Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

HDP-İP arasındaki seçim paslaşmaları ifşa oldu

CHP-HDP ve İP arasında kurulan ‘gizli ittifak’ta ipler koptu. HDP’nin, İyi Parti’ye ‘Seçimde taktik verdik’ itirafı kapalı kapılar ardında kurulan tezgâhı ortaya çıkardı. MHP cephesinden ise ‘maskeleri düştü’ açıklaması geldi.
HDP-İP arasındaki seçim paslaşmaları ifşa oldu
13 May 2020 00:02:00
CHP-HDP ve İP arasında kurulan ‘gizli ittifak’ta ipler koptu. HDP’nin, İyi Parti’ye ‘Seçimde taktik verdik’ itirafı kapalı kapılar ardında kurulan tezgâhı ortaya çıkardı. MHP cephesinden ise ‘maskeleri düştü’ açıklaması geldi.

Koray TAŞDEMİR

Millet İttifakı içinde İYİ Parti ve HDP arasında çıkan kriz, karşılıklı mesajlarla tansiyonun yükselmesine neden oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in seçim döneminde oy almak için ittifak yaptıkları HDP’yi PKK’nın yanında gördüklerini açıklamasının ardından HDP’nin cevabı sert oldu.

Taktik aldılar

HDP’li Sırrı Süreyya Önder'in "Bize aracı gönderen, 'Şurada kiminle çalışalım? Nasıl yapalım' diye fikrimizi merak eden parti, bugün bize koordinat biçemez. İYİ Parti'yi kast ediyorum, 'Bizim nazarımızda şuradadır' diyemez" sözleri İYİ Parti kanadında şok etkisi yaptı. Akşener ise katıldığı programda Önder’in iddiasını kanıtlamasını isterken HDP Eş Başkanı Mithat Sancar görüşüp görüşmeyeceği yönündeki soruya ise kaçamak cevap verdi. Böylece iki parti arasındaki kirli oyun da güz yüzüne çıkmış oldu.

HDP’li Önder, İP’nin kendilerine aracı göndererek ‘Şurada kiminle çalışalım? ‘ diye fikir sorduğunu itiraf edince İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu, “PKK terör örgütüdür diyemeyen herkes terörün gölgesindedir. Partimizde, HDP’ye fikrini sorabilecek bir tane alçak yoktur” dedi.

Sayemizde oradasınız

Geçen yıl TBMM Genel Kurulunda, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan İP sıralarına dönerek, “İYİ Parti, size söylüyorum: İçinde bulunduğunuz ittifaka, HDP ve PKK’ya gönül vermiş insanlar oy verdi. Şu an koltuklarınızda HDP’nin oylarıyla oturuyorsunuz” demişti.

Pazarlıkları açıklasınlar

MHP lideri Devlet Bahçeli, HDP ve İP arasındaki kavgayı değerlendirdi. Akşener’in salgın krizinden çıkmak için ‘memleket masası kuralım’ çağrısını eleştiren Bahçeli, “Yürekleri yetiyorsa geçmişte arka kapılarda yaptıkları pazarlıkları açıklasınlar. PKK'nın masaya nasıl çekildiğini, hangi telkinlerle zillete düştüklerini, buna nasıl ikna edildiklerini söylesinler. MHP ve Cumhur İttifakı masada değil, gönüllerdedir” diye konuştu. “Memleket masası diyorlar, ne var ki memlekete ve millete zehir diyeti dayatıyorlar” diyen Bahçeli, “HDP/PKK'nın İP ile ilgili ifşa ve itirafları, İP'in HDP'ye aracılar gönderip icazet arayışları uzun bir süredir kimlerin masa başı çalıştığını fazla zahmete gerek bırakmadan ispatlamıştır. Masaya davet edenler akıllarınca yiyecek menü peşindedir. Masa masaldır, maval okumaktır” şeklinde konuştu.

Çok İYİ yakalandınız

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter ise “Meral Akşener, bırak masa etrafında toplanmayı, şu kurşun gibi itiraflara kulak ver. Maskeniz düştü, bak HDP(PKK) ne diyor? İP-HDP-PKK ilişkisi belgeli şekilde tevsik edilmiştir. Hamasete, hamakata, üç maymuna gerek yok, bir kez daha ve çok İYİ yakalandınız. Kaçamazsınız” açıklamalarında bulundu. Haber 7’ye konuşan MHP Milletvekili Cemal Enginyurt da “Sırrı Süreyya Önder HDP-İyi Parti ilişkisini tescil etmiştir. Meral Akşener son zamanlarda itibar kaybı yaşadıkça kendisine çıkış yolu arıyor. Akşener’in büyüsü bozuldu. İtibar kaybını ortadan kaldırmak için HDP’ye saldırarak tabanını ayakta tutmaya çalışıyor” açıklamalarında bulundu.

Film son buluyor

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise “Görüyoruz ki ‘hem seçmenime karşı HDP’yi eleştireyim hem de seçimde desteğini alayım’ filmi son buluyor. Tabanınızın rahatsız olduğu, kabul etmediği bir ittifak yaparsanız; bu tartışmaların yaşanması tabiidir. Tabiri caizse perşembenin gelişi, çarşambadan belliydi. Deyim yerindeyse maskeler bir bir düşecek. İttifak; kapalı kapılar ardında değil, onurla ve gururla açıktan yapılır.