Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2528.87
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gizemli para! Türkiye'ye nereden geliyor?

Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz para Şubat'ta 4.3 milyar dolarla son 17 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.
Gizemli para! Türkiye'ye nereden geliyor?
11 Nisan 2015 09:49:00
Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz para Şubat'ta 4.3 milyar dolarla son 17 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.
Türkiye'ye giren gizemli parada rekor artış yaşandı. Merkez Bankası'nın açıkladığı Ödemeler Dengesi verilerine göre, Şubat'ta kaynağı belirsiz para girişlerini ifade eden net hata noksan kalemi 4.3 milyar dolarla aylık bazda son 17 yılın en yüksek düzeyine çıktı.
1998 yılının Eylül ayından bu yana Türkiye'ye aylık bazda en yüksek kaynağı belirsiz para girişi gerçekleşmiş oldu. İki aylık dönemde net hata noksan kalemi de 2.9 milyar dolar fazla verdi. Net hata noksan kaleminde 2011'de 9 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek rakamına imza atılmıştı. Geçen yılın sonunda gizemli para girişi 2.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmişti.
Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar, "Net hata noksan kalemi uzun süredir anormal hareketler gösteriyor. Yıllık bazda geçen yıl Mart'ta 15 milyar dolarlık fazla verdi. Şubat'ta da oldukça yüksek bir net hata noksan kalemi var. Birçok nedeni olabilir. Kayıtdışı olabilir, ihracat ve turizm tarafından olabilir, yastık altı dövizin sisteme girmesi olabilir. Merkez Bankası bununla ilgili açıklama yapsa iyi olur" değerlendirmesini yaptı.
'Para komşulardan Türkiye'ye geliyor'
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kaynağı belirsiz para girişinin 14-16 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika hepsinden kalıcı olarak para geliyor. Parasını güvence altına almak için Yunanistan'dan, Ermenistan'dan bile Türkiye'ye para giriyor" açıklamasını yapmıştı.
Cari açık 3.2 milyar $ çıktı, beklentileri aştı
Cari açık Şubat'ta 3.2 milyar dolar ile 2.75 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Enerji fiyatlarında devam eden düşüşle 12 aylık cari açık 42.82 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası verilerine göre, yılın ilk 2 ayında cari açık 5.2 milyar dolar oldu. Büyümenin yavaşlaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'nin enerji maliyetine olumsuz etkisinin azalmaya devam etmesiyle cari açığın önümüzdeki dönemde de düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Orta Vadeli Programa göre 2015'te cari açığın GSYH'nin yüzde 5.4'üne denk gelen 46 milyar dolar olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.
TDV kurban