Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2403.43
BIST 100
10247.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hatay'da şiddetli sağanak yağış

Hatay'ın İskenderun ilçesinde başlayan sağanak yağış, bazı yollarda su birikintilerin oluşmasıyla hayatı olumsuz yönde etkiledi.
Hatay'da şiddetli sağanak yağış
30 Ağustos 2023 09:14:51
Hatay'ın İskenderun ilçesinde başlayan sağanak yağış, bazı yollarda su birikintilerin oluşmasıyla hayatı olumsuz yönde etkiledi.

Gece başlayan ve şiddetini artıran gök gürültülü sağanak nedeniyle ilçedeki bazı yollarda su birikintileri oluştu.

Araçlar arızalandı

Sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekerken bazı araçlar ise su birikintisinde arızalandı.

Belediye ve trafik ekiplerinin yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önlemleri sürüyor.

Hatay çevreleri ile Adana'nın kıyı kesimleri için sağanak uyarısı

Meteoroloji’den Adana için sağanak yağı uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, Hatay çevreleri ile Adana'nın kıyı kesimleri için sağanak uyarısında bulunuldu.

Genel Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, saat 14.00'e kadar Hatay çevreleri ile Adana'nın kıyı kesimlerinde (Yumurtalık ve Karataş) yerel kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak etkili olacak.

Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

yagis_24ca89ff43858d9a266e3b0220ecfe5a.jpg

Sel’in neden olduğu durumlar nelerdir?

Sel, genellikle kuru olan araziyi sular altında bırakan bir su taşkını olayıdır. "Akma halinde olan su" anlamına gelen kelime, gelgitin içeri akışına da uygulanabilmektedir. Taşkınlar hidroloji disiplinin bir çalışma alanıdır. Tarım, inşaat mühendisliği ve halk sağlığı gibi alanlarda önemli bir endişe kaynağıdır. Genellikle insanların çevreye verdiği değişiklikler, sellerin yoğunluğunu ve sıklığını arttırır. Örneğin; ormansızlaşma ve sulak alanların kaldırılması gibi arazi kullanımı değişiklikleri, su seti akışındaki değişikliklere ve iklim değişikliğine yol açar. Aynı zamanda deniz seviyesinin yükselmesi gibi daha büyük çevresel sorunlara da yol açmaktadır.

Seller, orman yangınlarından sonra dünyadaki en yaygın ikinci doğal afet olarak kabul edilir.

Sel; nehir, göl veya okyanus gibi su kütlelerinden su taşması halinde meydana gelir. Seller suyun üst üste geldiği veya setlerin kırıldığı zaman suyun bir kısmının olağan sınırlarından kaçmasına neden olabilir ya da alansal bir taşkında doymuş bir zeminde yağmur suyunun birikmesi ile ortaya çıkabilir. Bir gölün veya başka bir su kütlesinin boyutu, yağıştaki mevsimsel değişiklikler ve kar erimesi ile değişmektedir. Bu boyuttaki değişikliklerin mülkleri su basmadığı veya evcil hayvanları boğmadığı sürece önemli kabul edilmesi olası değildir.

Seller, özellikle su yolundaki kıvrımlarda veya mendereslerde meydana gelir. Fakat akış hızı nehir kanalının kapasitesini aştığında ise nehirlerde de meydana gelebilir. Taşkınlar, nehirlerin doğal taşkın ovalarında olmaları halinde evlere ve iş yerlerine zarar verir. Nehirlerdeki taşkın hasarı, nehirlerden ve diğer su kütlelerinde uzaklaştırılarak ortadan kaldırılabiliyorken insanlar geleneksel olarak bu nehir kıyılarında yaşamakta ve çalışmaktadırlar. Çünkü araziler genellikle düz ve verimli olduğundan kolay ticaret, sanayi ve seyahat erişimi sağlamaktadır.