Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hamas BMGK'dan geçen ateşkes teklifini kabul etti

Hamas, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden geçen Gazze Şeridi'nde üç aşamalı ateşkes teklifini kabul ettiğini duyurdu.
Hamas  BMGK'dan geçen ateşkes teklifini kabul etti
11 Haziran 2024 13:26:00
Hamas, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden geçen Gazze Şeridi'nde üç aşamalı ateşkes teklifini kabul ettiğini duyurdu.

Haber: Yunus Akseki

"Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Reuters'e yaptığı açıklamada, İsrail'in BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı karara uymasını sağlamanın Washington'a bağlı olduğunu belirtti. Ebu Zuhri, Hamas'ın ateşkesi kabul ettiğini ve bu ateşkesin, İsrail askerlerinin geri çekilmesini ve İsrail tarafından tutulan tutuklularla rehinelerin takas edilmesini içeren BM Güvenlik Konseyi kararıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Abu Zuhri, "ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması yoluyla saldırıyı derhal sona erdirmeye zorlama yönündeki taahhütlerini yerine getirme konusunda gerçek bir sınavla karşı karşıyadır" dedi.

BMGK'de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklif

ABD Başkanı Joe Biden'ın BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu ve Gazze'de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklifi destek talep eden karar tasarısı kabul edildi. Oylamada, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin teklifi 14 evet oyu alırken, Rusya çekimser kaldı.

Kararda, İsrail'in Biden'ın teklifini kabul ettiği ve Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı. İlk aşamada hemen ateşkesin yanı sıra, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takası, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesi, insani yardımın artırılması ve temel hizmetlerin yeniden inşası gibi adımlar öngörülüyor. Ayrıca, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyi dahil tüm şerit genelinde evlerine dönmesi ve uluslararası toplumun konut katkısında bulunması gerektiği belirtildi.

VF kat sağ