Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2395.97
BIST 100
10263.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gezi'deki leş kargaları

Gezi Parkı olaylarını "bahar" olarak yansıtan yabancı haber ajansları ve onlara içeriden yalan haber servis eden sözde gazeteciler büyük tepki çekti. Bazı yabancı medya kuruluşlarının, Gezi Parkı'ndaki olayları 'iç savaş' havasında yansıtmasını eleştiren TYB Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, "Bir deyim her şeyi özetliyor; 'domuzdan post, Avrupa'dan dost olmaz.' Bunu iyi anladık" dedi.
Gezi'deki leş kargaları
15 Haziran 2013 00:00:00
Gezi Parkı olaylarını "bahar" olarak yansıtan yabancı haber ajansları ve onlara içeriden yalan haber servis eden sözde gazeteciler büyük tepki çekti. Bazı yabancı medya kuruluşlarının, Gezi Parkı'ndaki olayları 'iç savaş' havasında yansıtmasını eleştiren TYB Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, "Bir deyim her şeyi özetliyor; 'domuzdan post, Avrupa'dan dost olmaz.' Bunu iyi anladık" dedi.
KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları, aralarında CNN International ve BBC gibi ünlü televizyon kanalları ile Reuters gibi haber ajanslarının da bulunduğu yabancı medya kuruluşlarının "Türkiye'de iç savaş var" gibi yansıtması, tepkileri beraberinde getirdi. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)Mütevelli Heyeti Başkan YardımcısıAhmet Fidan, "Türkiye'nin son 10 yılda aldığı yol Avrupa'yı kıskandırıyor, bunu kaldıramayan kışkırtmalarla saldırılarla sürdürüyor. Bir atasözü her şeyi özetliyor; 'domuzdan post, Avrupa'dan dost olmaz' bunu artık iyi anladık" diyerek yabancı basına tepki gösterdi.

Düşmanlar ortaya çıktı

Türkiye'nin, bu olaylar ile düşmanını ve dostunu iyi ayırt etmesi gerektiği vurgusunu yapan Fidan, "İsrail Cumhurbaşkanının olayların başlamasından sonra yaptığı keyifle izliyoruz açıklaması, eylemleri kimin desteklediğini gösteriyor. Türkiye bu olaylar ile bir imtihan verdi. Milletimizin sağduyulu ve mağrur duruşu karanlık planları bertaraf etti" diye konuştu.

Bundan sonra daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Fidan, bu tip saldırılarını devam edebileceğini, olayları iyi analiz ederek, çıkar peşinde olanlara fırsat verilmemesi uyarısında bulundu.

Yalan üstüne yalan

Los Angeles Times'tan Carol Williams geçtiğimiz günlerde yayımlanan yazısında Başbakan Erdoğan'ı diktatörlere benzetirken, USAToday'den Byron Acohido ise ülkede internet kullanımının engellendiği yalanına yer vermişti. Acohido, "Cumartesi günü TechCrunch hem Facebook'a hem de Twitter'a İstanbul'dan ve Türkiye'nin başka bölgelerinden erişimin engellendiğini bildirdi" ifadelerini kullanmıştı.

Wall Street yaşanırken uyuyorlardı

2011'de New York'ta başlayan Wall Street eylemleri kısa sürede Amerika'nın birçok kentine ve başka ülkelere yayılmıştı. Yıl boyunca yüzlerce kentte eylemciler ekonomik eşitsizlik ve işsizliği protesto etmişti. Amerikan polisinin eylemcilere yönelik sert müdahaleleri ise dünyada yankı bulmuş ve birçok ülkeden tepki görmüştü. Ancak bugün Türkiye üzerinde milyonlarca yayın yapan dünya basını o gün derin uykuya bürünmüştü.

Dezenformasyon rekoru

Bu arada, sosyal medyada yoğun bir dezenformasyon kampanyası yürüten marjinal gruplar bilgi kirliliğine neden oluyor. Twitter'da, "Asker polisle çatışacağını açıkladı", "Polis biber gazını bıraktı, kimyasal gaz kullanıyor", "Polis gerçek mermi kullanıyor" gibi ifadeler sık sık paylaşıldı. Reuters ise Twitter üzerinden '500 ölü var' diye yazması provokasyonun boyutunu gösteriyor.

Bizim medya, buna neden oldu

Yabancı basının, Gezi Parkı odaklı gelişmeleri uzun süreli canlı yayınlarla gündemine alarak, eylemlerin Türkiye'de hayatı alt üst ettiği algısı yaratması tepkilere neden oldu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Zakir Avşar, yabancı medyanın eylemlere yoğun ilgi göstermesine, Türkiye'deki geleneksel medyanın yanlış tavırlarının neden olduğunu söyledi. Avşar, "Burada haberciliğin dışında da bir olağanüstü ilgi seziliyor. Bu olağanüstü ilgi, muhtemelen Türkiye'de istikrara karşı da bir anlayışı ifade ediyor" dedi. Avşar, "Olayların arkasında önünde başka şeyleri de aramak lazım. Yani olayların sadece haber değeri yok artık ekonomik bir değeri de var" ifadesini kullandı.

Türkiye karşıtı kampanya

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur da, "Özellikle belirli, önemli ve dünya çapında tanınmış büyük medya organlarının yayın politikalarını, adeta Türkiye karşıtı kampanyaya doğru dönüştürmeye başladıklarını görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.