Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2431.28
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarını önlemek için çalışma başlattı

KDV oranı yüzde 10 olan yeme içme sektöründe bazı lokantaların yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV oranında fatura kestiği tespit edildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarını önlemek için çalışma başlattı
16 Nisan 2024 19:01:05
KDV oranı yüzde 10 olan yeme içme sektöründe bazı lokantaların yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV oranında fatura kestiği tespit edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarının önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek için taslak hazırladı. Taslağa göre, lokantalar ve kafeler sattığı yiyecek ve içecekte de KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacak.

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, yaklaşık 41 bin mükellef, KDV oranı uyumsuzluğu yönünden denetlendi.

Denetimler sonucunda bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edildi.

Ayrıca, bazı marketlerin de temizlik malzemesi sattıkları halde gıda malzemesi satmış gibi gösterdikleri belirlendi.

Bunun üzerine harekete geçen Bakanlık, istismarın önüne geçmek ve rekabet eşitliği sağlamak için Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı hazırladı.

Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinde yayımlanan taslağa göre hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için KDV'yi yüzde 10 şeklinde hesaplayacak.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışları da aynı kapsamda olacak.

Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Bakanlık yetkilileri, tebliğle yapılacak düzenlemeyle konuya açıklık getirileceğini, KDV oranlarında herhangi bir artışın söz konusu olmadığını, düzenlemeyle gerek yanlış uygulamaların gerekse suiistimallerin önüne geçilmesinin amaçladığını belirtti.

Ekonomi haberleri, bir ülkenin veya bölgenin ekonomisiyle ilgili önemli gelişmeleri, olayları ve verileri içeren haberlerdir. Bu tür haberler, ticaret, iş dünyası, finans, para politikaları, piyasalar, işsizlik, enflasyon, büyüme, yatırım fırsatları ve daha birçok ekonomik konuyu kapsar. Ekonomi haberleri, ekonomik açıdan önemli olan ve halkı etkileyen olayları izleyicilere iletmeyi amaçlar. Ekonomi haberlerinin içeriği çeşitlilik gösterebilir. İş dünyasındaki büyük şirketlerin karlarını veya zararlarını, devletlerin ekonomi politikalarını, merkez bankalarının faiz oranlarını, piyasa endekslerinin değerlerini ve uluslararası ticaretin durumunu içerebilir. Ekonomik veriler ve analizler, yatırımcılar, iş insanları, politika yapıcılar ve genel halk için büyük bir öneme sahiptir. Ekonomi haberleri, genellikle güncel ekonomik verilerin sunumu, analizi ve uzman yorumlarını içerir. Örneğin, işsizlik oranları, büyüme rakamları, cari hesap dengesi, döviz kurları ve faiz oranları gibi ekonomik göstergeler, ekonomi haberlerinin temelini oluşturur. Ekonomi haberleri, yatırımcıların, tüketicilerin ve iş sahiplerinin ekonomik kararlarını bilinçli bir şekilde alabilmeleri için önemlidir. Bu haberler, ekonomik dalgalanmaları tahmin etme, finansal piyasalarda yatırım yapma ve iş stratejilerini şekillendirme konularında rehberlik eder.

Ekonomideki Güncel Haberler

Ekonomi haberleri, iş dünyasındaki profesyoneller, yatırımcılar ve genel olarak ekonomiye ilgi duyan herkes için önemlidir. Güncel ekonomi haberlerinin takip edilmesi, ekonomik trendleri anlama, yatırım kararları verme ve finansal gelecek planlama konularında yardımcı olabilir. Bu tür haberler, dünya genelindeki ekonomik büyümeyi, döviz kurlarındaki dalgalanmaları, şirket karlarını, ticaret anlaşmalarını, enerji fiyatlarını, işsizlik oranlarını ve daha birçok ekonomik göstergeleri içerebilir. Ekonomideki güncel haberler, hükümet politikalarının ve merkez bankası kararlarının ekonomiye etkilerini de inceleyebilir. Özellikle iş dünyasında faaliyet gösterenler için bu tür haberler, iş stratejilerini belirleme ve rekabetçi bir avantaj elde etme konularında hayati bir rol oynar.

En Çarpıcı Ekonomi Haberleri Milat'ta

Ekomide yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip etmek hem yatırımcı hem de tüketici açısından oldukça önemlidir. Ancak ekonomi haberlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus haberlerin doğru kaynaktan elde dilmesidir. Ekonomide yaşanan tüm gelişmeleri eksiksiz ve doğru şekilde Milat gazetesi üzerinden takip edebilirsiniz.