Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2474.57
BIST 100
10489.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gazzeli Tagiya Gazze ablukasını anlattı

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Gazzeli Mohammed Abu Tagiya, İsrail'in Gazze'de 10 yıldır acımasızca yaptığı ablukayı anlattı.
Gazzeli Tagiya Gazze ablukasını anlattı
23 Ocak 2016 11:47:00
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Gazzeli Mohammed Abu Tagiya, İsrail'in Gazze'de 10 yıldır acımasızca yaptığı ablukayı anlattı.

Selami ÇELEBİ-İzmir

İsrail devletinin Gazze'de uyguladığı abluka 10. yılında tüm şiddetiyle acımasızca sürüyor. Hamas'ın 2007 Filistin seçimlerini kazanmasından bu yana İsrail tarafından abluka altında tutulan Gazze'den haberler hiç iyi değil. Mısır'da Sisi yönetiminin başa geçmesiyle kapatılan sınır kapıları nedeniyle halk, ilaç, inşaat malzemeleri gibi pek çok temel ihtiyaca ulaşamıyor.

Yiyecek, içecek girişinin sınırlı olması da açlık tehlikesini gün yüzüne çıkarıyor. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Mohammed Abu Tagiya, Gazze ablukasının 10 yıldır acımasızca tüm şiddetiyle sürdüğünü ifade etti.

Ege Üniversitesi'nde yüksek lisana yapan GazzeliTagiya, "2007 Filistin seçimlerinde İsrail'i tanımayan ve kabul etmeyen politikasıyla Hamas yüzde 72 oy alarak devletin başına geçtiğinden beri İsrail devleti Gazze'yi abluka altında tutuyor. Sürekli demokrasi diyen devletler Filistin halkı demokratik bir şekilde Hamas'ı seçtiğinde Filistin'e sırt çevirdiler" dedi.

10. YILDA BİR ÇOK GAZZELİ EVSİZ YAŞIYOR

İsrail'in Gazze'ye daha önce 3 kez saldırdığını söyleyen Tagiya, "2014'te yapılan saldırı en büyüğü ve en şiddetlisiydi, İsrail uçakları tarafından Gazze'ye 6 atom bombası gücünde bomba bırakıldı, halk temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor, son saldırıdan bu yana pek çok evsiz var, şehre inşaat malzemeleri girmediği için halk çadırlarda ve konteyner tipli prefabrik evlerde kalıyor, prefabrik evler ısınma konusunda çok kullanışsız" dedi.

SİVİL, ASKER AYIRT ETMEKSİZİN!

Tagiya, "Gazze'nin nüfusu, küçük yüzölçümüne oranla çok fazla. Motosikletle bütün şehri 1saatte dolaşabilirsiniz, bu yüzden İsrail saldırdığında atılan bombalar pek çok sivili öldürüyor. İsrail sivil, asker ayırt etmeden vuruyor. Dünya'da ölen bütün insanlar için üzüntü duyarım, Paris'te geçenlerde yaşanan olaylarda Dünya ayağa kalkmıştı, herkes kınamıştı, herkes özveri göstermişti ancak iş Filistin'e gelince kimse konuşmuyor, Filistin'de her yıl binlerce sivil hayatını kaybediyor, gerek açlıktan, gerek bombalardan dolayı" diye konuştu.

ABLUKAYI BİR ŞEKİLDE AŞAN TÜNELLER YOK EDİLDİ

Gazze'de ablukayı aşmanın yollarının tüneller olduğundan bahseden Tagiya, "Gazze, İsrail ve Mısır tarafından denizden ve karadan abluka altında tutuluyor, giriş çıkışlar tamamen kontrol altında. Mısır sınırı Mursi döneminde açıktı, hayat normale dönmüştü, insanlar ihtiyaçlarını rahatça karşılayabiliyorlardı fakat Sisi geldiğinde sınır tam anlamıyla bir duvara dönüştü. Bunun üzerine Gazze halkı ilaç, inşaat malzemesi, gıda gibi ihtiyaçlarını karşılamak için tekrar eskiden kullanılan tünellere döndü. Bu seferde Mısır, İsrail'den aldığı teknikle tünelleri sular altında bıraktı. Bugün Gazze, İsrail izin verirse yemek yiyebiliyor" dedi.