Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2439.70
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hindu grupları namazı yasaklamaya çalışıyor

Hindistan'da yaşayan müslümanlar ırkçı gruplar tarafından zulme uğruyor. Bu sefer Hindu ırkçı gruplar Hindistan polisinden Gurugram kentinde Müslümanların açık alanlarda namaz kılmasına yasak getirilmesini talep etti.
Hindu grupları namazı yasaklamaya çalışıyor
04 Ağustos 2023 14:07:15
Hindistan'da yaşayan müslümanlar ırkçı gruplar tarafından zulme uğruyor. Bu sefer Hindu ırkçı gruplar Hindistan polisinden Gurugram kentinde Müslümanların açık alanlarda namaz kılmasına yasak getirilmesini talep etti.

Hindu milliyetçi gruplar çarşamba günü, Müslümanların Gurugram kentinde açık alanlarda namaz kılmasına yasak getirilmesi amacıyla toplandı.

Söz konusu Hindu gruplar, toplantıya katılan Gurugram Komiser Yardımcısı Nishant Yadav'a yaptıkları çağrıda, kentte belirlenen 6 açık alanda Müslümanların namaz kılmasına yasak getirilmesini talep etti.

Tamamen yasak getirilsin isteniliyor

urugram kentinde halihazırda Müslümanların yalnızca önceden belirlenmiş altı açık alanda namaz kılmasına izin veriliyordu. Hindu gruplar ise kentte açık alanlarda namaz kılınmasının tamamen yasaklanmasını istiyor.

68581_5d85b595fadcd9205e35dbcb8f112cd0.jpg

Geçtiğimiz günlerde bu taleple toplanan radikal Hindu gruplar Gurugram'da bir mescidi kundaklamış ve mescidin imamını katletmişti.

Hindistan'daki Hindu milliyetçisi ve İslam karşıtı BJP, ülkedeki Müslümanlara yönelik katliamların baş sorumlusu olarak gösteriliyor.

Başbakan Modi ve hükümeti, Müslümanlara karşı işlenen suçlara destek olmak ve bu suçları cezalandırmamakla suçlanıyor.

Modi'nin hükümetinden baskı artıyor

Güney Asya Kolektifi insan hakları ağı, her yıl yayımladığı "Güney Asya'da Azınlıkların Durumu" başlıklı raporda, Başbakan Nerandra Modi liderliğindeki Hindistan Halk Partisi (BJP) yönetiminin izlediği Hindu milliyetçisi çoğunlukçu politikaların ülkede Müslümanlara yönelik baskıları arttırdığını belirtti.

Federal hükümetin geçen yıl hazırladığı Ulusal Vatandaşlık Kaydı'nın milyonlarca Müslüman'ı "devletsiz" kalma riskiyle karşı karşıya bıraktığına dikkat çekilen raporda, diğer taraftan yeni çıkarılan Vatandaşlık Yasası'nın Afganistan, Pakistan ve Bangladeş'ten yasa dışı göçmenlere vatandaşlık yolunu açarken Müslümanları dışarda bırakarak ayrımcı bir tavrı ortaya koyduğu vurgulandı.

Ülkedeki insan hakları savunucuları ve devlet ve onun desteklediği ideolojik grupların sürekli tehdidine maruz aldığına işaret edilen raporda, "Hindistan'ın sivil toplum aktörleri, insan hakları avukatları, protestocular, akademisyenler, gazeteciler ve liberal aydınlar, aslında hükümetin aşırılıklarına ve çoğunlukçuluğuna karşı çıkan herkes sürekli saldırı altında." ifadelerine yer verildi.

Raporda Yabancı Desteklerin Düzenlenmesi Yasası'nı silah olarak kullanarak, yurt dışı kuruluşlardan bağış ve destek alan insan hakları örgütlerini hedef aldığı ifade edildi.

Hint toplumunda İslamofobi'nin giderek arttığına dikkati çeken uzmanlar, şubatta Vatandaşlık Yasası'na karşı yapılan protestolar sırasında ortaya çıkan Müslüman karşıtı ayaklanmaları ve martta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uygulanan karantina sırasında bazı vakaların ortaya çıktığı Tebliğ Cemaatine yönelik tepkileri örnek gösterdi.