Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2400.85
BIST 100
10336.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Harcadığımız her kuruşta Türkiye'nin hakkı var

Kayyumdan önce ihalelerin dağdaki teröristlerin akrabalarına değerinin üç katına ihale edildiğini tespit ettiklerini ifade eden Ertuğ Şevket Aksoy, "Belediyeler ticarethane ya da terör örgütü lojistik merkezi değildir, kamu kurumudur. Harcadığımız her kuruşta Türkiye'nin hakkı var" dedi.
Harcadığımız her kuruşta Türkiye'nin hakkı var
23 Ekim 2017 11:28:00
Kayyumdan önce ihalelerin dağdaki teröristlerin akrabalarına değerinin üç katına ihale edildiğini tespit ettiklerini ifade eden Ertuğ Şevket Aksoy, "Belediyeler ticarethane ya da terör örgütü lojistik merkezi değildir, kamu kurumudur. Harcadığımız her kuruşta Türkiye'nin hakkı var" dedi.

Terör örgütüne verdikleri destekten dolayı 2016'da görevden alınan DBP'li Batman Belediye Başkanı'nın yerine kayyum atandı. KHK ile göreve gelen Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, ilk günden itibaren Batman'ın çehresini değiştirmek için harekete geçti. Şehirdeki değişimi bizzat inceleme fırsatım oldu. Önceki belediye yönetimi döneminin ardından Batman'ın yeni ve yenilenen yüzünü KHK ile atanan kayyum Batman Belediye Başkan vekili Ertuğ Şevket Aksoy'la konuştuk.

Emirleri Kandil'den alıyorlardı

Kayyumdan önceki Batman'la şimdiki Batman arasında nasıl farklar var?

Belediye hizmetleri açısından büyük fark var. Belediye halkın ihtiyaçlarını karşılayan hizmet kuruluşlarıdır. Kayyumdan önceki belediye, terör örgütünün lojistik merkezi haline gelmişti. Vatandaşa hizmet bir tarafa bırakılmıştı. Belediye yönetimindekiler emir ve güçlerini Kandil'den aldıkları için vatandaşlar şikayet haklarını bile kullanamamıştır.

Halkın parasıyla teröre destek verdiği için kayyum atanan DBP'li belediyeler hakkında vatandaşlardan şikayet söz konusu mu?

Terör örgütüne açıkça destek verdiği için kayyum atandı. PKK, KCK elemanları yüzünden insanlar para vermeye zorlandığı halde bu konuda şikayet yok. Çünkü vatandaş herhangi bir şikayetimizin bedelini yarın bir gün canımızla öderiz korkusuyla sindirilmiş. Zira devlet hukuka bağlı ama terör örgütü hukuka bağlı değil.

'Bizim halkımız pis' diyorlardı

Göreve geldiğinizde Batman'ın en büyük sorunu neydi?

Daha önce Batman Türkiye'nin en kirli illerinden biriydi. Adeta bir çöp şehirdi. Göreve ilk geldiğimiz gün belediye binasının içinin girilemeyecek kadar kötü olduğunu gördük. Kayyumdan önceki dönemde doksan kişiden fazla kişinin çalıştığı binada yalnızca bir saat çalışma yapılıp gidiliyordu. Dönemin yöneticilerine bunu sorduğumda 'Bizim halkımız pis, sokağa çöp atıyorlar' diye cevap veriyorlardı. Şimdi aynı bütçeyle Türkiye'nin en temiz kentlerinden biri olduk. Çünkü biz yaptığımız işin odağına vatandaşın beklentilerini koyduk.

Bu doksan işçinin terör örgütüyle irtibatı var mıydı?

Bu bahsettiğim doksan işçinin yakınları dağdaydı. Burada işe alınıyor ve çalışmadan para kazanıyorlardı. Böylece dağdakilerin çocuklarında aklının kalması önleniyordu. Belediye PKK'nın sosyal güvenlik kurumu gibi kullanılıyordu. Temizlik işçisine asgari ücret öngörüldüğü halde yüzde elli fazla ödeme yapılıyordu. Fakat arka kapıdan fazla ödenen miktarın geri alınıp örgüte aktarıldığını tespit ettik.

Terör yandaşına ihaleyi iptal ettik

Verilen ihaleler ve diğer belediye giderlerinde terör örgütüne aktarım yapıldığını tespit ettiniz mi?

İhalelerin dağdaki teröristin kardeşine değerinin üç katı ihale edildiğini tespit ettik ve derhal iptal ettik. Belediyeler ticarethane ya da terör örgütü lojistik merkezi değildir, kamu kurumudur. Harcadığımız her kuruşta Türkiye'nin her şehrinin hakkı vardır.

Kayyum atanan belediye halkı kışkırtıcı eylem çağrısı da yaptı değil mi?

'Faşist, gaspçı kayyum' dediler. 'Halkın iradesine el koydular' dediler. Ev ev dolaşıp broşür dağıttılar. Halkı meydanlara çağırdılar ama sadece 140 kişi geldi. Halk her şeyin farkında. Sen vatandaşa ne verdin ki ne bekliyorsun? Onlar hendek kazdılar biz alt yapıyı yapıyoruz. Onar bomba için kazdı, biz de su borusu döşemek için kazıyoruz.

Terör olayları ciddi düşüşte

Bölgede terör olaylarında bir azalma olduğunu söyleyebilir miyiz?

Batman'da terörde ciddi bir düşüş var. Güvenlik güçlerimizin cansiperane çalışmaları ve hükümetimizin kararlı tutumuyla terörün beli kırıldı. Daha da önemlisi terör örgütüne katılım düştü.

15 Temmuz'da Batman halkının tepkisi ne oldu?

O gün hainler hariç Batman'daki herkes Türk bayraklarıyla meydanlara koştu. 7'den 70'e 'Darbeye hayır' dediler. Günlerce süren miting maratonunda bütün caddeler Türk bayraklarıyla adeta bir gelincik tarlasına döndü. 15 Temmuz'dan sonra FETÖ'cü askerler de Kandil'e kaçtı.

Birçok yeniliğe imza attık

Şimdiye kadar Batman'da hizmet açısından ne kadar mesafe kat edildi?

Geldiğimizde 180 evin kentsel atığı caddeye dökülüyordu. İlk önce bu sorunu çözdük. Yollar delik deşikti. 220 bin ton asfalt döktük. 30 bin metrekare altyapı yaptık. Önceki yönetimlerden biriken 310 milyon borç devraldık ve bu borcu azaltıyoruz. Çok sayıda park, 14 spor sahası yaptık. Kadın spor merkezlerini rehabilite ettik. Uzman eğitimciler eşliğinde 18 branşta 4825 kursiyerimiz var.

Başka ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Şehir şu an şantiye gibi. Şehrin önemli meydanlarından biri olan 3. Etapta büyük bir çalışma var. Dağdan kesilen parayı halka harcıyoruz. Spor kursumuzdaki çocuklarımızın spor malzemelerini ve eve gidiş gelişlerini biz sağlıyoruz. Vatandaşlarımız köhne ve kirli bir şehirde yaşamayı hak etmiyor. Anadolu insanı dünyanın en kadirşinas milletidir ve her güzelliğe layık bir halktır.

Gelecekle ilgili iyimserim

Şehirde en önemli sorun olarak gördüğünüz ve ancak ileri vadede çözüm bulunacak olan sorunlar var mı?

Batman'da imar ve istihdam sorunu var. Yeni fabrikalar kurmak lazım. 1. Organize sanayi bölgemizde yer kalmadı. 2. Organize sanayi kurma çalışmalarımız devam ediyor. Sorunlarımız var ama bölgenin geleceği ile ilgili iyimserim.

Batman denince akla petrol geliyor. Bunun dışında şehrin öne çıkan başka özellikleri de mevcut mu?

Batman petrol sanayi üzerine temellenmiş bir petrol şehri. Batman, Diyarbakır, Mardin havzasında yer alan bir kültür şehri aynı zamanda. Hasankeyf ve adı henüz kamuoyuna mal olmamış tarihi eserlere sahip. Turizm açısından da umut vaat ediyor. Ayrıca hızla gelişen bir üniversitemiz var.

Batman halkı çok yetenekli

Yıllarca terörle anılan ve önceki belediyeler tarafından doğru dürüst hizmet alamayan Batman halkıyla ilgili gözlemleriniz nelerdir?

Batman insanı son derece girişimci, yetenekli ve cesaretli. Güzel Sanatlar Fakültesi dekanımız 'Bu bölge insanı kadar müziğe ve dansa yetenekli bir topluluk görmedim' diyor. Gelişmeleri ve vatandaşın gözündeki umudu gördükçe artık Batman'ın önünün açık olduğunu düşünüyorum.

Ertuğ Şevket Aksoy kimdir?

1964 yılında Mersin'in doğan Ertuğ Şevket Aksoy, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 1989 yılında Muğla Kaymakam Adayı olarak mesleğe başladı. Daha sonra Bilecik-Yenipazar, Van-Gürpınar Kaymakamlığı, Bingöl Vali Yardımcılığı, Trabzon-Arsin Kaymakamlığı ve Aksaray Hukuk İşleri Müdürlüğü görevinde bulundu. 2006 yılında Uşak Vali Yardımcılığı görevine atandı. Burada 5 yıl görev yaptıktan sonra 2011 yılında Karabük Vali Yardımcılığı görevine atandı. KHK ile Batman Belediye Başkanı olarak görevlendirilen Aksoy, Evli ve 2 çocuk babası olup, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

15 Temmuz'da hainler hariç Batman'daki herkes Türk bayraklarıyla meydanlara koştu. 7'den 70'e 'Darbeye hayır' dediler. Günlerce süren miting maratonunda bütün caddeler Türk bayraklarıyla adeta bir gelincik tarlasına döndü.

Daha önce Batman Türkiye'nin en kirli illerinden biriydi. Adeta bir çöp şehirdi. Dönemin yöneticilerine bunu sorduğumda 'Bizim halkımız pis, sokağa çöp atıyorlar' diye cevap veriyorlardı. Şimdi aynı bütçeyle Türkiye'nin en temiz kentlerinden biri olduk.