Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Halk Erdoğan diyor

Türkiye tarihinin en kritik seçimine günler kaldı. Araştırma şirketi kurucusu Eda Serbest, "Yaptığımız incelemeler Erdoğan'a desteğin azalmadığını gösteriyor." dedi.
​Halk Erdoğan diyor
03 May 2023 00:00:00
Türkiye tarihinin en kritik seçimine günler kaldı. Araştırma şirketi kurucusu Eda Serbest, "Yaptığımız incelemeler Erdoğan'a desteğin azalmadığını gösteriyor." dedi.

Haber: Ebrar Ünaldı

Türkiye’nin yeni yüzyılını belirleyecek olan 14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kaldı. Seçim günü yaklaştıkça anket sonuçları paylaşılmaya devam ediyor. Araştırma şirketi kurucusu Eda Serbest halkın nabzını tutarak merak edilen soruları yanıtladı.

WhatsApp Görsel 2023-04-04 saat 21.41.24_6329632fa5960e6329c9eb51cab7bc68.jpg

Halk depremle mücadelede kimlerin elinin uzandığını gördü

Deprem sonrası Erdoğan’a destek azaldı mı?

Ülkemizin geçirdiği zor günlerin ardından seçim gündemi yerini almış durumda. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıkıcı depremlerin etkisiyle oy oranlarının nasıl ilerlediği merak konusu oldu. Eda Serbest incelemeler sonucu Erdoğan’a desteğin azalmadığını belirterek, “Seçmen davranışının en önemli faktörlerinden biri yaşanan doğal afetlerde kızacak, sorgulayacak birini bulmasıdır. Bu ister fanatik seçmeler olsun ister apolitik seçmenler olsun acısını dindirmek için muhakkak bir sorumlu ararlar. İlk etapta sosyal medyada hızlıca dolaşan devlet yok, kimse gelmedi, kendi ellerimizle enkazı açmaya çalıştık söylemleri halkı kışkırtsa da devletin müdahalesi, yaşanan süreç herkesi rahatlattı. Dünyada eşi benzeri olmayan bir afet yaşadık. Bir şehirde bir afet olduğunda yardıma ilk koşan yakın illerdir fakat burada yan yana birbirine komşu 11 il bu afeti yaşadı bu yüzden müdahale etmek ulaşmak zor oldu. Her ne kadar sosyal medya üzerinden devletin tüm önemli kuruluşları yıpratılmaya çalışılsa da halk orada neler yapıldığını, kimlerin elinin uzandığını gördü. Yaptığımız incelemeler Erdoğan’ın desteğinin azalmadığını gösteriyor.” dedi.

EYT her kesimden seçmene pansuman oldu

EYT’nin oylara etkisi nasıl gelişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı EYT düzenlemesinin farklı görüşte seçmenleri memnun ettiğinii belirten Serbest, “EYT ile ilgili tüm Türkiye genelinde anket yapmıştık, her farklı görüşte seçmenin memnun olduğunu görmüştük. Ülkemizde yaşanan bu ekonomik krizde seçmene pansuman olmuştur fakat ben EYT’nin sadece kararsız seçmenin oyunda etkili olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Seçimi tencere belirler

Ara zam haberi olayları nasıl etkiler?

Eda Serbest seçimi belirleyen en önemli faktörün ekonomi olduğunu vurgulayarak, “Süleyman Demirel’in söylediği gibi seçimi tencere belirler. Herkes mutfağında pişen yemeği düşünür, zamlar her koşulda puan kaybettirir.” diye devam eƫti.

Chp ve İyi parti seçmeni Hdp ile yaklaşıma ne diyor?

Masa’ya Kandil’den desteklerin devam ettiği bu dönemde, CHP ve İYİ Parti seçmeninin partilerine bakış açılarının ne düzeyde ilerlediği merak ediliyor. Serbest mart ayında bu konuyla ilgili anket yapıldığını belirterek ekledi: “Chp’nin çoğu seçmeni artık görmedim, duymadım bilmiyorum yeter ki Erdoğan gitsin diye bakıyor fakat İyi partili seçmen öfkeli ve oy oranları çok ciddi düştü. Parti içinde istifalar Meral Akşener’in masayı terk edip geri dönüşleri bunlar seçmende güvensizlik yarattı.”

İzmir CHP’den vazgeçmez

İzmir’de Chpye destek azaldı mı?

Bu pek mümkün olmaz çünkü İzmir Chp’nin kalesi ve seçmeni fanatikleşmiş seçmen. İstediğiniz yatırımı yapın yine de muhafazakar partinin gelmesi çok zor.

Dış politikada Erdoğan’ın karizmatik liderliği seçmeni diri tutuyor

Dış politikadaki gelişmelerin eskisi kadar oylara etkisi var mı?

Serbest dış politikada Erdoğan’ın liderliğinin önemini vurgulayarak, “Elbette dış politika ile bağlarımız ve duruşumuz çok önemli. Erdoğan’ın karizmatik liderliği dış politikada güçlü duruş sergilemesi halkı, seçmeni her zaman diri tutuyor. Oy verirken bizi kim temsil eder, kim savunur düşüncesini oluşturuyor.” dedi.

Sizi araştırma şirketi kurmaya iten şey neydi?

Ben Siyaset bilimciyim ve seçmen davranışları üzerine çalışıyorum, uzun yıllardır siyasal danışmanlık veriyorum ve aklımda hep merak ettiğim sorular oluyordu, çoğu anket şirketinde çıkan sonuçlara güvenim yoktu. Sahayı daha iyi gözlemlemek doğru sonuçlar almak için kendi şirketimi kurdum. Alanında uzman saygın akademisyenlerle güzel bir ekibimiz var. Çok şükür her şey çok güzel gidiyor.

Gençlere tavsiye

Bu alana yönelmek isteyen gençlere hangi tavsiyelerde bulunursunuz?

Gençlere sadece kendileri için savaşmaları ve yılmamaları gerektiğini belirten Serbest, “Sadece para kazanmak için ya da birilerinin maşası olmak için başkalarının meraklarını, isteklerini gidermek için sakın girmesinler bu işe. Gerçekten sorgulayan, merak eden, araştıran, sahayı iyi koklayan en iyisi olsunlar. Bu yolculukta çok kavga edecekler çıkan sonuçlar her zaman herkesi memnun etmeyecek ama sakın yılmasınlar.” diye konuştu.

VF kat sağ