Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.54
Gram Altın
2384.12
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fuat Avni CİA'dir

Fuat Avni'nin kim olduğu sorusu gezi kalkışmasından bu yana sosyal medyada belki de en çok merak edilen sorusu oldu. Devletin en gizli noktalarından bilgiler veren bu sanal hesap, paylaşımları ile kamuoyunu yönlendirmede büyük rol oynadı. Genel kanaat olarak FETÖ terör örgütü mensubu Emre Uslu gibi isimlerden birisi olduğu, kimilerine göre de ortak havuz hesabı olarak kullanıldığına inanıldı. Oysa Fuat Avni ne bir paralel örgüt mensubu, ne de ka
Fuat Avni CİA'dir
10 Kasım 2015 13:33:00
Fuat Avni'nin kim olduğu sorusu gezi kalkışmasından bu yana sosyal medyada belki de en çok merak edilen sorusu oldu. Devletin en gizli noktalarından bilgiler veren bu sanal hesap, paylaşımları ile kamuoyunu yönlendirmede büyük rol oynadı. Genel kanaat olarak FETÖ terör örgütü mensubu Emre Uslu gibi isimlerden birisi olduğu, kimilerine göre de ortak havuz hesabı olarak kullanıldığına inanıldı. Oysa Fuat Avni ne bir paralel örgüt mensubu, ne de ka

Bilgilerin kaynağı ne?

Fuat Avni, Whatsap, Twitter, Facebook benzeri sosyal ağ uygulamalarını cep telefonlarında kullanan tüm devlet görevlileridir. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Bakanlıklar ya da kritik kurumlarda çalışan ve bu uygulamaları kullanan tüm bürokratlar, tüm siyasi kişilikler, devlet ve siyasete yakın herkes Fuat Avni hesabının gönüllü bilgi tedarikçileridir. Fuat Avni bir paralel örgüt üyesi değil CİA tarafından Türkiye'yi karıştırmak amacıyla kullanılan bir sanal hesaptır.

Bilgiyi devlet veriyor

Kritik kişiler gözetlemeye alınarak ya da hedef kelimeler seçilerek süzülen bilgilerden, Türkiye gündeminde ilişkin kullanılabilecek önemli detaylar filtrelenerek Fuat Avni'yi yöneten CİA'ya aktarılıyor. Fuat Avni genellikle devlet kanadındaki bilgileri ifşa ederken, sosyal hayatta Ekrem Dumanlı gibi istifaları bilememesinin altında bu dehşet verice gerçek yatıyor. Devlet görevlilerinin kapalı alan olarak gördüğü bu mecralarda her tür mahrem bilgiyi kendi aralarında paylaşmaları Fuat Avni'nin en büyük istihbarat kaynağı.

Gönüllü tedarikçiler

Sanıldığı gibi devleti saran paraleller algısı vehmedilen güçle doğru orantılı değil. Bu tez, paralel yapıya olduğundan daha fazla güç yükleyen bir algı operasyonu. Oysa sistem çok basit ve tehlikeli. Özellikle cep telefonu uygulamalarını indirme sırasında rutin bir işlem gibi görünen "kullanım şartları" bölümünün okunmaması, tüm mobil ortamı NSA ve CİA için bir istihbarat cennetine çeviriyor. Wikileaks belgelerini ifşa ederek tüm dünyada olay olan Julian Assange "Facebook tam bir casusluk makinesi" dediğinde henüz Twitter bu kadar yaygın değil, Whatsap ise yoktu bile.

İşleyen NSA, kullanan CİA

Amerikan NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) PRİSM adı verilen veri analiz algoritmaları ile tüm bu sosyal ağları tarayarak hedef kelimelerde istihbarat edindiği biliniyor. Kullanıcılar cep telefonu uygulamalarında genellikle hiç okunmayan kullanım şartları bölümünde "evet" diyerek aslında telefondaki tüm bilgileri, yazışmaları ve belgeleri şirketlere kullanma izni veriyorlar.

Zaman yazarının ifşaası

Zaman gazetesi yazarı Lale Kemal, "Fuat Avni dur diyebilir" başlıklı yazısında bir Twitter hesabına niye bu kadar büyük bir güç atfettiğini itiraf etti; "Fuat Avni'nin CİA kaynaklı bir hesap olduğunan dair dış kaynaklı bilgiler arttı". Lale Kemal'e göre Fuat Avni hesabı, güç sahiplerinin özel görüşmelerini hem dinleyebiliyor hem de yazışmalarını okuma kapasitesine sahip. Peki ama nasıl?

Yeni Söz gazetesinde yayınlanan haber Twitterdaki "Fuat Avni" casusunun özel isim olmadığını, CIA'nın internet ve telefon taramasından elde ettiği sonucun bir editör ekibince bu hesaba aktarıldığını gözler önüne serdi.

Son günlerde aktüel gelişmeleri bilemediği gerekçesiyle ti'ye alınan twitter fenomeni Fuat Avni'nin kim olduğu sorusu hala geçerliliğini koruyor. Devletin en mahrem noktalarında konuşulanları bilebilen Fuat Avni kimdir ya da nedir?

Paralel yapı en mahrem sinir uçlarına kadar ulaşmış büyük bir şebeke midir? Fuat Avni fiziksel olarak bulunmadığı ortamlardaki bilgilere bile nasıl ulaşıyor?

Tüm bu soruların cevabı ne paralel yapı, ne casusluk faaliyetleri ne de devlet içindeki hainler. Bu sorular dijital dünyanın yeni gerçekleri ile doğrudan bağlantılı.

Fuat Avni hesabındaki bilgileri sağlayan Türkiye Cumhuriyeti devletinin ta kendisi. Daha doğru ifadeyle Fuat Avni'nin bilgi kaynakları devleti yöneten siyaset erbabı ve devlette çalışan en üstten alta tüm bürokrat ve memurlar.

Whatsap, Twitter ve Facebook uygulamalarının cep telefonuna indiren ve kullanan herkese Fuat Avni'dir. Çünkü, bu uygulamaları indiren her kişi telefonundaki tüm bilgileri bu platformar ile paylaşmış oluyor. Bu bilgileri analiz edip pek çok bilgiye ulaşmak son derece kolay.

Ne yazık ki devletimizin kritik noktalarında bulunan pek çok yönetici ve bürokrat bu alanları hiçbir filtrelemeye tabi tutmadan bilinçsizce kullanmaktadır. Uluslararası gezileri bu platformlar üzerinden organize edilmesinden tutun da mahrem konuların kendi aralarında yazışılmasına kadar pek çok kritik bilgi bu korumasız ve açık istihbarat alanında paylaşılmaktadır.

Fuat Avni Türkiye Cumhuriyeti'dir

ABD çıkışlı sosyal ağları kullanan tüm devlet ilgilileri Fuat Avni'dir. Devleti yöneten siyaset sınıfı, devletin işlerini gören bürokratlar, yazışmalara ve detaylara sahip olan tüm memurlar, devlet mekanizmalarına yakın olan tüm sivil kişiler Fuat Avni'nin bilgi kaynaklarıdır. Cep telefonu üzerinden bu platformları kullandığında "bilişime uyum sağladığını" düşünerek kendisiyle gurur duyan her devlet yöneticisi ya da görevlisi aslında farkında olmadan Amerikan istihbaratına gönüllü bilgi tedarikçisi olmaktadır.

Fuat Avni paralel yapının ürettiği gibi devletin tüm kılcal damarlarına kadar sızmış ve hala güçlülüğünü koruyan bir efsane değildir. Bu tamamen çözülmekte olan yapıyı bir arada tutmak için Pensilvanya imamının pompaladığı ve medyası aracılığıyla yaydığı bir algı operasyonundan başka bir şey değildir.

Sistem nasıl çalışır?

Devleti yönetin bir siyasi, devletin mahrem yerlerinde olan bir bükorkat ya da devlet ile ilişkide bulunan herhangi bir kişi Facebook, Twitter, Whatsap ve diğer sosyal medya platform uygulamalarını indirip kullanmaya başladığında doğal bilgi kaynağına dönüşmektedir. Bu alanlara üye olunurken hiç okunmayan "kullanım şartları" bölümü sizi gönüllü olarak bilgi paylaşan kişiler sınıfına ekliyor. Çünkü "evet, şarttarı kabul ediyorum" butonuna dokunduğunuz anda cep telefonunuzdaki tüm bilgi, belge, rehber, arşiv ve benzeri verileri platformun emrine tahsis etmiş oluyorsunuz. Platformalarda sivil kullanıcılardan kaynaklana yığınla gereksiz bilgi bulunduğundan devreye filtreleme algoritmaları giriyor. NSA'in geliştirdiği PRİSM adlı ifşa olmuş yazılım bunlardan bir tanesi. Bilinen ve bilinmeyen tüm bu yazılımlar anahtar kelimeler ve isimler üzerinden bilgileri analiz etmeye ve bilgiye dönüştürülmeye yarıyorlar. Elde edilen bilgiler tasnif edildikten sonra amaçlarına göre kullanılmak üzere ilgili kurumlara servis ediliyorlar. Bizim Fuat Avni hesabımız da bu aşamadan sonra devreye giriyor. NSA tarafından elde edilmiş ilgili bilgiler CİA'ya ulaştırılıyor. CİA'da Fuat Avni hesabını yöneten ve doğal olarak Türkiye gündemini çok yakından bilen ajanlar bilgiyi paylaşarak iç gündeme müdahale etmeye ve yönlendirmeye çalışıyorlar. Böylece hem pek çok kritik hamle önceden deşifre edilmiş oluyor, hem ABD ve kullandığı maşalar eğer ellerinden geliyorsa önceden önlem alıyorlar hem de Fuat Avni hesabı üzerinden paralel yapının devlet içindeki güçlü algısı perçinlenmiş oluyorlar. Bizim yönetici ve bürokratlarımızın bilinçsizliği, boş boğazlığı, havailiği böylesine trajik sonuçlara yol açıyor.

Lale Kemal bilerek mi ifşa etti?

Aslında bilişim teknolojilerine aşina olanların yakınen bildikleri bu gerçekler, toplumda "kompla teorisi" kapsamında değerlendirilmesi riskini de barındırıyor. Ama, Zaman yazarı Lale Kemal 2 Eylül 2015 tarihli yazısında bilerek ya da bilmeyerek bu gerçeği ifşa etti. Koza İpek grubuna yapılan polis baskınına ilişkin yazdığı yazısına "Fuat Avni 'dur' diyebilir" başlığını atarak devlet operasyonlarını bitirecek kadar büyük bir güç yüklediği Twitter hesabının CİA tarafından yönetildiğini yazdı.

2-) gün-

Acil eylem planı

İzmir operasyonunun neden bilemedi?

Hemen seçimin ardından yapılan Askeri Casusluk davası kumpası kuranlara yönelik operasyon Fuat Avni tarafından bilinemedi. "Size şah damarınız kadar yakınım" diye hava atan Fuat Avni

hesabı, valilerin, emniyet müdürlerinin, müfettişlerin tutuklandığı operasyondan haberi olmadı. Sebebi basit, operasyonu yürüten üst ekip hiçbir bilgiyi digital ortamda paylaşmadı. Operasyona giden polisler bile nereye gittiklerini bilmeden, ellerindeki adreslerde göre hareket ettiler. Bilgiler dijital ortamda paylaşılmadı, özel kuryelerle birimlere ulaştırıldı. Bu örnek başlı başına devletin nereler dikkat etmesinin en büyük delili.

Başbakan Davutoğlu'nun telefonu tehlike altında

1 Kasım seçimlerinden sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın seçim tahminini whatsap üzenden kendisine yazdığını söyledi. Bu bilgi çok tehlikeli bir durumu ortaya çıkarıyor, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu bilgiyi aldığı ve whatsap uygulamasının kurulu olduğu telefonundaki tüm veriler anlattığımız sistemin elinde demektir. Başbakan'ın ekibi en kısa sürede bu telefonu kontrol etmeli ve uygulamayı silmelidir.

Devlet yasaklamalı

Devleti bilgilerinin güvenliği açısından tüm bürokrasinin ve devlet memurlarının cep telefonlarında bu tür uygulama kullanmaları yasaklanmalıdır.

Devletin en mahrem bilgilerinin bile ifşa olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu günümüzde Türkiye Cumhuriyeti bu yepyeni duruma karşı acil bir eylem planı geliştirmelidir. En öncelikli önlem, tüm siyasi ve kamu yönetici ve çalışanlarının sosyal ağları cep telefon uygulamalarıyla kullanmaları acilen engellenmelidir. Kamu yönetici ve çalışanları bu konuda detaylı biçimde eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Devlette kullanılan tüm yazılımlar ve taban platformlar bu gözle değerlendirilmeli, kaçak ve sızıntı ihtimallerine karşın gözden geçirilmeli ve teste tabi tutulmalıdır.

Deli deli sorular

Fuat Avni hesabında kullanılmayan daha hangi bilgiler acaba NSA ve CİA'in elindedir? Bu kadar dikkatsizce paylaşılan bu bilgiler Türkiye Cumhuriyeti devletine acaba hangi alanlarda ne tür zararlar vermektedir? Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Bakanlık gezilerini Whatsap üzerinden organize eden sivri zeka devlet görevlileri ne tür bir hasara yol açtıklarını ne kadar biliyorlar? MİT, BTK gibi kurumlar bu konuda herhangi bir bilgiye, stratejiye, önleme sahip midirler? Devletin kişi ve kurum bazında açık istihbarat alanına dönüştüğünü görebilen bir kurumumuz var mıdır?

Fuat Avni İzmir operasyonunu bilemedi

Hemen seçimin ardından yapılan Askeri Casusluk davası kumpası kuranlara yönelik operasyon Fuat Avni tarafından bilinemedi. "Size şah damarınız kadar yakınım" diye hava atan Fuat Avni hesabı, valilerin, emniyet müdürlerinin, müfettişlerin tutuklandığı operasyondan haberi olmadı. Sebebi basit, operasyonu yürüten üst ekip hiçbir bilgiyi digital ortamda paylaşmadı. Operasyona giden polisler bile nereye gittiklerini bilmeden, ellerindeki adreslerde göre hareket ettiler. Bilgiler dijital ortamda paylaşılmadı, özel kuryelerle birimlere ulaştırıldı. Bu örnek başlı başına devletin nereler dikkat etmesinin en büyük delili. Üst düzey emniyet görevlileri ve bürokratlara yönelik yürütülen savcılık soruşturma yaklaşık bir yıldır devam ediyordu. Ancak savcılığın soruşturmada operasyon safhasına geldiğinin, duyulup da Fuat Avni gibi sosyal medya hesaplarından deşifre edilmemesi için büyük çaba gösterildi. Gizlilik içerisinde alınan gözaltı kararları, özel ekiplerini kuryeliğinde, adliyeden ilgili emniyet birimlerine ulaştırıldı. Operasyonda görev alacak polisler de, sadece bir faaliyet içerisinde bulunacakları bilgisi verilip emniyete çağırıldı. Ardından bu polisler, başlarındaki amirlerle ellerine verilen adreslere gönderildi. Bu adreslerde gerekli hazırlıklarını tamamlandığı bilgisinin gelmesi üzerine, aynı anda baskınlar yapıldı. İlk önce gözaltına alınmaları planlanan emniyet görevlileri ile bürokratların, bu şekilde kaçmalarının önüne geçilmiş oldu.

Fuat Avni neyi biliyor, neyi bilmiyor?

Fuat Avni hesabı özellikle devlet kaynaklı bilgilerde büyük başarı kaydederken sivil hayata ilişkin konuları es geçmesini nasıl açıklayacağız? Gayet basit. Ekrem Dumanlı'nın istifa etmesi herhangi bir platformda önceden yazılmadığı ve sözlü gerçekleştiği için bizim gibi Fuat Avni için de büyük sürpriz oldu. Fuat Avni, devleti gözetleyen bir CİA hesabı olduğunu bundan daha çok ne kanıtlayabilir?

Devlette yasaklanmalı

Almanya pek çok Microsoft uygulamasını kendi devlet kurumlarında yasakladı. Gerekçe, bu uygulamaların bilgileri şirket ile paylaşması. Türkiye açık istihbarat alanına dönüşen devlet kurumları ve çalışanlarını bu konuda bir düzene sokmak zorunda. Devleti yönetenlerin, bürakrasinin ve devlet kurumlarının bu sosyal ağları resmi olarak kullanmaları yasaklanmalıdır. Sivil alanda kullanımı bireylerin sorumluluğundadır ama kamuyu ilgilendiren bilgilerin bu platformlarda yazılı, görüntülü ya da sesli paylaşımları büyük bir zafiyet üretmektedir. Devletin bu konuda acil bir eylem planı hazırlayarak yepyeni stratejiler geliştirmesi zorunludur.

Paralel yapı efsanesi

Paralel yapı sanıldığı kadar büyük ve güçlü değil. Bugüne kadar paralel yapının güçlü algısına hizmet eden en önemli arguman Fuat Avni hesabıdır. Devletin en mahrem noktalarında konuşalanları ifşa eden Fuat Avni muazzam bir algı oluşturuyordu. Ancak artık bilinmeli ki, Fuat Avni paralel yapı değil buraya bilgi sağlayanlardan beslenen CİA yönetimindeki bir sanal kişiliktir. Fuat Avni Pensilvanya imamının müritlerine güç gösterisi yaptığı en önemli kalesidir. Fuat Avni'yi cemaatin devlet içindeki uzantılarından oluşan bir havuz hesabı gibi göstermek çözülmekte olan tabanı bir arada tutmanın en önemli tutkallarından biriydi. Fuat Avni'nin Yeni Söz tarafından ifşasının ardından Paralel imamın ne yapacağı merak ediliyor.

PRİSM nedir, ne yapar?

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA tarafından geliştirilen PRİSM yazılımı, sosyal ağlardaki verileri istenilen anahtar kelimelerle işlemeye yarayar ve bu alanları istihbarat hammaddesi olarak kullanan bir programdır. Sosyal ağlar Türkiye'de olduğu gibi Amerikan devletine karşı ketum değildirler. Sosyal ağlardaki tüm bilgiler ABD devletine açıktır ve istenildiği anda istenildiği şekilde kullanılmaktadır. PRİSM programı sadece deşifre olmuş bir yazılımdır. Kamuoyuna deşifre olmamış daha pek çok yazılım ve yöntemle sosyal ağlardaki devasa bilginin işlendiği bir sır değildir.

Lale Kemal'in yazısının ilgili bölümü

2 Eylül 2015, Zaman: "Twitter fenomeni, her şeyi bilen Fuat Avni hesabından, haftalardır muhalif medyaya yönelik olası operasyonların duyurusu yeniden yapılmaya başlanmıştı. 7 Haziran'da seçmenin vermediği iktidar yetkisini, yukarıda belirttiğim üzere kimi siyasilerin gümüş tepside sunmasıyla birlikte AKP yeniden kendini güçlü hissedince, uzun süredir havadisleri dolaşan medya operasyonunda ortamı müsait buldu, düğmeye bastı.

Yalnız bir husus var gözden kaçırılan. Fuat Avni'nin, Amerikan casusluk örgütü CIA kaynaklı olduğuna dair artan biçimde dış kaynaklı bilgiler almaya başladım. Bu bilgiler, vatandaşlar komplo teorilerine yatkın hale getirilerek böylece her dönem olduğu gibi bu dönemde de, yaygın hukuksuzlukların örtbas edilmesinden nemalananların çıkardığı bir zırva değil.

Fuat Avni, uzunca süredir AB ve ABD tarafından da verdiği bilgilerin doğruluğuna inanılmış, kaynak gösterilen bir hesap.

Bu yakından takip edilen hesabın, CIA içinde gizli bir hesap olduğu, Türkiye'de artan otoriterleşmeyi deşifre etmeyi amaçladığı intibaı çok güçlü.

Fuat Avni hesabı, güç sahiplerinin özel görüşmelerini hem dinleyebiliyor hem de yazışmalarını okuma kapasitesine sahip.

Daha sonra bu hesap, bu faaliyetleri sonucu ele geçirdiği bilgilerin çoğunu yayımlıyor. Bazen de yanlış olan bilgileri kasıtlı sızdırarak, hedefindekilerin kafalarının karışmasını böylece bilgilerin nasıl sızdırıldığını tespit etmelerini engelliyor."