Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.14
Gram Altın
2475.36
BIST 100
10211.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hedef,300 bin ar-ge çalışanı

Başbakanlık TÜBİTAK eliyle gerçekleştireceği ARGE reform paketini açıkladı. Pakete göre 2023 yılında Türkiye'de 300 bin tam zamanlı AR-GE çalışanı istihdam edilecek.
Hedef,300 bin ar-ge çalışanı
15 Ocak 2016 11:41:00
Başbakanlık TÜBİTAK eliyle gerçekleştireceği ARGE reform paketini açıkladı. Pakete göre 2023 yılında Türkiye'de 300 bin tam zamanlı AR-GE çalışanı istihdam edilecek.

İSMAİL ZELVİ

Başbakanlık TÜBİTAK ARGE reform paketini açıkladı. Teknolojiye yatırım geleceğe yatırım başlığıyla açıklanan pakete göre, 2002 yılında % 0.53, 2014 yılında % 1.02 olan Gayri Safi Hasıla içindeki Ar-Ge harcaması 2023 yılında % 3'e çıkartılması hedefleniyor. Özel sektör Ar-Ge harcaması ise 2002 yılında % 15, 2014 yılında % 49.8 olduğu belirtilerek 2023 yılında % 66.9'a çıkartılıyor. Aynı rapora göre tam zamanlı araştırmacı sayısı ise 2002 yılında 28 bin 964, 2014 yılında 114 bin 444 olduğu belirtilerek 2023 yılında 300 bine çıkartılması hedefleniyor.

HEDEF NİTELİKLİ ÜRETİM

Başbakanlık tarafından açıklanan paketin hedefleri arasında ise, "Tasarım faaliyetlerini desteklemek, Ar-Ge yatırımlarını özendirmek, Nitelikli üretim yapısına geçilmesini sağlamak, Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlamak, Ar-Ge personelinin niteliğini ve istihdamını artırmak, Ar-Ge faaliyetlerini ticarileştirmek; teknoloji şirketlerini ortaya çıkarmak ve desteklemek, Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve kurumsallaştırmak, Ar- Ge ve yenilik desteklerinin etkin koordinasyonunu sağlamak ve ekosistemi güçlendirmek" yer alıyor.

KOBİLERE VERGİ İNDİRİMİ

Ar-Ge tasarımı yapan firmaların yanısıra Ar-Ge ve tasarımı siparişle yaptıran KOBİ'lere de vergi indirimi öngörülüyor. Sipariş alan ve verene yüzde 50 vergi indirimi yapılıyor. Ar-Ge Merkezi kurmak için gerekli personel sayısı 30'dan 15' düşürülüyor. Otomotiv, imalat ve dayanıklı tüketim maddelerinde 30, Yazılım, ilaç ve tıbbi cihaz, tarım, gıda, biyoteknoloji, bilgi ve iletişim teknolojileri diğer ileri teknoloji sektörlerinde 15'e indiriliyor. Arge Merkezinde istihdam edilecek temel bilimler mezunların maaşlarını bürüt asgari ücret kadar kısmı 2 yıl devlet tarafından ödenecek.

FİRMALARA MÜJDE

Projeyle, firmaların ortak proje yapmalarını teşvik etmeye yönelik Rekabet Öncesi İşbirliği projelerine vergisel ve hibe destekler sağlanacak. Rekabet öncesi işbirliği projesi, Vergi desteği sağlanıyor. Ar-Ge indirimi, gelir vergisi stopajı, Damga vergisi istisnası, Sigorta pirimi, vergi indirimi sağlanıyor. Ar-Ge'de kulanılacak makina ve teçhizat giderleri, fizibilite giderleri, danışmanlık giderlerinin % 50'si hibe olarak verilecek.

GÜMRÜKTE İNDİRİM

Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında dışarıdan temin edilen ürünlere Gümrük Vergisi İstisnası getirilerek proje sürelerinin kısaltılması ve maliyetleri düşürülecek.

Öncelikli ve stratejik sektörlerde (bilişim, sağlık, biyoteknoloji, nanoteknoloji, savunma, uzay, havacılık vb.) İhtisas (Tematik) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin kurularak, odak Ar-Ge yapılarının tesis edilecek.

ÇALIŞANLARA KOLAYLIK

Proje çalışanlarla ilgili de kolaylıklar sağlıyor,

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri'nde çalışan personelin, projelerle ve lisansüstü eğitimleriyle ilgili olarak dışarıda geçirmeleri gereken sürelerin de muafiyet kapsamına alınıyor.

Yüksek lisans öğrencilerin, 1,5 yıl doktora 2 yıl Arge çalışmalarında gelir vergisi istisnası sağlanıyor.

Yenilikçi fikirlere sahip gençlerimize verdiğimiz 100.000 TL'lik Teknogirişim Sermayesi Desteği'nin, proje niteliğine göre 500.000 TL'ye kadar artırılması, mezuniyet sonrası 5 yıllık sürenin 10 yıla uzatılması planlanıyor.

Bilişim sektöründeki firmalarımızın güvenli ve kaliteli yazılımlar geliştirmelerini sağlamaya yönelik standart belirleme ve yetkilendirme sisteminin getirilmesi hedefleniyor.

Üniversite-Sanayi İşbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerinin bu faaliyetleri sonucunda elde ettikleri gelirlerden;

AR-GE'YE MADDİ KAYNAK

Başbakanlık paketine göre, gelir vergisi kesintisi yapılmaması, döner sermaye kesintisinin % 15 ile sınırlandırılması, öğretim üyesine % 85'inin ödenmesi öngörülüyor.

Akademisyen, sanayi işbirliği, şirketlerde çalışma bedeli, üniversite döner sermaye düzenlemesi ile Akademisyenlerin geliri % 85 oranında arttırılıyor.