Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2490.68
BIST 100
10611.64
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hatay'da ağır hasarlı binalar patlayıcı yardımıyla yıkılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin olumsuz etkileri Hatay'da hissedildi. Bu bağlamda, ağır hasar görmüş olan 14 katlı iki bina, kontrollü bir şekilde yıkıldı. Bu yıkım işlemleri için patlayıcılar kullanıldı.
Hatay'da ağır hasarlı binalar patlayıcı yardımıyla yıkılıyor
20 Ağustos 2023 17:10:21
Kahramanmaraş merkezli depremlerin olumsuz etkileri Hatay'da hissedildi. Bu bağlamda, ağır hasar görmüş olan 14 katlı iki bina, kontrollü bir şekilde yıkıldı. Bu yıkım işlemleri için patlayıcılar kullanıldı.

Şehir merkezi ve bazı ilçelerde meydana gelen 6 Şubat tarihli afet sonucu ağır hasar gören binalardaki çalışmalar hala devam ediyor.

Bu kapsamda, yıkım kararı verilen merkez Antakya ilçesi Günyazı Mahallesi'ndeki 14 katlı 2 binanın çevresinde, ekipler tarafından önlem alındı.

Yıkım işlemi, dinamit kullanılarak kontrollü şekilde gerçekleştirildi.

Çalışmaların ardından kamyonlara yüklenen molozlar, enkaz döküm alanlarına taşındı.

bina_f5443dc8e661a4482b7aa24a92e869ee.jpg

Patlayıcı yardımıyla bina nasıl yıkılır?

Patlayıcı İle İnşaat Yıkımı, Dinamit İle İnşaat Yıkımı Yapan Firmalar ve Şirketler İstanbul

Dinamitle İnşaat, Bina ve Yapı Yıkımı

Patlayıcı madde kullanılarak yapılan yıkımlar genellikle büyük binaların, yüksek katlı yapıların, yüksek bacaların, barajların, köprülerin yıkımlarında tercih edilen bir yıkım yöntemidir. Gelişim tarihinin başlangıcı ise 1940 lardır. İkinci Dünya savaşından sonra yerle bir olan Avrupa ve şehirlerinin yeniden ve hızlı inşasında büyük rol oynamış ve geliştirilmiştir.

Gelişmişlik düzeyi yüksek olan Ülkelerde patlatmalı bina yıkımları sayesinde çok yüksek katlı yapıların kolayca yıkıldığı zaman ve maliyet tasarrufunun sağlandığı gözlenmiş ve hızla tüm Dünyada kullanılan bir yöntem haline gelmiştir.

Patlayıcı ile bina yıkımı, kendine has yöntem ve metotları sayesinde Yıkım Mühendisliği gibi profesyonel bir alanın doğuşunuda sağlamış, profesyonel yıkım anlamında insan ve çevreye duyarlı, minumum zarar veren yıkım teknlojileride gelişmesine olanak sağlamıştır.

Patlayıcı İle İnşaat, Bina ve Yapı Yıkımı

Ülkemizde 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra ivme kazanan Yıkım Sektörü, afet nedeniyle oluşan zararların minimize edilmesi adına yeniden ve hızlı yerleşim inşaları için eski binaların bertaraf edilmesinde aktif rol almıştır. Kullanılan makine, teçhizat ve yıkım yöntemleri ile ciddi yıkım projeleri yürütülerek yeniden inşa için gerekli zemin oluşturulmuştur.

Profesyonel Yıkım Şirketleri, Patlayıcı ve Dinamitle Kontrollü Yıkım Yapan Firmalar

Gelişmiş Ülkelerde kullanılan kontrollü patlatma tekniği ile beton, betonarme ve çelik yapıların kolayca yıkıldığı ve minumum zarar ile bu eski yapıların bertaraf edildiği bilinmektedir. Ülkemizde de MAB Destroy İnşaat Yıkım Hizmetleri 2003 yılından bu yana yürütmüş olduğu Profesyonel Yıkım Projelerinde kullanım ömrü tamamlanmış veya afetler sonucu zarar görmüş yapıların yıkımı nı Avrupa ve ABD standartlarında gerçekleştirmektedir.

Dinamit ile ve Patlayıcı ile Yıkım Uygulama Yöntemi ve Metodları

Uygulama yapılacak olan ilin kurum yöneticilerinin katılacağı bir koordinasyon kurulu toplantısı yapılır.

Patlatma yapılacak bölgede güvenli alan tespiti yapılarak bölgenin bir haritası çıkarılır (Safety Plan) ve kurum yöneticileri ile paylaşılır.

Yapıların beton kalite testleri ve donatı yoğunluğu tespiti yapılır. Test sonuçlarına göre her bir taşıyıcı kolon veya perdeler için kullanılacak patlayıcı yoğunluğu ve yerleştirme açıları belirlenir.

Yapının özelliklerine göre formüle edilerek projelendirilir. Her bir patlayıcının gecikme kapsülleri ve infilak süreleri tespit edilir. Planlama bir simülasyon olarak hazırlanır, yetkililerle paylaşılır ve onay alınır.

Patlayıcıların temini için izin alınır ve özel araçlara yüklenerek sahaya getirilir.

Sahada çalışacak personel sürekli olarak toprağa saplanmış olan bakır çubuğa dokunarak üzerlerindeki statik elektriği boşaltırlar. Projelere uygun olarak konuşlandırmalar tamamlanır.

Patlayıcı yerleştirilen taşıyıcılar kauçuk keçe ve tel çitle sıkıca sarılır.

Ateşleyici fünye bağlanmadan önce test cihazı ile akım testi yapılır.

Safety planda belirtilen alan güvenlik güçlerinin yardımıyla boşaltılarak korumaya alınır. Ateşleyici fünye bağlanır.

Patlatma Mühendisi / ateşçi son 1 dakika anonsunu yapar ve sirenler çalmaya başlar. Son 10 saniye sesli olarak geri sayım yapılır ve patlatma gerçekleştirilir.

5 dk süreyle sahaya kimse girmeyerek beklenilir. 5 dk sonunda Patlatma Mühendisi / Ateşleyici sahaya girerek infilak etmemiş patlayıcıları tespit ederek imha edecektir.

Daha sonra durum normal anonsu geçilir ve her şey normale döner.

Patlayıcı İle Bina, İnşaat ve Yapı Yıkım Hizmeti Veren Firmalar ve Şirketler

Patlayıcı veya Dinamitle Yıkım, öncelikle birçok alanda uzmanlık gerektiren bir mühendislik oluşumudur. Özellikle inşaat yapı ve yapı elemanlarının bilinmesi, kullanılacak patlayıcıların özellikleri ve ağırları, mühendislik hesaplamaları ve yapıların devrilme durumları ile ilgili pek çok bilginin Profesyonel Yıkım Ekibi ile incelenerek en az zararla projenin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Şirketimiz alanında uzman mühendis kadrosu, İnşaat, Bina ve Yapı Yıkımı konusunda tecrübeli çalışanları ie projelerinizi titizle yürütmektedir. Çevreye, insana duyarlı iş ve işçi güvenliği ön planda olmak üzere yıkım çalışmalarımız devam etmektedir.

MAB Yıkım olarak, projelerimizde gerçekleştirdiğimiz bu prestijli uygulama ileri düzeyde mühendislik nosyonu, yüksek düzeyde güvenlik ve profesyonellik gerektiren bir yöntemdir.

Sizde profesyonel hizmetlerimizden yararlanabilir, alanında uzman çalışanlarımız ile projelerinizde zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilirsiniz.