Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2403.15
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Guterres'den Libya'daki çatışmaların durdurulması çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Libya'nın başkenti Trablus'taki çatışmalara son verilmesi ve diyalog yoluna başvurulması çağrısında bulundu.
Guterres'den Libya'daki çatışmaların durdurulması çağrısı
28 Ağustos 2022 09:05:11
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Libya'nın başkenti Trablus'taki çatışmalara son verilmesi ve diyalog yoluna başvurulması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, "Genel Sekreter Antonio Guterres, Trablus'ta sivil ölümlere ve sivil yapıların yok edilmesine yol açan son çatışmaları endişe ile takip etmektedir." ifadesini kullandı.

Guterres'in çatışmalarda ateş kesilmesi çağrısı yaptığını aktaran Dujarric, "Guterres, Libyalı taraflara mevcut siyasi sorunlara çözüm bulunması için gerçek bir diyalog kurulması ve farklılıklarının çözümü için zor kullanmamaları çağrısında bulunuyor. Ayrıca Guterres, tarafları sivilleri korumaya ve tansiyonu artıracak ya da farklılıkları derinleştirecek herhangi bir adım almaktan kaçınmaya davet ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Dujarric, BM'nin Libyalı taraflara siyasi çözüm için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da kaydetti.

İİT, Mısır, Tunus ve Cezayir'den çatışmaların durdurulması çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Mısır, Tunus ve Cezayir, Libya'nın başkenti Trablus'taki çatışmalara son verilmesi ve diyalog yoluna başvurulması çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) yayımladığı yazılı açıklamada, İİT'nin, Libya'nın güvenliği, istikrarı ve halkının emniyeti konusundaki hassasiyetini vurguladı.

Açıklamada, "Libya'daki tüm taraflar şiddeti durdurmalı, sivilleri korumalı ve gerginliğin tırmanmasını önlemeli. Anlaşmazlıkların çözümü için diyalog yoluna başvurulmalı." ifadesine yer verildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Libya halkının güvenlik ve istikrarını koruyacak şekilde sükunetin sağlanması ve sivillerin korunması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Libya'daki tüm taraflar, ulusal güçler ve sosyal bileşenlerden, ülkedeki gerilimi durdurması, diyalog diline öncelik vermesi, şiddetten kaçınması ve kan dökülmesini önlemek için sağduyulu olması istendi.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Libya'daki tehlikeli gelişmelerin derin bir endişeyle izlendiği belirtildi.

Açıklamada, taraflar, sağduyulu olmaya, çatışmalara acilen son vermeye ve anlaşmazlıkların üstesinden gelmenin bir yolu olan diyalog yoluna başvurmaya çağrıldı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Trablus'taki gelişmelerden derin endişe duyduğunu ifade ederek, taraflardan şiddete hemen son vermelerini ve diyalog yoluna başvurmalarını istedi.

Libya'nın başkenti Trablus'ta iki silahlı grup arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 23'e, yaralı sayısının 140'a yükseldiği bildirilmişti.