Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Geri adım atmayız!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu ve bu konuda hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını belirtti.
Geri adım atmayız!
15 Haziran 2019 08:15:00
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu ve bu konuda hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını belirtti.

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin S-400'leri almaya kara verdiğini, imzaları attığını, parasının bir kısmını ödediğini, bir kısımının da krediye bağlandığını belirten Çavuşoğlu, "Her şey bitti, şimdi tamamen teslim süresiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Türkiye'ye bunlar gelecek." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Çavuşoğlu, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı (sol 6), AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu (sol 5) ile editörlerin sorularını cevapladı.

Beyhude çabalar

F-35 pilotlarının eğitimin durdurulmaya çalışıldığını, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a mektup gönderdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Biz onlara şunu söylüyoruz, 'Bu çabalarınız beyhude. Biz S-400'ü aldık'." şeklinde konuştu.

Tehdit varmış

Çavuşoğlu, "Neymiş efendim, S-400'ler F35'in sistemine girebiliyormuş. Eğer bu iddialar doğruysa zaten, Suriye'de S-400'ler var ve yüzde 100 Rusya'nın kontrolünde. Bize gelecekler yüzde 100 bizim kontrolümüzde olacak ve NATO'ya tehdit olmaması için biz zaten ön şartlarımızı en başından koyduk." ifadelerini kullandı.

ABD'nin olası yaptırımları

Bakan Çavuşoğlu, "ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa CAATSA ile ilgili, bizim de buna karşı atacağımız adımlar vardır. Yeri geldiği zaman bunları da açıklarız ve yaparız. Yani ABD bu kararları aldı, biz sessiz sedasız oturalım, ağzımızı kapatalım, ABD ne derse olur gibi bir anlayış yok artık" ifadelerini kullandı.

Kaşıkçı olayı kapanmaz

Çavuşoğlu, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin, Kral Selman göreve geldikten sonra çok daha iyi bir noktaya geldiğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu, “Suudi Arabistan'ın bize yönelik yaklaşımı değişmeye başladı. Cinayetin aydınlatılması ve cinayeti işleyenlerin yargı önünde hesap vermesi konusundaki talebimizi ilettik. Onlar da gerekenin yapılacağını bize ilettiler” dedi.

ABD’nin Kudüs planı

"Kudüs'ü, Filistin'i paraya değişen bir çözümü bizim kabul etmemiz mümkün değildir” diyen Çavuşoğlu, “Bizim kriterimiz şudur. Filistinlilerin kabul etmeyeceği hiçbir çözümü Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti olarak bizim de kabul etmemiz mümkün değildir. Parayla her şeyi hallederiz düşüncesinin Kudüs meselesinde işlemeyeceğini, ABD ve İsrail'in anlaması gerekiyor" diye konuştu.

Kimi tutukluyorlar!

Doğu Akdeniz'deki gelişmelere de değinen Çavuşoğlu, "Akdeniz’de biz de varız, bizim de kıta sahanlığımız var. Bunu da BM'ye kaydettik. Türkiye, KKTC ve Kıbrıs Türk halkının menfaatlerini korumak için bölgeye sondaj gemilerimizi gönderdik. Gemileri gönderince paniklediler. Kıbrıs Rum kesimi bizim gemimizdeki vatandaşlarımızı tutuklayacak, biz de buna müsaade edeceğiz öyle mi, bu mümkün değil" dedi.

Türkiye-İsrail ilişkileri

Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşme şartlarının olgunlaşıp olgunlaşmadığına ilişkin soruya Çavuşoğlu, "Şu anda bu gündemde olan bir konu değil. Maalesef İsrail'in agresif politikaları, Trump'ın aldığı kararlar ve Amerika'nın attığı adımlar yüzünden ilişkilerimiz gerildi" ifadelerini kullandı.

YPG ile iç içe oldular

Çavuşoğlu, "ABD ve koalisyonun içindeki bazı ülkeler Fransa dahil, bu YPG terör örgütüyle çok iç içe oldular. İş birliği yaptılar ve bu terör örgütüne hep destek verdiler, angajmana girdiler. Şimdi bu güvenli bölgenin içinden onları çıkarma konusunda zorlukların olduğunu görüyoruz." dedi.

İptal edilmesi mümkün değil

Türkiye'nin acil olarak savunma sistemine ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacı Rusya'dan karşıladığını dile getiren Çavuşoğlu, bunun iptal edilmesinin mümkün olmadığının altını çizdi. Çavuşoğlu, "Ya başkalarına bağımlı bir ülke olacağız ya da tam bağımsız… Biz milletimizle beraber, kendi yolumuza devam edeceğiz. Bu yoldan bizi kimse geri çeviremez" diye konuştu.

Muhalefete bilgiler veririz

Çavuşoğlu, muhalefetin talebi olması halinde topluca bir bilgilendirme yapacaklarını ifade ederek, "Muhalefete bilgi verme konusunda hiçbir tereddüdümüz olmaz. Veririz. Yeter ki onlar arzu etsinler ama bu bilgileri almadan da 'Türkiye S-400'ü almasın, iptal etsin' gibi açıklamaları da doğru bulmuyoruz" diye konuştu.