Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2388.41
BIST 100
10249.7
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hindistan seçimleri: İktidar partisi tarihi zafer için güneyde nüfuzunu artırmayı amaçlıyor

Hindistan'da yaklaşık 6 hafta sürecek 7 aşamalı genel seçimlerin bugün başlamasıyla, iktidar partisinin ülkenin güneyinde nüfuzunu artırmaya yönelik çabaları yeniden gündeme geldi.
Hindistan seçimleri: İktidar partisi tarihi zafer için güneyde nüfuzunu artırmayı amaçlıyor
19 Nisan 2024 21:12:04
Hindistan'da yaklaşık 6 hafta sürecek 7 aşamalı genel seçimlerin bugün başlamasıyla, iktidar partisinin ülkenin güneyinde nüfuzunu artırmaya yönelik çabaları yeniden gündeme geldi.

Ülkenin güneyindeki eyaletler, iktidardaki milliyetçi Bharatiya Janata Partisinin (BJP) geleneksel olarak erişilebildiği bir alan olarak görülmüyor. Parti, ülkenin geri kalanında oldukça başarılıyken 2019'da parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'daki 543 sandalyenin 129'unu elinde tutan 5 güney eyaletinden sadece 30 sandalye elde edebildi.

Seçim kampanyası boyunca Başbakan Narendra Modi ve partisi BJP, güneydeki seçmenleri kazanmak amacıyla ciddi kaynak ve zaman harcarken Modi, bölgeye bizzat çok sayıda ziyarette bulundu.

Güneydeki Tamil Nadu, Karnataka, Andhra Pradesh, Kerala ve Telangana eyaletleri ve Puducherry ve Lakshadweep Birlik toprakları 1,4 milyarı aşan Hindistan nüfusunun neredeyse yüzde 20'sini barındırıyor.

Tüm anketlere göre, BJP açık ara önde olsa da başbakan olarak üçüncü döneminin peşinde olan Modi'nin daha iddialı bir hedefi bulunuyor, BJP liderliğindeki Ulusal Demokratik İttifakın (NDA) en az 400 sandalye kazanması. NDA'nın 2019 seçimlerinde elde ettiği 303 sandalyeden neredeyse 100 sandalye daha fazla kazanmasını isteyen Modi'nin bunu başarması için güney eyaletlerinde ciddi bir sıçrama yapması gerekiyor.

Son genel seçimlerde, milletvekillerinin çoğunu kuzeydeki geleneksel kalelerinden çıkaran BJP, güney 5 eyaletten elde ettiği 30 sandalyenin 25'ini Karnataka'dan almış, Tamil Nadu, Andhra Pradesh veya Kerala'dan ise hiç milletvekili çıkaramamıştı.

- BJP, Kuzey Hindistan partisi etiketinden kurtulmak için güneyde başarılı olmalı

Yeni Delhi merkezli düşünce kuruluşu Observer Research Foundation'dan kıdemli araştırmacı Niranjan Sahoo, AA'ya yaptığı açıklamada, "Kuzey Hindistan partisi" etiketinden kurtulmak istiyorsa BJP'nin bu defa güneyde başarılı olması gerektiğini vurguladı.

Modi'nin güneyde BJP için bu kadar çabalamasını nedeninin bu olduğunu kaydeden Sahoo, iktidar partisinin Andhra Pradesh'te güçlü bölgesel Telugu Desam Partisi ile yaptığı ittifak nedeniyle bu eyalette başarılı olmasının beklendiğini aktardı.

Sahoo, öte yandan genel olarak bakıldığında Modi'nin kişisel çabası dışında partinin hala güneyli seçmenlerin büyük kısmıyla bağlantı kurmakta zorlandığına işaret etti.

Kuzey ve güney arasındaki bir diğer önemli çekişme konusunun federal hükümetin vergi gelirleri ve finansmanı dağıtımı olduğuna işaret eden Sahoo, "Güney eyaletleri, devlet hazinesine büyük katkı yapmalarına rağmen, Uttar Pradesh ve Bihar gibi kuzey eyaletleriyle karşılaştırıldığında yetersiz bir pay aldıklarından şikayet ediyorlar." ifadesini kullandı.

- Güneyliler, iktidarın kuzeye daha fazla yatırım yaptığını düşünüyor

Araştırmacı Sahoo, BJP'nin bir kuzey partisi olarak baskın konumu nedeniyle kendilerini siyasi olarak marjinalleştirilmiş hisseden güneylilerin, iktidar partisinin bölgeye fazla yatırım yapmadığını düşündüğünü dile getirdi.

Siyasi analist Rasheed Kidwai de BJP'nin ülkenin kuzeyi dışında da büyümek istediğine inandığını ancak güneye olan güçlü ilgisinin "kuzeyde sandalye açığı ortaya çıkması" durumundaki acil durum planının bir parçası olduğunu söyledi.

İktidar partisinin, 400 sandalye hedefinin Uniform Civil Code (Tek Tip Medeni Kanun - UCC) mevzuatını yürürlüğe koymaya yönelik gelecek planlarında bu rakamın ne kadar önemli olduğunu bildiğini gösterdiğini kaydeden Kidwai, "Dolayısıyla daha fazla sandalye elde ederlerse, planlarını uygulamak için engelsiz bir yolları olacak." dedi.

- Güney seçmeni, bölgesel partilerden memnun

Tamil Nadu eyaletinin başkenti Chennai'de yaşayan deneyimli bağımsız gazeteci Nirupama Subramanian da güney eyaletlerinin özellikle BJP'nin merkezileşme isteği konusunda temkinli olduğunu belirtti.

Güneylilerin, BJP'nin iktidarda kalması halinde kuzeyle daha büyük bir bölünme yaşanacağı uyarısında bulunduklarını söyleyen Subramanian, iktidar partisinin önündeki bir diğer zorluğun, Hintçeyi resmi dil olarak kabul ettirerek Tamil dilini ortadan kaldırmak istemediğine dair seçmenlere güvence vermek olduğunu kaydetti.

Subramanian, "Modi'nin ara sıra Tamil dilinde, genellikle ünlü bir alıntı olan bir iki satır karalamasının nedeni budur." ifadesini kullandı.

Diğer yandan, birçok kişi BJP'nin yoğun çabalarının güney eyaletlerinde pek başarılı olacağını düşünmüyor.

Kerala sakini Niranjan Vengallur ise bölgede yerel partilerin ciddi destek gördüğünü belirterek, Kerala'da bölgesel partilerin yönetim, eğitim, sağlık ve altyapıda iyi performans gösterdiğini, ayrıca dini siyasetin içine çekmekten imtina ettiklerini aktardı.

Vengallur, "Bir seçmen olarak yaptıklarından memnunum, dolayısıyla ulusal bir partiye yönelmeme gerçekten gerek yok." diye konuştu.