Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Günlerdir merak edilen konu: Kim Jong-un Rusya'da neler yaptı?

13 Eylül 2023 10:19:14
Kim'i bizzat karşılayan Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuzey Kore lideriyle Amur oblastındaki Vostoçniy Uzay Üssü'ne gitti.

Rusya'da kritik bir görüşmeye imza atıldı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un , Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere bu ülkeye gitti.

Görüşmenin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın devam ettiği bir dönemde gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Kim'in heyetinde üst düzey silah endüstrisi ve askeri yetkililerin olduğu belirtiliyor.

Mühimmat endüstrisi departmanının başındaki isim olan Jo Chun-ryong'un varlığının, Kuzey Kore ve Rusya'nın mühimmat alımına ilişkin anlaşma yapacağına işaret ettiği konuşuluyor.

Putin: Sizi gördüğüme sevindim

Kim'i karşılayan Putin, Kuzey Kore lideri ile birlikte Amur oblastındaki Vostoçniy Uzay Üssü'nü gezdi.

Ziyaretin Kuzey Kore için önemli bir tarihte gerçekleştiğini belirten Putin, şöyle dedi:

Sizi gördüğüme çok sevindim. Bu önemli olaylar, Cumhuriyet'in kuruluşunun 75. yıl dönümü, Büyük Kurtuluş Savaşı'nın 70. yıl dönümü, diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 75. yıl dönümü.

Fırlatma kompleksinde inceleme

Yeni üssün tesislerini gezen iki lider, "Angara" uzay roket kompleksi fırlatma aracının montaj atölyesi, "Soyuz-2" uzay aracının fırlatma kompleksi ve "Angara" aracı için yapım aşamasında olan fırlatma kompleksini inceledi.

Putin ve Kim'in tesislerdeki incelemeleri esnasında Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuriy Borisov ve Uzay Altyapı Operasyon Merkezi Genel Müdürü Nikolay Nesterçuk sunum yaptı.

vladimir-putin-ile-kim-jong-un-rusyada-gorustu15cb6633w1200xh827_227a60e0a531f5b52a0b050fd71de8b3.jpg

Ana konu mühimmat ve silah aktarımı

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Putin-Kim görüşmesinin Rusya'nın Kuzey Kore sınırına yakın olan doğu bölgesindeki Vladivostok'ta gerçekleşeceğini açıkladı. Önce Kuzey Kore ve Rusya delegasyonlarının bir araya geleceğini kaydeden Peskov, bunun ardından da Kim ve Putin'in bire bir bir görüşme yapacağını kaydetti.

Görüşmenin ana gündem maddesinin, Rusya'ya Kuzey Kore'den silah ve mühimmat aktarımı olması bekleniyor. Amerikan basınının üst düzey ABD hükümet temsilcilerinin açıklamalarına dayandırdığı haberlerde, Moskova’nın Ukrayna'ya karşı yürütülen savaşta yeterince silah ve mühimmata sahip olmadığı için endişeli olduğu öne sürülmüştü. Putin'in Kuzey Kore'nin kendilerine topçu mermisi ve tanksavar mühimmatı desteği vermesini umduğunu yazan New York Times, Kim'in ise Rusya'dan gelişmiş uydu teknolojisi ve nükleer denizaltına ek olarak gıda yardımı umduğunu kaydetmişti.

f54lhhywkaas1wo_c3d1a6442c57354e2b3ff33cd139b760.jpg

20 zırhlı otomobil taşıyor

Kremlin, liderlerin ne zaman ve nerede görüşeceğini açıklamadı. Kim’e seyahatinde üst düzey hükümet ve ordu görevlileri de eşlik ediyor.

Kim son olarak 2019’da, ABD ile nükleer müzakerelerin çökmesinin ardından Vladivostok’a giderek Putin’le görüşmüştü.

Zırhlı treninde 20 zırhlı otomobil taşıdığı, normal trenlerden çok daha ağır olduğu için saatte en fazla 59 kilometre hızla ilerleyebildiği belirtiliyor.

Rusya’daki tren raylarının genişliği Kuzey Kore’dekinden daha geniş olduğu için Kim’in treninin sınırda tekerlerini de değiştirmesi gerekti. Bir önceki seyahatinde bu 70 dakika sürmüştü.