Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

GORAJDE DESTANI TÜRKÇE'YE KAZANDIRILDI

Kardeş Belediyecilik projeleri ile önemli başarılara imza atan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bosna Savaşı sırasında Sırp saldırılarına karşı şehirlerini kahramanca savunarak tarihe geçen Gorajdelilerin kahramanlık destanını Türkçe'ye kazandırdı.
GORAJDE DESTANI TÜRKÇE'YE KAZANDIRILDI
25 Ekim 2015 13:36:00
Kardeş Belediyecilik projeleri ile önemli başarılara imza atan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bosna Savaşı sırasında Sırp saldırılarına karşı şehirlerini kahramanca savunarak tarihe geçen Gorajdelilerin kahramanlık destanını Türkçe'ye kazandırdı.

Ezgi ÇelikAnkara

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in vefatının 12'nci yılı nedeniyle düzenlenen anma programı kapsamında, Keçiören Belediyesi tarafından bastırılan Bosnalı komutan ve savaş gazisi Necad Kurtoviç'in "Soykırım Amaçlı Büyük Sırp Saldırısına Karşı Gorajde Savunması'nın Hazırlığı" isimli kitabının tanıtım ve imza günü düzenlendi. Estergon Türk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programa AK Parti Ankara 2. Bölge Milletvekili Adayı Mehmet Akif Kalaycı, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil ve Keçiören Müftüsü İhsan İlhan da katıldı.

GORAJDE BOSNA'NIN ÇANAKKALESİDİR

Bosna Savaşı'nda kahramanlık destanı yazan Gorajde'nin yiğit komutanı Necad Kurtoviç'in kitabının tanıtımını yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Mustafa Ak, "Bizler yüzyıllardır aynı vatanda aynı devlet bayrağı altında yaşadık. Bosna'ya gittiğimizde kendimizden bir parça görüyoruz. Sokakları, yemekleri, evleri bizimkilere çok benziyor. Keçiören'in nişanesi olarak Gorajde'ye bütün Keçiörenliler adına Fatih Sultan Kültür Merkezi'ni yaptık. Eğitim merkezi ve camisi ile çok güzel bir yer oldu" dedi.

ECDAT YADİGu00c2RINA İLGİSİZ KALAMAYIZ

Savaş sırasında BM'nin "Sizi biz koruyacağız" diyerek Srebrenitsa Müslümanlarının silahlarını aldığını, ama Srebrenitsalıların katliama uğradığını hatırlatan Ak, "Gorajde de aynı Srebrenitsa gibi katliama maruz kalacaktı. Aynı planı Gorajde'de de uygulamak istediler, ama Gorajde Türkiye'nin Çanakkale'si gibi savunuldu. Onlara çok şey borçluyuz. Değerli komutanın da söylediği gibi Gorajde savunulmasaydı Saraybosna olmayacaktı, Saraybosna olmasaydı İstanbul savunulamayacaktı. İstanbul olmasaydı Mekke ve Medine savunulamayacaktı. Gönül coğrafyamızda yer alan ve ecdadımızdan bize kalan yadigara ilgisiz kalamayız, boş veremeyiz. Atalarımızdan onlara emanet edilen İslam'a sahip çıkmalıyız. Devletimizle, kurumlarımızla, yerel yönetimlerimizle oradayız artık. Bizler orada yaptığımız hizmetlerle Keçiören'i, Türkiye'yi temsil ediyoruz" mesajını verdi.

TARİHTE BİR İLK

Necad Kurtoviç ise, ilk defa Gorajde Savunması'nı anlatan bir kitabın Türkçe'ye çevrildiğine işaret ederek "Keçiören Belediyesi sayesinde Gorajde'de de camii ve İslam Kültür Merkezi yapıldı. Yardımınız olmazsa biz ayakta duramayız. Savaşta bile Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki dostluk köprüleri hiç yıkılmadı. Bundan sonra da yıkılmayacaktır. Halkım adına bütün Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.