Dolar (USD)
32.84
Euro (EUR)
35.21
Gram Altın
2441.80
BIST 100
10471.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gemi trafiği Süveyş Kanalı'nda 6 ayda dibe vurdu

Küresel deniz ticaretinin yüzde 15'ine ev sahipliği yapan Süveyş Kanalı'nda son altı ayda gemi trafiği yüzde 85 azalırken, denizcilik şirketlerinin yeni rotasını Ümit Burnu'ndan geçişler yüzde 125 arttı.
Gemi trafiği Süveyş Kanalı'nda 6 ayda dibe vurdu
27 May 2024 11:02:05
Küresel deniz ticaretinin yüzde 15'ine ev sahipliği yapan Süveyş Kanalı'nda son altı ayda gemi trafiği yüzde 85 azalırken, denizcilik şirketlerinin yeni rotasını Ümit Burnu'ndan geçişler yüzde 125 arttı.

Haber: Marina Mussa

İran destekli Yemen'deki Husilerin, İsrail ile bağlantılı olduğu düşünülen ticari gemilere yönelik saldırıları, geçen yıl aralık ayından bu yana artarak devam ediyor.

Gemi şirketlerinin rotalarını genellikle Ümit Burnu'na çevirmesi, Süveyş Kanalı, Babu'l Mendeb Boğazı ve Ümit Burnu'ndaki deniz ticaret dinamiklerinde büyük değişikliklere yol açtı.

Gemi sayısı son altı ayda yüzde 85 azaldı

AA muhabirinin MarineTraffic'ten aldığı verilere göre, Süveyş Kanalı'nı kullanan gemi sayısı son altı ayda yüzde 85 azaldı.

Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarının yoğunlaşmasından önce Kasım 2023'te, Süveyş Kanalı'nı kullanan gemi sayısı 1094 iken, saldırıların ardından bu rakam hızla azaldı.

Süveyş Kanalı'ndan Aralık 2023'te 923 gemi geçerken, bu rakam Ocak'ta 233, Şubat'ta 94 ve Mart'ta 85'e geriledi. Geçen ay ise Süveyş Kanalı'nı toplam 159 gemi kullandı.

Bu durum, küresel deniz ticaretinin yüzde 15'inin gerçekleştiği ve Asya ile Avrupa arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı'nda gemi trafiğinin son altı ayda yüzde 85 azaldığını gösteriyor.

Babu'l Mendeb Boğazı'nda trafik yüzde 60,7 düştü

Babu'l Mendeb Boğazı'nda da gemi trafiği son altı ayda yüzde 60,7 azaldı.

Bölgedeki tansiyonun tırmanmasından önceki Kasım 2023'te Babu'l Mendeb Boğazı'ndan toplam 341 gemi geçerken, Aralık 2023'te bu rakam 310'a, bu yılın ocak ayında ise 189'a geriledi.

Boğazı kullanan gemi sayısı Şubat ayında 151, Mart'ta 152, Nisan'da ise 134 oldu.

Seyahat süresi daha uzun

Kızıldeniz'deki saldırılar sonrasında gemilerin seyahat sürelerinin 10 ila 12 gün daha uzun olduğu Ümit Burnu rotası, hızla yoğunlaştı.

Kasım 2023'te Ümit Burnu'nu kullanan gemi sayısı 1682 iken, bu rakam Aralık 2023'te 1800'e, Ocak'ta 2 bin 699'a ve Şubat'ta 2 bin 728'e yükseldi.

Ümit Burnu'nda mart ayında 2 bin 922, nisanda ise 2 bin 873 gemi seyahat etti. Böylece, son altı ayda Ümit Burnu'nu dolaşan gemilerin sayısı yüzde 125 arttı.

Özellikle konteyner ve LNG tankerleri bu dönemde yüzde 260 ve yüzde 180 artış gösterdi.

Kızıldeniz hattı, Orta Doğu'dan Avrupa'ya ve Rusya'dan Asya'ya petrol ihracatı gibi önemli ticaret rotalarını barındırmasıyla Orta Doğu, Avrupa, Asya ve Afrika'daki birçok ülkenin ihracat ve ithalatında büyük bir rol oynamaktadır.

Fiyat tarifesi yükseldi

İngiltere merkezli uluslararası lojistik şirketi Westbound Satış Müdürü Tom Stainer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ümit Burnu'nun alternatif bir rota olarak kullanılmaya başlandığını ve birçok nakliye hattının yolculuk mesafesi ve süresindeki artıştan kaynaklanan ek yakıt masraflarını karşılamak için tarifelerini yükselttiğini belirtti.

Ümit Burnu rotasının geçici bir çözüm olmasının beklendiğini, bu yüzden söz konusu rotada gemicilik şirketlerinin birkaç ay süreceğini düşündükleri geçici bir hizmet sunulduğunu anlatan Stainer, şu anda boş konteynerların Uzak Doğu'ya geri götürülmesinde de aksaklık yaşanmaya başladığını dile getirdi.

Stainer, özellikle Çin'e geri dönen konteyner sayısının da çok fazla olmadığının altını çizerek, "Bu durum, Çin'in bazı ana limanlarında ekipman sıkıntısı yarattı ve birçok Avrupa ülkesinin talebinin arttığı yaz dönemine denk geldi. Örneğin, şu anda Birleşik Krallık'ta talep artıyor ama yeterince konteyner yok. Bu yüzden fiyatlar da sürekli yükseliyor." diye konuştu.

Bölgedeki gerilim tırmanmadan önce navlun fiyatlarının ortalama 1000-1500 dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Stainer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anda ise 7 bin 500 ila 8 bin dolar arasında değişiyor. Herkes aşağı yukarı aynı miktarda mal taşıyor, sınırlı kapasite ve konteyner arzındaki düşüş nedeniyle hacimler artmıyor. (Fiyatlara ilişkin) Mevcut durumun önümüzdeki 3-4 ay daha devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz'in ne kadar süre devre dışı kalacağını bilmek çok zor çünkü bu büyük ölçüde jeopolitik gelişmelere bağlı. Dolayısıyla bu sorun çözülene kadar aksaklıklar yaşanacak. Tek iyi gelişme, nakliye hatlarının çoğunun bu durumun uzun vadede devam etmesi halinde programlarını Ümit Burnu'na göre düzenleyebilecek olması."