Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2433.10
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Her gördüğün .com'a güvenme

Sanal dünya hayatı kolaylaştırdığı kadar, dolandırılma ihtimaline de artırdı. Vatandaşların muztarip olduğu sanal dolandırıcılardan korunmanın yollarının olduğunu söyleyen uzmanlar, "URL'sine bakmak, 'ürünü önce görüp sonra ödeme yapmak' gibi durumlara dikkat edilirse online alışverişte sanal dolandırıcıların ağına düşmezsiniz" dedi.
Her gördüğün .com'a güvenme
02 Şubat 2024 00:00:00
Sanal dünya hayatı kolaylaştırdığı kadar, dolandırılma ihtimaline de artırdı. Vatandaşların muztarip olduğu sanal dolandırıcılardan korunmanın yollarının olduğunu söyleyen uzmanlar, "URL'sine bakmak, 'ürünü önce görüp sonra ödeme yapmak' gibi durumlara dikkat edilirse online alışverişte sanal dolandırıcıların ağına düşmezsiniz" dedi.

Haber: Eylül Baysal

Her buluş, olanaklarının yanında birtakım sorunlarda getiriyor. İnternetten alışverişte hayatımızı kolaylaştıran fakat dolandırıcıları da hayatımıza musallat eden bir yenilik. Online dolandırıcılık suçu, internet kullanımın yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan bir suç türü olarak karşımıza çıkıyor. Ticaret Bakanlığı E-Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre e-ticaret 2023 yılını 1,5 trilyon seviyesinde tamamladı. Haliyle online alışveriş siteleri üzerinden yapılan alışveriş ve ödeme online dolandırıcılığın artmasına neden oldu.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ PİK YAPTI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı internetten alışveriş oranı da, 2022 yılında yüzde 46,2 iken 2023 yılında yüzde 49,5 olarak kayıtlara geçti. Özellikle pandeminin başlamasıyla internetten alışveriş yapma durumu pik noktasına ulaştı. Biz de sanal dolandırıcılardan korunmanın yollarını ve dolandırıldığımızda nasıl bir yol izleyebiliriz? diye gazetemizin yazarlarından E-Ticaret Uzmanı ve Akademisyen Bedri Yandımkaldım’a ve Avukat Barış Kirşan’a sorduk.

bariskirsan_0d24393899813a7967b54fa8cecbd015.jpg

KİŞİSEL BİLGİLER HACKERLARIN HEDEFİNDE

“Günümüzde internet bankacılığı ve online alışverişlerde kullanılan kredi kartları içerisinde kişisel bilgileri barındırır ve bu kişisel bilgiler işlemler, elektronik ortamda iz bırakmaktadır” diyen Kirşan, “Bu izler, hacker diye tanımlanan kötü niyetli kişilerin saldırılarına maruz kalarak, banka bilgilerinin ele geçirilmesine neden olabilir. Bu bilgiler, internet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık eylemlerinin temelini oluşturur. Bir diğer dolandırıcılık yöntemi de online alışveriş siteleri gibi uygulamalar üzerinden yapılmaktadır” ifadesini kullandı.

HUKUKİ DÜZENLEMELERLE ÖNLEM ALINIYOR

Kirşan, “Mağdurlar bu gibi sitelerden ürün alırken ödemesini şahsın vermiş olduğu İBAN numarasına gönderiyor. Sonrasında mağdura sahte bir kargo fişi gönderiliyor. Bu şekilde mağdur kandırılıyor ve ortalama 1 hafta beklemesi sağlanıyor. Mağdur kargosu gelmediği için kargo şirketini aradığında böyle bir kargo olmadığını öğrendiğinde ve sonrasında ürünü aldığı kişiye de ulaşamayınca dolandırıldığını anlıyor. Bu tarz dolandırıcılık eylemlerinin artmasıyla birlikte, devlet hukuki düzenlemelerle önlem alıyor” diye konuştu.

onlinedolandirici3_28a6b9dc91e8ff588fb1968f8fd5408d.jpg

İNTERNET DOLANDIRICILIĞI ŞİKAYETİ NASIL YAPILIR?

İnternet dolandırıcılığı suçunun mağdurları kolluk kuvvetlerine (Polis, Jandarma) veya cumhuriyet savcılıklarına başvuru yaparak şikayetlerini gerçekleştirilebileceklerini söyleyen Kirşan, “İnternet dolandırıcılığı dolandırıcılık suçunun nitelikli hali olması yani suç tipinin nitelikli haliyle işlenmiş olması nedeniyle cumhuriyet savcılıkları tarafından re’sen takip edilebileceği gibi şikâyet dilekçesi ile de dava açılabilmesi mümkündür. İnternet dolandırıcılığı 15 yıllık zamanaşımı süresine tabidir” dedi.

KENDİ BANKA HESAPLARINI KULLANMAZLAR

Şikâyetten sonra mağduriyetin giderilmesinin zor olduğunu belirten Kirşan şunları söyledi: “Dolandırıcılar genelde kendi banka hesaplarını kullanmazlar. Bu yüzden onlara ulaşmak ve mağduriyetin giderilmesini beklemek mümkün değildir. Bu kişiler tespit edilse dahi online dolandırıcılık uzlaşma kapsamında olmayan bir suçtur. Dolandırıcılık eylemini işleyen kişi eğer isterse mağdurun zararını gidererek etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanır. Aksi takdirde mağdur olan kişilerin tazminat davası açması gerekecektir.”

onlinedolandirici1_912314ca763781ee79cdd53acedd8b66.jpg

DOLANDIRILMAMAK MÜMKÜN

Vatandaşların doğru bilgi, yeterli dikkat ve bilinçli kullanım ile bu tür olumsuz olayların önüne geçmesinin imkânsız olmadığını ifade eden Kirşan, “Sosyal medyada reklam ve sponsorlu olarak yayınlanan veya bilinirliği fazla olan internet sitelerini taklit eden, sahte web sitelerinde ve sahte mobil uygulamalarda herhangi bir işlem yapılmamalı. Çoğu zaman sahte adresler, orijinallerinden bir harf, bir karakter veya bir sayı farkı ile dolaşıma sokuluyor. Bu yüzden bir linke tıklamadan önce adresin doğru olup olmadığı incelenmeli” dedi.

ÖNCE ÜRÜNÜ GÖR SONRA ÖDEME YAP

Avukat Kirşan şöyle konuştu: “Kurumsal firmalardan alışveriş yapmayanlar ürünü görmeden ödemesini yapmamalı. Önce ürünü görmeyi sonra ödeme yapmayı teklif etmeli kabul edilmez ise o ürünü almaktan sakınmaları gerekmektedir. Kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık, bilgi güvenliğine yönelik tehdit oluşturan içerikler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde çalışmalarını sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi internet sitesine (USOM, TR-CERT) https://www.usom.gov.tr/ihbar-bildir.html ihbar edilebilir.”

‘HTTPS’ YAZISINA ÇOK DİKKAT EDİN!

https_2fe1ada89fb7525a672afd4f7527cf84.jpg

Alışveriş yapılan sitelerin güvenilir olduğunu nasıl anlarız? sorusunu cevaplayan Gazetemizin yazarlarından, E-ticaret Uzmanı Akademisyen Bedri Yandımkaldım, “Bunun birkaç yolu var. Öncelikle sitenin SSL sertifikasının olup olmadığına bakılır. Bunu da anlamak için sitenin adres çubuğunda URL’sine bakmak gerekir. URL’nin başında ‘https’ yazısı varsa o site şifrelidir ve kırılması çok zordur. Özellikle ödeme sayfasına gelindiğinde ‘https’ yazısına çok dikkat edilmeli. Bu yazı yoksa ya da üzeri çiziliyse güvensiz sitedir” şeklinde konuştu

bedri-yandimkaldim_df73c0b90af622fb1c2ed511c198ac80.jpg

KOLAY ULAŞILABİLİR OLDUĞU KONTROL EDİLMELİ

Diğer dikkat edilmesi gereken bir hususta firma bilgilerinin olduğuna işaret eden Yandımkaldım, “Alışveriş yapılacak sitenin firma bilgilerine bakmak önemlidir. Açık adres, telefon ve sosyal medya hesaplarının olup olmadığına bakmak gerekiyor ve telefon edilerek kolay ulaşılabilir olduğu kontrol edilmelidir. Sosyal medya hesaplarına girerek ya da Google’da site aratılarak müşteri yorumlarına bakılması yerinde olur. Ayrıca gizlilik, iade ve garanti politikalarına bakılması lazım” beyanında bulundu.

NELER YAPILMALI?

“Alakasız, şüpheli e-postalar geliyorsa, banka hareketlerinizde haberiniz dışında bir alışveriş yapılmışsa, eposta ve şifreniz bilginiz dışında değiştiyse bilgileriniz ele geçirilmiştir” açıklamasını yapan Yandımkaldım şu tavsiyelerde bulundu:

- “Alışverişlerde sanal kart kullanılmalı.

- Gelen şüpheli e-postalarda şüpheli bir link tıklanılması isteniyorsa, link tıklanılmamalı ve siteye telefon ile ulaşılarak teyit edilmeli.

- Bir siteye ulaşmak için Google’da arama yapıldığında önünüze ilk önce sponsor bağlantılar gelir. Bunlar para karşılında reklam verilerek oluşturulan bağlantılardır. Dolandırıcılar genellikle bu yolu denerler. Bu sebeple sponsorlu bağlantıyı değil, sitenin kendi adı (www.site.com gibi) görüldüğü link tıklanmalı.”