Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2403.23
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gordon Suriye'yi 3'e böldü

ABD'nin Suriye politikasındaki en etkili isimlerinden Philip Gordon'un "Deescalation and Decentralization" planı devreye sokuldu. Plana göre Suriye, PYD güdümlü Kürt devleti, Esed yönetimi ve çöle hapsedilmiş DAEŞ bölgesi olarak bölünecek.
Gordon Suriye'yi 3'e böldü
28 Şubat 2016 13:36:00
ABD'nin Suriye politikasındaki en etkili isimlerinden Philip Gordon'un "Deescalation and Decentralization" planı devreye sokuldu. Plana göre Suriye, PYD güdümlü Kürt devleti, Esed yönetimi ve çöle hapsedilmiş DAEŞ bölgesi olarak bölünecek.
Suriye'de Mart 2011'den bu yana devam eden iç savaşta ilk ateşkes adımı ABD ve Rusya tarafından Münih'te atıldı. Sözde ateşkes, Nusra Cephesi ve DAEŞ terör örgütünü kapsamıyor. Geçtiğimiz Eylül ayından bu yana Rus uçakları tarafından "Nusra ve DAEŞ" bahanesiyle bombalanan muhalifler, ateşkesin bir işlevinin olmadığını ve Rusya'nın Nusra Cephesi'ni öne sürüp kendilerini bombalayacağına devam edeceğini belirtiyor. PLAN DEVREYE SOKULDU ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, ateşkesin işe yaramaması durumunda bir B planlarının olduğunu ve Suriye'nin bölünebileceğini öne sürerek "Birkaç ay içinde siyasi geçiş sürecine geçilmemesi durumunda B Planı'na yöneleceklerini" söyledi.Diplomatik kaynaklara göre ABD'nin B Planı olarak ilk sinyallerini verdiği durum, Suriye'nin yönetilebilir bir şekilde bölünmesini anlatıyor. BEYAZ SARAY KABUL ETTİ 12 Eylül 2012'de Libya'daki ABD Büyükelçisi Christopher Stevens'in saldırıda öldürülmesinin ardından Suriye'deki politikasını köklü bir şekilde değiştiren ABD, Beşşar Esed sonrası Suriye yönetimine ABD ve İsrail karşıtı grupların hakim olmasından korkuyor. O süreçte ABD Başkanı Obama'nın eski Danışmanı olan Philip Gordon'un hazırladığı "Deescalation and Decentralization" planı Beyaz Saray tarafından kabul gördü. ÜÇE BÖLME PLANI Gordon'un 2 yıl önce hazırladığı ve "Çatışmayı bitirmek ve adem-i merkeziyetçiliği güçlendirmek" konulu plan ABD tarafından devreye sokuldu ve ana politikalardan biri olarak uygulanmaya başlandı. RUSYA ONAYLADI Bu plan çerçevesinde PKK'nın Suriye'deki yapılanması PYD'ye ve bazı seküler ancak savaş sahasında başarısız gruplara askeri destek veren ABD, uluslararası bir askeri müdahale olmaksızın ülkedeki savaşı bitirmek ve Suriye'nin yönetilebilir bir biçimde bölünmesini sağlamak için harekete geçti. Rusya ve İran'ın da kabul ettiği bölünme planına karşı çıkan Suriye muhalefeti bileşenlerinin ise DAEŞ ve Nusra bağlantılı olduğu iddiasıyla hava bombardımanlarıyla yok edilmeye çalışılacağı ön görülüyor. TÜRKİYE İLE BAĞ KESİLECEK Uluslararası kaynaklara göre, Gordon Planı'nın sonunda Suriye, kuzeyde PYD güdümlü bir Kürt devleti, ılımlı-seküler muhaliflerin kısmen temsil edildiği sahil hattını, Hama, Humus, Halep ve Şam'ı da kapsayan Esed devleti ve Suriye'de çöl bölgelerine hapsedilmiş bir DAEŞ bölgesi olarak 3'e bölünecek.Bu plan sadece Suriye'yi bölmüş olmayacak aynı zamanda Türkiye'nin Arap coğrafyasıyla da bağını da kesmiş olacak.