Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hırsız Yahudi havalimanında yakalandı

Türkiye'den tarihi bir eseri çalmaya çalışan bir İsrail vatandaşının Antalya'da gözaltına alınırken, daha önce de deprem için gelen arama kurtarma ekibinin tarihi bir el yazmasını İsrail'e gönderdiği ortaya çıkmıştı.
Hırsız Yahudi havalimanında yakalandı
08 Ağustos 2023 13:28:28
Türkiye'den tarihi bir eseri çalmaya çalışan bir İsrail vatandaşının Antalya'da gözaltına alınırken, daha önce de deprem için gelen arama kurtarma ekibinin tarihi bir el yazmasını İsrail'e gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Bir İsrail vatandaşının Türkiye'den İsrail'e dönüş yolunda çalıntı bir tarihi eserle yakalandığı bildirildi.

Jerusalem Post'ta yer alan habere göre, dün bir İsrail vatandaşı Antalya Havaalanı'nda gözaltına alındı.

Gözaltı sebebinin İsrailli turistin Türkiye'deki bir müzeden çalınan tarihi bir eseri başka bir yerden çalması olduğu belirtildi.

Gözaltına alınan İsrail vatandaşı ise tarihi eseri çalmadığını, iyi niyetli olarak satın aldığını ve faturasının bulunduğunu öne sürdü.

tarihi-parsomen-aa-1999557_f94507b434f59fe2ec69d954175042be.jpg

Deprem zamanı yardım yerine 600 yıllık tarihi yazıtları çaldılar

Daha önce de Türkiye'ye depremden sonra gelen arama kurtarma ekibinin tarihi bir el yazmasını İsrail'e gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Arama kurtarma faaliyetlerini sinagog çevresinde gerçekleştiren İsrail ekibi hakkında çeşitli iddialar ortaya atıldı.

Ekibin arasında Chabad örgütünün de yer aldığı ve sinagogdaki 600 ve 300 yıllık tevrat parşömenlerini şehirden çıkardığı görüldü.

Önce İsrail'e götürülmüştü

Ester Kitabı, Tevrat'la birlikte Yahudi kutsal metinlerini oluşturan Tanah'ın bir bölümü sayılıyor.

İsrail'in Yediot Ahranot gazetesinin haberine göre, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye gelen İsrailli arama kurtarma ekipleri, Antakya'da çalışma yaptıkları sırada, bölgedeki sinagogun enkazından kurtarılan tarihi Ester Kitabı parşömenlerini İsrail'e götürmüştü.

İsrailli arama kurtarma kuruluşu "ZAKA" gönüllüsü Binbaşı Haim Otmazgin, kutsal metnin bu tarihi nüshasının, sinagogun enkazında bunları bulan "yaşlı bir yerli Yahudi tarafından kendilerine teslim edildiğini" söylemişti.

Söz konusu adamın, "parşömenlerin yanlış ellere geçmesini istemediğini ve korunması için kendilerine teslim ettiğini" anlatan Otmazgin, şunları kaydetmişti:

"Böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının, depremin yerle bir etmesine rağmen bozulmadan kalmasını sağlamaktan ötürü gerçekten onur duyuyorum."

Otmazgin, "parşömenleri kime emanet etmeleri gerektiğini öğrenmek için İstanbul'daki Yahudi cemaatinden bir yetkiliyle görüşeceklerini" ifade etmiştir.

VF kat sağ