Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ham karpuz nasıl anlaşılır?

Adana Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan "ham karpuz timleri" sahaya indi. Ham karpuz ile olgun karpuzu ayırmak için de tüyolar geldi.
Ham karpuz nasıl anlaşılır?
04 Haziran 2022 11:18:54
Adana Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan "ham karpuz timleri" sahaya indi. Ham karpuz ile olgun karpuzu ayırmak için de tüyolar geldi.

Türkiye'de karpuz üretiminin yüzde 20'sinin yapıldığı Adana'da mayıs ayı başında başlaması gerekirken bu yıl soğuk hava nedeniyle iki hafta geç başlayan karpuz hasadı, örtü altı üretim yerlerinde sürüyor.

Karpuz hasadında en büyük sorun olan ve üretici, tüketici ile karpuz ticareti yapanlar dahil tüm kesimleri mağdur eden ham karpuz hasadının önüne geçilmesi için Adana Tarım ve Orman Müdürlüğünce 5 yıl önce oluşturulan "ham karpuz timleri", bu yıl da tarlalarda denetime başladı.

Üçer personelden oluşan 20 ayrı "ham karpuz timi", üreticilerin hasat yapma talebine göre her gün ortalama 40 tarlada denetim yapıyor. Denetimlerde karpuzun olgunlaşma durumunu kontrol eden ekipler, seçtikleri karpuzları kesip tadı ve rengini kontrol ederek hasada izin veriyor.

karpuz_3e94d95fa428ff0b66753a116fbd1df2.jpg

İyi ve olgunlaşmış karpuz nasıl seçilir?

Timde görev yapan ziraat mühendisi Ahmet Avcu da ham karpuz ile olgunlaşmış karpuzun nasıl ayırt edilebileceğini uygulamalı gösterdi.

Avcu, karpuzun özellikle yere temas eden kısmında sarı ve krem rengi değişimi olması, bitkiye bağlandığı meyve sapının ince ve kuru olması, ayrıca karpuzun renginin parlak değil mat ve koyu yeşil olması gibi kriterlerle, olgunlaşmış karpuzun ham karpuzdan ayırt edilebileceğini söyledi.

Açık yeşil, parlak ve canlı renge sahip karpuzların ham olduğuna vurgu yapan Avcu, ayrıca ham karpuzun meyve sapının kalın ve yaş olduğunu belirtti.

Avcu, sulu, içi kırmızı renk almış ve şeker oranı ideal seviyeye ulaşmış ürünün kaliteli karpuz olduğunu, ham kalmış ve belirli kalitede olmayan karpuzlarda bu kriterlerin bulunmadığını sözlerine ekledi.