriyor” dedi.

mehmet-ozkan-_0360e4f786574fb4a73f07b7a08c5622.jpeg

Toplum-Devlet ilişkisi derin krizde

Fransız ulus kimliği üzerinden oluşan Fransa’daki devlet-toplum ilişkilerinin derin bir krizde olduğunu belirten Özkan sözlerini şöyle noktaladı: “Bütün dünyada küresel jeopolitik dengeler değişirken, sosyo-ekonomik yapılar da değişiyor, dönüşüyor. Avrupa da bundan nasibini alıyor. Özellikle üçüncü nesil göçmenler hem daha fazla siyasal-ekonomik talepte bulunurken; bu durum aşırı sağ hareketleri daha da körüklüyor. Bu açmaz arasında kalan ulusal kimlik ve kurumsal yapılar kendilerini değişen dünyadaki yeni sosyal düzene, yani çok kültürlülük ve göçmenlerin etkinliğine, uyum sağlamak zorunda. Fransa bu anlamda ciddi bir realiteyle yüzleşiyor. Daha önce din ve laiklik üzerinden yapılan bu tür dışlayıcılık artık ekonomik ve normal hayata inmiş durumda. İşin özü Fransa, dünyanın farklı bölgelerinde yaptığı zulüm ve sömürgeci düzenin şimdi kendisini evinde tersten vurmasını tecrübe ediyor.”

irfan-kaya-ulger_9accddb7e33f08a449095cecadc1eaaa.jpeg

Yeni isyanlar kapıda

Fransa’da göçmenlerin öfkesinin patladığını vurgulayan Prof. Dr. İrfan kaya Ülger, “Paris’te Marsilya’da ve pek çok kentte ırk ayrımına, yabancı düşmanlığına ve İslamofobiye karşı bir isyan patlak verdi. Yaşananlar Fransız toplumunda göçmenlere karşı onyıllarca uygulanan ayrımcılığa bir tepki. Cezayir, Tunus, Fas ve kara Afrika kökenlilerin öfkesi sokağa taştı. Üstelik İsviçre ve Belçika’da da aynı hareketleri gördük. Ayrımcı tutum ortadan kalkmadığı sürece Macron’un aldığı polisiye önlemlerle geçici bir durulma olur. Avrupa’da marjinal ırkçı siyasal partilerin güçlendiğine tanık olduk. Fransız hükümeti ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı yasal düzenlemeler yapılacağı taahhüdünde bulunması gerekir. Fakat Macron yönetimi bu yönde bir politika ortaya koymuyor. Önümüzdeki yıllarda banliyöler ve gettolardan yeni isyan dalgaları yükselebilir” ifadelerini kullandı.

221-on4ecover_73d5d0c89bca0724fba2ca34bf90ffda.jpeg

BATI MEDYASI SORGULUYOR! FRANSA'YA GİTMEK GÜVENİLİR Mİ?